Svet

Merklova še naprej za pogovore z obema stranema v Ukrajini

STA
17. 2. 2014, 20.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel se je v Berlinu sestala z voditeljema ukrajinske opozicije, Vitalijem Kličkom ter Arsenijem Jacenjukom. Berlin sicer tudi po pogovorih vztraja, da bo vodil dialog z obema ukrajinskima stranema in se ne bo postavil na nikogaršnjo stran. Je pa medtem iz Moskve prišla dobra novica za ukrajinske oblasti.

Reuters

V pogovoru z nekdanjim boksarskim prvakom in vodjo opozicijske stranke Udar Kličkom ter proevropskim nekdanjim zunanjim ministrom iz stranke zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko Jacenjukom je Merklova izrazila podporo upravičenim zahtevam ukrajinskega prebivalstva, je po srečanju povedal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Nemška kanclerka je sogovornikoma zagotovila, da bosta Nemčija in EU storili vse, kar je v njuni moči, za pozitiven razplet ukrajinske krize. Za pozitiven korak je označila dogovor o amnestiji za demonstrante. Sedaj pa bodo po njenem potrebni novi koraki v smeri izgradnje vlade in oblikovanju ustavnih reform, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kličko je opozoril, da vloge Nemčije in še posebej njene kanclerke, ki jo je označil za eno najbolj vplivnih političnih osebnosti v svetu, ne bi smeli podcenjevati. Zavzel se je za večjo vlogo Nemčije pri pogajanjih o morebitnih sankcijah, ki bi jih EU lahko uvedla proti ukrajinskemu vodstvu.

Po pogovorih pri kanclerki se bosta sicer Kličko in Jacenjuk zvečer sestala še z nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem.

Moskva pa se je medtem očitno odločila, da sprosti dve milijardi dolarjev iz paketa pomoči, ki ga je odobrila Ukrajini, a ga je nato po eskalaciji protestov prejšnji mesec zamrznila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na vprašanje glede skupaj 15 milijard dolarjev vrednega paketa je finančni minister Anton Siluanov za ruske tiskovne agencije namreč danes odgovoril: "Ta teden, dve milijardi."

Rusija je Ukrajini pomoč odobrila decembra lani, januarja po odstopu vlade pa jo je zamrznila, češ da je treba pred izplačilom videti, kaj se bo razvilo iz političnih pretresov. "Počakajmo, da bo oblikovana nova vlada," je takrat o Ukrajini dejal Putin, le dan potem, ko je zaradi nemirov in demonstracij odstopil ukrajinski premier in z njim celotna vlada.

Množični protivladni protesti so v Ukrajini izbruhnili novembra lani, potem ko je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zavrnil podpis pridružitvenega sporazuma z EU in se zavzel za tesnejše odnose z Rusijo. V Ukrajini je sicer danes stopila v veljavo amnestija za protivladne protestnike.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste