Svet

Stavka povzročila odpovedi in zamude

STA/Ž.K.
29. 1. 2014, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Stavka kontrolorjev zračnega prometa v organizaciji sindikata ATCEUC je danes povzročila manjše težave, največ odpovedi in zamud je bilo na letih v Italijo in na Portugalsko, so poročale tuje tiskovne agencije. V Sloveniji so kontrolorji podprli stavko, a niso prekinili dela, tako da vpliva na promet v slovenskem zračnem prostoru ni bilo.

Stavko, ki bo predvidoma potekala tudi v četrtek in petek, organizira Sindikat kontrolorjev zračnega prometa Evrope (ATCEUC), kontrolorji pa nasprotujejo načrtom Evropske komisije glede vzpostavitve enotnega evropskega zračnega nadzora.

Prekinitve dela so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP največ težav povzročile na letih v Italijo in na Portugalsko. V Italiji so kontrolorji stavkali med 13. in 17. uro, na Portugalskem med 8. in 10. uro.

Na letališču v Lizboni so morali odpovedati okoli 20 letov, so AFP povedali v upravljalcu letališča ANA. Odpovedani so bili med drugim leti na letališča na Portugalskem, v Španiji, Italiji, Franciji in severni Evropi. Portugalski letalski prevoznik TAP Portugal je sporočil, da je moral prerazporediti okoli 50 letov ter da se želi izogniti odpovedim, kljub temu pa pričakuje zamude.

Na letališču v Frankfurtu so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odpovedali posamezne lete, napovedali pa so tudi možnost zamud nekaterih letov. Nemški kontrolorji se stavke ne udeležujejo, lahko pa bo zaradi stavke v Franciji prišlo do motenj na povezovalnih letih v in iz Nemčije, so dodali na letališču.

V četrtek bi lahko po pričakovanjih evropske agencije za varnost zračnega prometa Eurocontrol do glavnih učinkov stavke prišlo v Franciji, kjer naj bi kontrolorji delo odložili predvidoma danes ob 18. uri. Za četrtek motnje napovedujejo tudi v Grčiji, kjer bodo stavkali med 10. in 13. uro po srednjeevropskem času, je poročala dpa.

Stavko je podprl tudi Samostojni sindikat delavcev kontrole letenja (SSKL) iz Slovenije. Dela niso prekinili, so pa člani sindikata danes med 7. in 14. uro nestrinjanje s predvidenimi spremembami izrazili s popolno neprožnim sledenjem veljavnim pravilom dela. Kot so STA povedali na Kontroli zračnega prometa Slovenije, ta aktivnost ni vplivala na potek zračnega prometa v Sloveniji.

V četrtek podobno ravnanje oziroma aktivnost slovenskih kontrolorjev zračnega prometa ni predvidena, so še povedali v Kontroli zračnega prometa Slovenije.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways zaenkrat ne čuti posledic stavke. Kot so danes za STA povedali v družbi, vsa njena letala letijo v skladu z voznim redom. Pričakujejo, da bo tako tudi v četrtek.

V družbi Aerodrom Ljubljana, upravljalcu Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, so STA povedali, da promet na letališču zaenkrat poteka brez posebnosti. Zaradi različnih napovedanih terminov stavke po državah zanesljive napovedi za naslednje dni ne morejo podati, bodo pa dogajanje spremljali, so napovedali.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste