Svet

ZDA ostro obsojajo obsodbe novinarjev v Egiptu, na ZN zaskrbljeni

STA
24. 6. 2014, 06.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Bela hiša je ostro obsodila obsodbe novinarjev v Egiptu. Ameriški državni sekretar ZDA John Kerry je tudi poklical egiptovskega kolega Sameha Šukrija in mu naročil, da mora vlada politične obsodbe zadnjih let popraviti. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izrazil globoko zaskrbljenost tudi nad prejšnjimi smrtnimi kaznimi.

Arhiv Svet24

"ZDA ostro obsojajo obsodbe treh novinarjev Al Džazire in 15 drugih obtožencev v Egiptu. Pregon novinarjev zaradi poročanja, ki ni v skladu z zgodbo egiptovske vlade, krši najbolj osnovne standarde svobode medijev in predstavlja udarec demokratičnemu napredku Egipta," je sporočila Bela hiša.

"Demokracija niso samo volitve. Prava demokracija zahteva cvetoče demokratične ustanove, vključno z živahnim svobodnim tiskom, ki dela vlado odgovorno ljudstvu," so še opozorili v Washingtonu.

Bela hiša je v sporočilu za javnost obsodila tudi druge podobne obsodbe na egiptovskih sodiščih, ki niso v skladu s temeljnimi človekovimi pravicami in demokratično vladavino. Tu gre za pregone mirnih protestnikov in kritikov vlade ter izrečene smrtne kazni po sojenih, ki niso niti približno poštena. "V takih primerih so žrtve vsi Egipčani. Vlada naj vse obsojene pomilosti ali jim spremeni kazni, da lahko gredo iz zapora," sporoča Bela hiša.

Kerry je posebej razočaran, da je novica o obsodbi novinarjev prišla dan potem, ko sta mu predsednik Abdel Fataha al Sisi in zunanji minister Šukri sadila rožice med nedeljskim obiskom Kaira.

"Drakonske kazni po sojenju, ki ni izpolnjevalo standardov poštenosti, je globoko moteč korak nazaj v tranziciji Egipta. Takšne krivice se ne smejo dogajati, če se želi Egipt premakniti naprej na način, kot sta mi ga včeraj opisovala predsednik in zunanji minister," je v ponedeljek sporočil Kerry.

"Šukriju sem danes povedal, da nas globoko skrbijo takšne obsodbe. Vlada mora pregledati vse politične obsodbe zadnjih let in jih popraviti, vključno s pomilostitvami. Dolgoročni uspeh Egipta je odvisne od zaščite univerzalnih človekovih pravic in prave zaveze uresničevanju težnje egiptovskega ljudstva po odzivni vladi. Obsodba leti v obraz bistveni vlogi civilne družbe in svobodnega tiska v družbi," je med drugim sporočil Kerry.

Ban Ki Moon in visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa sta izrazila globoko zaskrbljenost nad obsodbo novinarjev in celo vrsto podobnih sodnih odločitev, vključno z množičnim izrekom kazni 183 članom muslimanske bratovščine. "Postopki, ki ne izpolnjujejo niti osnovnih standardov poštenega sojenja bodo spodkopali dolgoročne obete za stabilnost Egipta," je sporočil Ban Ki Moon.

Pillayjeva pa je izrazila zaskrbljenost zaradi vloge sodstva v zatiranju svobode tiska z nadlegovanjem ter pregonom domačih in tujih novinarjev, ki so v Egiptu izpostavljeni napadom tako imenovanih neznancev.

"Medije je potrebno zaščititi in ne preganjati. Prava tarča sodnega procesa proti novinarjem je sama svoboda tiska," je še sporočila Pillayjeva.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov