Svet

Füle se je sestal z voditelji strank v BiH

STA
17. 2. 2014, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je danes popoldne pripotoval v BiH, kjer se sestaja z vodji sedmih najvplivnejših parlamentarnih strank v državi. Pogovori sicer naj ne bi tekli o protivladnih protestih, ki se že slaba dva tedna vrstijo v mestih po Federaciji BiH, pač pa o nujnih ustavnih reformah, ki jih od BiH že leta zahteva EU.

en.wikipedia.org

Namen komisarjevega obiska v BiH je nadaljevati prizadevanja za pomoč političnim voditeljem v državi, da najdejo kompromise, ki so potrebni za premik BiH na njeni evropski poti, je v nedeljo pojasnil Fülejev tiskovni predstavnik Peter Stano. Füle se bo v BiH mudil dva dni.

Komisar je prvi visoki predstavnik EU, ki je v BiH dopotoval po nasilnih izgredih 7. februarja, ko so v več mestih zagorela vladna poslopja. Na današnjem sestanku je prisoten tudi namestnik pomočnika državnega sekretarja ZDA za Evropo in Azijo Brian Yee Hoyt, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Pogovori naj bi se sicer osredotočili predvsem na izvajanje sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Sejdić-Finci. Tožbo sta leta 2006 vložila Jud Jakob Finci in Rom Dervo Sejdić, državljana BiH, ki se ne moreta potegovati za člana predsedstva ali spodnjega doma parlamenta BiH, saj se ti položaji po ustavi delijo le med pripadnike treh konstitutivnih narodov BiH - Hrvate, Srbe in Bošnjake.

Evropsko sodišče je leta 2009 razsodilo, da mora BiH zagotoviti enakopravnost vseh državljanov pri uveljavljanju pravice do kandidature na volitvah, kar pa terja spremembo ustave. Dogovor o tej reformi EU od politikov BiH terja že leta, a napredka ni in ga, vsaj sodeč po precej pesimističnih izjavah politikov pred sestankom, tudi danes ni pričakovati.

Medtem so se v več mestih v Federaciji BiH danes nadaljevali protesti zaradi slabih socialnih in gospodarskih razmer ter razočaranja nad politiko. V Sarajevu je kakih sto protestnikov tudi danes blokiralo promet v središču Sarajeva. Mirno so med drugim protestirali tudi demonstranti v Tuzli, Zenici in Bugojnu.

Številne demonstracije so popoldne prerasle v t.i. državljanske plenume, na katerih demonstranti izražajo svoje zahteve do oblasti. V Mostarju so danes udeleženci plenuma kantonalnim oblastem tudi predali svoje zahteve. Med drugim so zahtevali odstop vlade hercegovsko-neretvanskega kantona in ukinitev vrste ugodnosti za politike.

Predsednik hercegovsko-neretvanske skupščine Ramizo Jelovac je ob sprejemu njihovih zahtev obljubil, da jih bo skupščina preučila na prihodnji seji. Kar se tiče zahteve po odstopu kantonalne vlade pa je menil, da je v praksi zaradi komplicirane procedure to težko izvesti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste