Svet

Komandosi ubili vodjo skupine Šebab?

STA / S.R.
6. 10. 2013, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriške posebne enote so v soboto izvedle dve ločeni raciji v Afriki, katerih tarči sta bila vodilna islamska skrajneža. V Libiji so ameriški komandosi ujeli pripadnika teroristične mreže Al Kaida, ki naj bi stal za bombnima napadoma na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998. Operacija v Somaliji naj bi ne bila uspešna.

Globalnews
Pripadniki milice Šebab.

V libijskem Tripoliju je ameriškim specialcem v soboto zgodaj zjutraj uspelo zajeti Abuja Anasa al Libija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To so potrdili tako predstavniki ZDA kot al Libijevi sorodniki. Po navedbah tiskovnega predstavnika Pentagona Georgea Littla, ga zadržujejo na varni lokaciji zunaj Libije.

Za al Libijem so ZDA razpisale nagrado v višini petih milijonov dolarjev in je bil na seznamu najbolj iskanih oseb zveznega preiskovalnega urada FBI, še piše AFP. Očitajo mu sodelovanje v napadih v Keniji in Tanzaniji pred 15 leti, v katerih je bilo ubitih več kot 200 ljudi.

Predstavnik ZDA je za ameriško televizijo CNN dejal, da so racijo izvedli sredi dne ob soglasju libijske vlade, a so libijske varnostne službe to zanikale.

Kot je povedal al Libijev brat Nabih, so ga, medtem ko je parkiral pred svojim domom, obkrožila tri vozila. Napadalci so razbili avtomobilsko šipo in mu vzeli pištolo, preden se je uspel braniti. Njegova soproga naj bi bila priča napadu in je ugrabitelje opisala kot "komandose", ki so bili videti kot tujci.

Tarča napada v pristaniškem mestu Barawe na jugu Somalije je bil medtem vodilni član skupine Šebab, katerega imena pa niso izdali. Osumljen naj bi bil, da je sodeloval v septembrskem napadu na nakupovalno središče Westgate v kenijski prestolnici Nairobi, v katerem je bilo ubitih 67 ljudi. V napadu naj bi bilo ubitih več ljudi, ni pa povsem jasno, ali tudi sama tarča.

Kot je poročal ameriški časnik New York Times, so pripadniki elitnih enot SEAL v Barawe prileteli s helikopterjem in napadli neko vilo ob morju. Čeprav naj bi bil vodja Šebaba ubit, so se morali umakniti, še preden so lahko njegovo smrt potrdili.

Milica Šebab, ki je povezana z Al Kaido, je pred tem sporočila, da so racijo izvedli britanski in turški specialci, kar pa so na Otoku zanikali.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov