Svet

Sava še narašča, smrtnih žrtev že okoli 20: Vsi lahko pomagamo!

STA/N.J.
17. 5. 2014, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Sremski Mitrovici v Vojvodini so zaradi nevarnosti poplav danes odredili preventivno evakuacijo dela prebivalstva. Na Hrvaškem je Sava v bližini Županje že prestopila bregove, zaradi česar so sirene razglasile splošno nevarnost in delno evakuacijo. Pri Beogradu gladina Save narašča za približno tri centimetre na uro.

Tilen Pajek

Sava je danes zjutraj pri Sremski Mitrovici dosegla rekordnih 853 centimetrov, zaradi česar obstaja nevarnost, da reka prebije nasipe in zalije mesto. "Od premiera smo dobili navodilo, da za vsako ceno obvarujemo Šabac in Sremsko Mitrovico. Sprejemamo vse nujne ukrepe na podlagi tega, kar smo se naučili v Obrenovcu, da se nam kaj takega ne bo več ponovilo," je po zasedanju kriznega štaba v Sremski Mitrovici po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug povedal obrambni minister Bratislav Gašić.

V Obrenovcu, kjer je ponekod voda dosegla že drugo nadstropje stavb, se medtem nadaljuje evakuacija, reševalne ekipe, tudi slovenske, pa črpajo vodo iz tamkajšnje termoelektrarne. Srbski premier Aleksandar Vučić je potrdil, da so v mestu tudi smrtne žrtve, in izrazil bojazen, kaj vse se bo razkrilo, ko se bo voda umaknila. Izpraznitev domov so ukazali tudi v kraju Barić bližje Beogradu. V Šabcu se medtem pripravljajo na nov poplavni val, ki naj bi mesto dosegel v nedeljo zvečer. Pristojne službe zbirajo hrano, vodo in obleko, premier Vučić pa je zagotovil, da so nasipi dobro utrjeni.

Beograd po besedah Vučića ni in ne bo ogrožen, prav tako je zanikal navedbe, da voda v glavnem mestu ni pitna. Ob tem je potrdil, da so oblasti aretirale nekaj oseb, ki so v teh dneh močno podražile ceno vode in živil. Samo v Srbiji so poplave po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povzročile za milijardo evrov škode in terjale najmanj pet smrtnih žrtev. Še huje je v Bosni in Hercegovini, kjer neuradno poročajo že o 16 smrtnih žrtvah.

Potem ko so pred dvema dnevoma to storili že v Federaciji BiH, so danes izredne razmere razglasili še v celotni Republiki srbski. V tej entiteti so poplave po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina močno prizadele že več kot 20 občin.

Poplave predvsem ogrožajo kraje ob narasli reki Savi, še posebej Bosanski Šamac in Bijeljino. Prebivalstvo so popoldne začeli evakuirati tudi v Brčkem. V klinični center v Banja Luki so doslej s poplavljenih območij prepeljali že več kot 80 ljudi.

Slovenija je v BiH poslala dve enoti s čolni za reševanje in z 12 pripadniki civilne zaščite, helikopter vojske s posadko ter policijski helikopter z dvema posadkama. Kot je za STA povedal vodja ekipe Jernej Hudohmet, s čolni pomagajo pri evakuaciji prebivalstva v poplavljenem Prijedoru na severozahodu BiH, helikopterja pa sodelujeta v reševalnih akcijah v Doboju.

Zaradi nadaljnjega naraščanja Save pri obmejnih Slavonskem Šamcu in Sikirevcih so danes razglasili izredne razmere v Brodsko-posavski županiji na vzhodu Hrvaške, kjer z vrečami peska utrjujejo nasipe. Ogrožen je tudi Slavonski Brod, kjer vodostaj Save narašča za štiri centimetre na uro. "To je najvišji vodostaj, kar smo jih kdaj izmerili, in je že 30 centimetrov višji od zadnjega rekorda," je pojasnil župan Mirko Duspara.

V kraju Županja je Sava na več mestih že prebila nasipe, zato so tamkajšnje oblasti ukazale evakuacijo nekaterih krajev.

Pomagamo tudi Slovenci

Humanitarno pomoč prizadetim v poplavah v Srbiji ter Bosni in Hercegovini zbirajo tudi humanitarne organizacije v Sloveniji. Poleg denarnih nakazil v ta namen je dobrodošla tudi materialna pomoč. Ljudje na ogroženih območjih najbolj potrebujejo hrano, oblačila, odeje, plenice, sveče.

Vozilo s humanitarno pomočjo bo po njihovih navedbah v ponedeljek zjutraj odpeljalo v krizni štab notranjega ministrstva v Beograd, od koder bodo distribuirali humanitarno pomoč naprej. Napovedujejo pa tudi nadaljnje akcije na ta območja.

Pomoč prizadetim v poplavah aktivno zbira Srbski kulturni center Danilo Kiš. Odziv na poziv k solidarnosti je, kot so navedli, odličen. Sporočajo, da prebivalci ogroženih območij potrebujejo ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, pakirano hrano z rokov uporabe daljšim od enega meseca, mleko v prahu, visoko energetsko hrano, hrano za dojenčke, plenice za enkratno uporabo, pribor. Dobrodošli so paketi za prvo pomoč, sredstva za higieno, sredstva za dezinfekcijo, baterije za radio, sveče, črpalke za vodo, agregate, baterije, grelce, vreče za pesek, odeje, gumijaste škornje, obleke, pelerine, so pojasnili v srbskem kulturnem centru s sedežem v Ljubljani.

Materialno in denarno pomoč za prizadete v poplavah v Srbiji ter Bosni in Hercegovini sprejema tudi humanitarno društvo Adra. Njihovi predstavniki so že na terenu na prizadetih območjih, so navedli na spletni strani, na kateri med drugim navajajo sporočila vodje Adre BiH iz Sarajeva Božidarja Mihajlovića. Ta je prek skypa sporočil, da je položaj na prizadetih območjih kaotičen in je vsaka pomoč dobrodošla. Ljudje trenutno najbolj potrebujejo hrano, oblačila, odeje, plenice, sveče.

Iz Slovenske karitas so sporočili, da pomoč zbirajo na naslovu Kristanova ulica 1 v Ljubljani, prek transakcijskega računa (SI56 0214 0001 5556 761, namen POPLAVE SRBIJA IN BIH, sklic SI00 625, koda namena CHAR, BIC banke LJBASI2X625), uporabniki Mobitela, Simobila, Tušmobila, Debitela in Izimobila pa lahko prispevajo pet evrov z SMS sporočilom KARITAS5 na številko 1919. 

Caritas v Srbiji je začela s paketi pomoči pomagati prizadetim osebam. V tej prvi fazi najbolj potrebujejo plastične škornje in rokavice, sredstva za dezinfekcijo, vire pitne vode, pakete s hrano (konzerve), higienske pripomočke, materiale za nego dojenčkov in otrok, obleke in čevlje ter odeje.

Caritas BiH evakuiranim ljudem v Sarajevu deli hrano in topel čaj. Za pomoč evakuiranim ljudem bodo v prihodnjih dneh potrebovali predvsem hrano, pitno vodo, topla oblačila, peči za ogrevanje in kuhalnike na plin ter higienske pripomočke, da bi preprečili širitev nalezljivih bolezni. Potrebujejo tudi črpalke za črpanje vode ter plastične škornje, so še sporočili iz Slovenske karitas.

Tudi Rdeči križ prispevke zbira na transakcijskem računu (SI56 0310-0111-1122-296, SWIFT: SKBASI2X, Koda namena CHAR, sklic za RK Bosna 00 937057, sklic za RK Srbija 00 937058).

Rdeči križ Slovenije je že v petek zjutraj stopil v stik s sorodnima društvoma v Srbiji in BiH, ki jima bodo že v ponedeljek nakazali prva solidarnostna finančna sredstva. Odtlej bo možna donacija tudi prek transakcijskega računa na Rdečem križu Slovenije, je danes za STA pojasnil generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Danijel Starman. Povedal je še, da akcija poteka usklajeno tudi z Upravo RS za zaščito in reševanje. 

Iz Rdečega križa so dodatno sporočili, da bodo o potrebi po prostovoljcih in zagotavljanju druge pomoči javnost obvestili takoj, ko bodo sodelavci RK Srbija in RK Bosna sporočili, kakšne so njihove potrebe.



Poplave v Srbiji in BiH so sicer terjale že okoli 20 smrtnih žrtev. V Srbijo danes iz Slovenije odhaja še nekaj dodatnih ekip pripadnikov civilne zaščite in Uprave RS za zaščito in reševanje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov