Slovenija

Janković prejel priznanje za najboljšega župana v regiji

STA/J.P.
19. 5. 2014, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes v Mestni hiši prejel priznanje Evropskega gibanja v BiH za najboljšega evropskega župana v regiji za leto 2014. Priznanje je prejel za svoje vizionarsko delo in ideje, ki presegajo meje lokalne skupnosti in države in zaradi spoštovanja kulture, tradicije, verskega prepričanja in različnosti posameznika.

STA

Ne glede na to, ali bo ponovno kandidiral za župana, je priznanje po Jankovićevih besedah odraz dobrega razumevanja z regijo. "Moram priznati, da sem tega vesel, zato ker sem povsod, kamor koli pridem v regiji, zelo lepo sprejet. Poseben odnos imam tudi do BiH," je dejal za STA ob prevzemu priznanja. Spomnil je na njegovo sporočilo ob odprtju Mercator centra v BiH, da je treba BiH priključiti EU z dekretom, zavedajoč se, da ne bodo izpolnili vseh pogojev, podobno kot mnoge druge države. Poudaril je, da mu priznanje pomeni precej, ker prihaja od ljudi, ki so veliko pretrpeli pred 20 leti.

V obrazložitvi priznanja so med drugim zapisali, da se je v času Jankovićevega županovanja Ljubljana uveljavila kot urejena, moderna evropska metropola. Kot so pojasnili, je župan izreden podpornik procesu EU integracij in kot rešitev položaja predlaga neposredni sprejem BiH v skupnost evropskih narodov in narodnosti.

Jankoviću je priznanje izročil predsednik Evropskega gibanja v BiH Predrag Praštalo. Župana je seznanil s posledicami vremenske ujme v BiH, pogovarjala sta se tudi o pomoči Mestne občine Ljubljana. Popoldne bo na sedežu SD predal Ključ srca državljanov BiH 2014 evropski poslanki Tanji Fajon, piše na spletnih straneh gibanja.

Evropsko gibanje v BiH kot prva nevladna organizacija od leta 2005 obeležuje dan Evrope v BiH. Priznanje zaslužnim posameznikom in organizacijam podeljujejo od leta 2007. Od leta 2010 pa zaradi globoke politične razdeljenosti v družbi Evropsko gibanje v BiH in državljani BiH podeljujejo priznanja najvišjim državnim in drugim najpomembnejšim organizacijam BiH in regije.

Med prejemniki najvišjih priznanj Evropskega gibanja v BiH so med drugim zdajšnji predsedniki Hrvaške, Črne gore in Makedonije ter bivši predsednik Srbije Boris Tadić, visoki predstavnik v BiH Valentin Inzko in drugi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste