Svet

Ukrajinski zunanji minister napovedal sodni boj za Krim

STA
1. 4. 2014, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja je danes v Bruslju po srečanju s kolegi iz članic Nata napovedal, da se bo Ukrajina za polotok Krim borila tudi na "mednarodnih sodiščih". Kot je povedal, dokumentacijo še zbirajo. Zagotovil pa je, da bo Ukrajina spor z Rusijo reševala po mirni poti.

reuters

Dešicja se je na nocojšnji novinarski konferenci v Bruslju, kjer se je udeležil zasedanja skupaj z zunanjimi ministri članic Nata, zahvalil za vso podporo zavezništva, ki ga je, kot je dejal, obvestil o aktualnem stanju v Ukrajini in načrtovanih reformah.

Zatrdil je, da je Krim integralni del Ukrajine in da se bodo zanj borili tudi na mednarodnih sodiščih. V prvi vrsti naj bi šlo za tožbo na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ), razmišljali pa naj bi tudi o tožbi pred sodiščem za pomorsko pravo v Hamburgu. "S podporo mednarodne skupnosti nam bo uspelo," je dejal Dešicja.

Zatrdil je tudi, da danes v Bruslju ni zaprosil za članstvo Ukrajine v Natu, saj da za kaj takega niti ne obstaja pravna osnova v njegovi državi. Je pa nakazal, da bi jo morda lahko "preučili" in ustrezno spremenili.

Kot je pojasnil, je danes v Bruslju zaprosil predvsem za poglobljen dialog v okviru obstoječega partnerstva Komisija Nato - Ukrajina, kar je Ukrajina tudi dobila. Dodal je, da je Natu predložil seznam "vojaško-tehnične opreme", ki naj bi jo v državi potrebovali.

Šlo naj bi predvsem za opremo in ne orožje, ki bi ga potrebovala ukrajinska vojska. "Orožja imamo v Ukrajini dovolj," je zatrdil. Pojasnil je še, da naj bi že prihodnji teden v Ukrajino prišla skupina Natovih strokovnjakov, ki bo ocenila, kakšno opremo potrebujejo in kaj lahko članice zagotovijo.

Dešicja je še ponovil, da so v Ukrajini zelo zaskrbljeni zaradi ruskih sil na Krimu in na ukrajinski vzhodni meji. Kot je dejal, so v Kijevu prepričani, da so predvsem sile na zahodu Rusije tam zato, da okupirajo vzhod Ukrajine.

A tega Ukrajina ne bo dovolila, je zatrdil in dodal, da razmišljajo tudi o "ukrepih kolektivne obrambe". Pri tem je pojasnil, da ima vsaka država pravico do samoobrambe, tudi kolektivne, vendar pa da v Kijevu še niso zaprosili nobene države za pomoč. "Parlament bo tisti, ki se bo za to odločil," je še pojasnil začasni ukrajinski zunanji minister.

Poskušal je tudi pomiriti nemir med ruskimi prebivalci na vzhodu Ukrajine. Dejal je sicer, da ne bodo sprejeli ruskega predloga o federalizaciji Ukrajine, da pa se bodo zagotovo odločili za večjo decentralizacijo, ki bo okrepila pristojnosti lokalnih oblasti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov