Svet

Tožba proti Verbundu zaradi lanskih poplav

STA/M.J.
11. 7. 2013, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Več kot 60 večinoma slovenskih pa tudi avstrijskih državljanov in podjetij, ki so jih lani novembra prizadele hude poplave, se je pridružilo skupinskemu odškodninskemu zahtevku proti upravitelju dravskih hidroelektrarn na avstrijski strani - podjetju Verbund.

Reuters

Pri zahtevku jih zastopa celovški odvetnik Franz Serajnik. Zastopnik oškodovancev je za omenjeni časnik v zvezi s tožbo pojasnil, da je upravitelj novembra lani začel prazniti jezove hidroelektrarn v trenutku, ko je zaradi obilnih padavin Drava začela poplavljati okoliška območja, in tako znatno povečal učinek uničujočih poplav, ki so se po toku Drave privalile v Slovenijo. Verbund je po njegovem ogrozil javno varnost.

Sicer pa se zanimanje za priključitev skupinski tožbi po njegovem še vedno povečuje. Večinoma gre za slovenske državljane, ki živijo med Dravogradom in Mariborom, nekaj pa je tudi Avstrijcev in podjetij. Čeprav tožbe še niso vložili, Serajnik ocenjuje, da se bo skupna višina zahtevane odškodnine približala šestim milijonom evrov, piše Dnevnik.

Lanske poplave so samo v Sloveniji po podatkih ministrstva za kmetijstvo in okolje povzročile za dobrih 373 milijonov evrov neposredne škode, medtem ko so v Avstriji škodo po poplavah ocenili na okoli 6,5 milijona evrov.

Kot piše časnik, so ravno v teh dneh oškodovanci preko odvetnika upravitelja hidroelektrarn pisno obvestili o svojih zahtevah, ali in kdaj bodo vložili civilno tožbo, pa bo odvisno od odziva Verbunda. Če ta ne bo privolil v zunajsodno poravnavo, Serajnik napoveduje, da ga bodo začeli sodno preganjati najkasneje jeseni. Odvetnik ne dvomi o uspehu tožbe, saj odgovornost podjetja za dodatne razsežnosti poplav po njegovih besedah ne bi smela biti več sporna.


Nanjo namreč kažejo tudi številne tehnične ugotovitve, do katerih so se dokopali preiskovalci v postopku, ki ga je že spomladi sprožilo avstrijsko državno tožilstvo v Celovcu. V njem kot zastopnik oškodovancev sodeluje tudi Serajnik, zato ima dostop do doslej zbranih informacij. Preiskava tožilstva bo po njegovi oceni trajala še kar nekaj časa, še dodaja Dnevnik.

Sicer pa je že aprila letos tudi avstrijsko državno tožilstvo v Celovcu zaradi ravnanj med novembrskimi poplavami sprožilo preiskovalni postopek proti družbi Verbund.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste