Slovenija

Merkurjeva prodaja lani pod načrtom, januarja bolje

STA
17. 2. 2014, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Družba Merkur je lani beležila 257,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je pod načrti in šest odstotkov več kot leta 2012, januarja letos pa 13,3 milijona evrov, s čimer je načrt dosegla in za dva odstotka presegla prodajo iz lanskega januarja.

Radio Aktual

Družba Merkur, ki je v postopku ponovne prisilne poravnave, je v zadnjem četrtletju lani ustvarila 58,4 milijona evrov prihodkov od prodaje in nekaj manj kot dva milijona evrov čiste izgube, kaže poročilo za obdobje od začetka oktobra lani do konca januarja letos, ki je danes objavljeno na spletni strani Ajpesa.

Januarja je imela družba 13,3 milijona evrov prihodkov od prodaje in 2,1 milijona evrov izgube. Kot pravijo, so januarja uspešno nadaljevali z ukrepi na področju aktivne prodaje, ki se odražajo v boljši prodaji potrošnikom.

Družba je januarja s sindikati sklenila nov dogovor, ki dogovor o znižanju plač podaljšuje do konca februarja, prav tako je podaljšan dogovor o znižanju plač zaposlenim na individualni pogodbo, in sicer do konca leta 2014. Nadaljevala je tudi z ostalimi ukrepi za optimizacijo in zniževanje stroškov.

Merkur je lani ugotovil, da do konca leta ne bo mogel poplačati tretjega obroka poplačila iz prisilne poravnave in s tem izpolniti zavez iz načrta finančnega prestrukturiranja iz novembra 2010. Zato je predlagal ponovno prisilno poravnavo, ki jo omogoča novela insolvenčnega zakona.

Novi načrt finančnega prestrukturiranja poleg novega dogovora o poplačilu terjatev, ki so bile predmet prve prisilne poravnave, predvideva izčlenitev dela podjetja z ustanovitvijo dveh novih družb - Merkur trgovina in Merkur nepremičnine - "stari" Merkur pa bi šel v stečaj.

Ker je dal pooblaščeni ocenjevalec podjetij mnenje s pridržkom, mora družba sodišču predložiti poročilo o izpolnitvi vseh finančnih in poslovnih pogojev za uspešno finančno prestrukturiranje.

Med pogoji je, da morajo dati imetniki zavarovanih terjatev, ki se nanašajo na sindicirana posojila, soglasje k predvidenemu prestrukturiranju teh terjatev, da družba Merkur nepremičnine odda naložbene nepremičnine družbi Merkur trgovina z diskontom na tržne najemnine in tretjim osebam, s katerimi so že sklenjene najemne pogodbe, ter da se sklenejo najemne pogodbe med družbama Merkur trgovina in Merkur nepremičnine, kar je bistveni pogoj za doseganje predpostavke neomejenega delovanja bodoče družbe Merkur trgovina, še kaže poročilo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste