Svet

Interpol išče Samro in Sabino: 'Odšli v sveto vojno, smrt je najin cilj!'

N.J.
19. 4. 2014, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

15-letna Sabina Selimović in 16-letna Samra Kesinović, na Dunaju živeči deklici bosanskih korenIn, sta 10. aprila skrivnostno izginili, za njima pa se je izgubila vsaka sled. Išče ju Interpol, kjer verjamejo, da ju je nekdo pod pretvezo odpeljal v Sirijo. Na spletu sta objavili šokantne fotografije.

Policisti domnevajo, da sta dekleti ne samo že poročeni, pač pa tudi, da že živita v domovih svojih novih možev. Dekličina očeta menda v tujini že skušata poiskati kakršno koli sled za njima.

Starši so prvi namig o tem, kje bi lahko bili, dobili preko Facebooka, kjer sta objavili, da sta šli v boj v sveto vojno. Objavili sta fotografije, na katerih sta oblečeni v niqab, v rokah pa držita orožje. Starši ne verjemejo, da fotografije in sporočila objavljata sami. Tudi oblasti meniijo, da ju je nekdo v neznano odpeljal z zvijačo. Na fotografijah, ki so se pojavile na njunih Facebook profilih od izginotja dalje, sta oblečeni v hidžab in burko, obkroženi z oboroženimi moškimi, v rokah pa imata kalašnikov, zaradi česar so njuni starši še toliko bolj zaskrbljeni. Poleg tega naj bi pisali prijateljem, da je njun cilj smrt in da ju nihče nikoi ne bo našel. 

Samra in Sabina sta v Avstrijo prišli kot članici begunskih družin po vojni v Bosni v 90. letih. Njuni starši so sicer potrdili, da sta dekleti pred kratkim začeli obiskovati bližnjo džamijo, ki jo vodi radikalni imam Ebu Tejma. Tam, kamor so ju odpeljali, naj bi ju prisili, da postaneta javni obraz džihada, podobno kot  18-letni Abdullah Deghayes iz Velike Britanije, ki je v Siriji tudi umrl. Avstrijske oblasti verjamejo, da sta deklici že v taboriščih za urjenja in ne samo poročeni, temveč da tudi že živita vsaka s svojim možem. 

"Ta trenutek ne poznamo okoliščin njegove smrti, vse, kar vemo, je, da je bil ubit v Siriji. Družina žaluje," je povedal njegov oče Abubaker, ki pred tem prav tako ni vedel ničesar o sinovem odhodu v Sirijo. Prepričan je, da je Abdullah odšel tja, da bi pomagal zaščititi nedolžne civiliste. "Upam, da je bil tak njegov namen in upam, da je zdaj našel svoj mir!" je dejal. Abdullah je bil sicer nečak nekdanjega ujetnika Guantanama, Omarja Deghayesa.

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov