Svet

Stanje na Hrvaškem dramatično in težko

STA/M.J.
19. 5. 2014, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Stanje na poplavljenih območjih na vzhodu Hrvaške ob Savi je dramatično in težko, čeprav se poplave nekoliko umirjajo, je danes dejal direktor hrvaške uprave za zaščito in reševanje Jadran Perinić. Hrvaški premier Zoran Milanović je danes znova obiskal ogrožena območja, kamor prihaja tudi vse več humanitarne pomoči.

Tilen Pajek

Milanović je obiskal Slavonski Brod, sedmo največje mesto v državi. Po seji lokalnega štaba za zaščito in reševanje je izjavil, da je bilo v mestu najbolj nevarno ravno zaradi njegove velikosti. Poudaril je, da so bili le korak od katastrofe ter da so imeli srečo, ker so nasipi zdržali.

Nevarnost pa še ni minila, ker nekaj kilometrov vzhodno od mesta popravljajo nasipe, da bi se izognili scenariju na območju Županje, kjer je nasip popustil in so morali evakuirati približno 15.000 ljudi. Obenem so sporočili, da zmanjkuje opreme in orodja za popravljanje nasipov ter strojev, kot so vodne črpalke.

Kot je še dejal Milanović, so ga danes obvestili, da je bil nasip, ki je popustil pri Županji, obnovljen pred štirimi leti. Od kmetijskega ministra Tihomirja Jakovine in direktorja javnega podjetja Hrvatske vode Ivice Plišića je zahteval, naj preverita, kdo je odgovoren za popuščanje več deset metrov prenovljenega nasipa.

Milanović je poplavljena območja prvič obiskal v soboto. Tudi danes je ponovil, da bo država v celoti financirala sanacijo poplavljenih območij in da bodo za pomoč prosili tudi v Bruslju.

Predsednik države Ivo Josipović je območje Županje obiskal v nedeljo. Danes pa je obiskal Koprivnico, kjer je izrazil upanje, da bo Hrvaška vodila projekt, v katerem bodo skupaj z BiH in Srbijo prosili za denar iz solidarnostnih skladov EU.

Tiskovni predstavnik predstavništva Evropske komisije v Zagrebu Martin Mayer je danes dejal, da bo Hrvaška zaradi velike škode na infrastrukturi ter na javnih in zasebnih objektih lahko zaprosila za sredstva za sanacijo iz evropskega solidarnostnega sklada. Zaprosi bo lahko tudi za humanitarno in strokovno pomoč iz programov civilne zaščite, ki niso namenjeni zgolj članicam EU.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je danes dejala, da zaenkrat lahko sami nadzirajo razmere v državi, da bo vlada potrebovala pomoč pri sanaciji poplavljenih območij, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Potrebovali bomo sredstva za dan potem, da bi pomagali ljudem, da se vrnejo v svoje vasi, da prenovimo ceste, vodovod, kanalizacijo, oskrbo z električno energijo," je dejala Pusićeva v Bruslju, kjer se je pogovarjala z evropsko komisarko za humanitarno pomoč Kristalino Georgievo.

Na Hrvaškem zaenkrat nihče ne želi ugibati o višini škode. Na splošno ocenjujejo, da je velikanska. Poplavljenih je približno 600 kvadratnih kilometrov ozemlja, kar je območje v velikosti dobre četrtine Slovenije.

Humanitarna pomoč prihaja iz vseh delov Hrvaške in tudi iz tujine. Najbolj potrebujejo pitno vodo, higienske potrebščine in hrano. Mnogi hrvaški državljani so sprejeli evakuirane rojake v svoje domove.

Javni podjetji Hrvatske avtoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) sta objavili, da bodo vsako vozilo, ki bo uradno prijavilo prevoz humanitarne pomoči, oprostili plačevanja cestnin.

Največji operaterji mobilne telefonije na Hrvaškem so napovedali, da bodo vsem evakuiranim osebam z ogroženih območjih zagotovili brezplačne telefonske pogovore in sms sporočila, kot tudi brezžični internet v začasnih sprejemnih centrih.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da se bodo narasle vode s poplavljenih območij umaknile čez približno deset dni, če ne bo novih padavin. Meteorologi napovedujejo jasno vreme do konca tedna.

Ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je zdravstveno stanje na poplavljenih območjih zadovoljivo, sicer pa so opozorili na zvišano tveganje nalezljivih bolezni zaradi kontaminacije vode in hrane. Na ogroženih območjih je prepovedano uporabljati vodo iz vodnjakov.

Na območju Županje so mestne oblasti opozorile na možnost tatvin v naseljih, ki so jih evakuirali. Prosili so policijo, naj okrepi nadzor.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste