Svet

Bo Alexandra ali Charlotte?

STA / S.R.
22. 7. 2013, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Medtem ko sta britanski princ William in njegova soproga Catherine že od zgodnjega jutra v bolnišnici in se vsako minuto pričakuje novica o rojstvu njunega prvorojenca, z Otoka poročajo o poplavi stav v zadnjem trenutku glede kraljevega otroka.

Reuters
Stave padajo vse povprek.

Čeprav smo v 21. stoletju, pa bo ob rojstvu tretjega v vrsti za britanski prestol spoštovana tradicija. "Denar res kar priteka. Samo v zadnjih treh urah smo sprejeli okoli 30.000 funtov. Neverjetno je," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik irske stavnice Paddy Power. Kot je dodal, večina stavi na ime otroka, medtem ko so stave na datum rojstva danes ustavili, potem ko je Kate v zgodnji fazi poroda davi prispela v bolnišnico.

Glede datuma je večina sicer stavila na 17. julij. Nasploh so bili ljudje očitno precej prepričani, da bo Kate rodila prejšnji teden. Samo pet odstotkov stav je bilo na današnji dan.

Stavnice so sicer na račun otroka, ki bo tretji v vrsti za britanski prestol, skupaj pobrale že za približno milijon funtov vplačil. Stavijo ljudje z vsega sveta, neki Avstrijec naj bi npr. na ime moškega prvorojenca stavil kar 1000 funtov.

Tiskovna predstavnica britanske stavnice William Hill je medtem za AFP dejala, da očitno večina pričakuje deklico, saj prednjačijo ženska imena. Za to naj bi bila zaslužna predvsem slučajno slišana opazka, ki naj bi Kate "ušla" marca.

Vodita imeni Alexandra in Charlotte. Visoko na lestvici so še Diana - ime Williamove pokojne matere, Elizabeta - po britanski kraljici - ter Victoria - tako je bilo ime britanski kraljici, ki se je najdlje obdržala na prestolu. Med moškimi imeni prednjačita George in James. James je ime bratu bodoče matere, George pa je že od nekdaj najbolj priljubljeno ime med Britanci.

Čeprav sta vojvoda in vojvodinja cambriška mlada in moderna človeka, pa bo njun otrok vendarle tretji v vrsti za prestol, zato je in bo treba ob rojstvu spoštovati določene tradicije. Na srečo za Catherine so leta 1936 odpravili pravilo, po katerem je moral biti ob porodu prisoten britanski notranji minister, da je lahko jamčil za legitimnost prestolonaslednika.

William sicer ni prvi kraljevi oče, ki je prisoten ob porodu. Že soprog kraljice Victorie, Albert, je bil zraven ob rojstvu svojega sina, bodočega kralja Edvarda VII., in tudi Williamov oče, princ Charles, je prisostvoval rojstvu obeh sinov.

Novico, da se je otrok rodil, bodo prvi slišali britanska kraljica Elizabeta in drugi visoki člani kraljeve družine ter zakonca Middleton, starša vojvodinje cambriške. Nato jo bodo objavili po že ustaljenem vzorcu - kraljevi zdravniki bodo podpisali poseben razglas o tem, ki ga bodo nato obesili na oglasno stojalo pred Buckinghamsko palačo.

Praktično istočasno bo sicer objavljeno tudi sporočilo za javnost ter posebno obvestilo na Facebook in Twitter računih kraljeve hiše.

Po Londonu bodo zadonele topovske salve - 62-krat bodo topovi zadoneli z londonskega Towerja, 41-krat pa iz Green Parka -, na vladnih poslopjih po vsej državi pa bodo zaplapolale zastave.

Ime novorojenca ali novorojenke - po uradnem nazivu princa ali princese cambriške - morda javnosti ne bo znano še kar nekaj časa. Na Williamovo ime so morali Britanci npr. čakati teden dni, na ime njegovega očeta Charlesa pa kar mesec dni.

Sledil bo krst otroka v občestvo Anglikanske cerkve, pri katerem bo ta oblečen v repliko čipkaste in satenaste obleke, kakršno so leta 1841 izdelali za najstarejšo hčer kraljice Victorie. Original so nazadnje uporabili leta 2004.

Kraljevi otrok ima ponavadi pet ali šest botrov, še pojasnjuje AFP. Williama je krstil nadškof Canterburyja v glasbeni sobi Buckinghamske palače.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste