Svet

Varnostni svet ZN o Siriji še nocoj

STA / J.P.
10. 9. 2013, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Varnostni svet Združenih narodov se bo še nocoj sestal na nujni seji glede krize v Siriji. Srečanje naj bi se začelo ob 22. uri po srednjeevropskem času, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo predsedstvo VS ZN.

Reuters
Rusija je v ponedeljek presenetila s predlogom, da bi Sirija predala mednarodni skupnosti svoje kemično orožje, ki bi ga nato uničili.

Kaj točno naj bi bilo na mizi, zaenkrat še ni znano, si pa diplomati Francije, Velike Britanije in ZDA že cel dan prizadevajo za ustrezno resolucijo, potem ko je Rusija v ponedeljek presenetila s predlogom, da bi Sirija predala mednarodni skupnosti svoje kemično orožje, ki bi ga nato uničili. Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada je to že sprejel.

Kot je napovedal britanski premier David Cameron, bodo svoj predlog resolucije danes zagotovo predstavile, dejal pa je, da bi resolucija morala vsebovati tudi "primeren časovni načrt", kako bi Asadov režim predal svoje kemično orožje.

"Mislim, da potrebujemo roke in časovne načrte," je dejal in dodal, da se ne bi smeli pogovarjati "o nadzoru kemičnega orožja v Siriji, ampak mora iti za to, da se ga preda pod mednarodni nadzor za uničenje," je dejal britanski premier.

"Če nam bo uspelo umakniti in uničiti največji arzenal kemičnega orožja na svetu, bi bil to pomemben korak naprej," je še dejal Cameron in podprl pobudo Rusije kot nekaj, "kar je vredno preveriti", vendar pa je dodal, da bodo kljub vsemu ostali previdni.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer danes pozval ZDA, naj se odpovejo uporabi sile, da bi se izvedlo preverjanje stanja sirskega kemičnega orožja, je poročala ruska nacionalna televizija. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je opozoril, da Rusija ne bo pristala na resolucijo, ki bi predvidevala uporabo sile po sedmem poglavju ustanovne listine ZN, če Sirija ne bi izpolnila zahtev.

Lavrov je po telefonu francoskemu kolegu Laurentu Fabiusu napovedal, da bo Rusija nocoj na seji VS ZN predlagala posebno izjavo, ki bi pozvala generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, vodjo Organizacije za prepoved kemičnega orožja in druge strani, da poskrbijo za uresničitev omenjene ruske pobude, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Lavrov je še podčrtal, da "politična in diplomatska rešitev konflikta v Siriji nima alternative".

Tudi francoski predsednik Francois Hollande in predsednik ZDA Barack Obama sta se v današnjem telefonskem pogovoru zavzela, da si bolj želita diplomatske rešitve, vendar pa sta na drugi strani izpostavila tudi, da želita "pustiti odprte vse možnosti".

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste