Svet

Varnostni svet ZN nadaljuje posvetovanja o severnokorejski izstrelitvi rakete

STA
13. 12. 2012, 07.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Varnostni svet ZN je v sredo obsodil izstrelitev severnokorejske rakete kot kršitev dveh resolucij, vendar se posvetovanja med članicami o posledicah kršitve nadaljujejo. Izstrelitev so obsodili po vsem svetu, a niti iz Washingtona ne prihajajo preostre izjave.

Administracija predsednika ZDA Baracka Obame je na primer jasno povedala, da Iranu ne bo dovolila priti do jedrskega orožja, pri čemer so na mizi vse opcije, kar pomeni tudi vojaški napad. Podobno grožnjo je Obama poslal tudi sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, če si bo drznil proti opoziciji uporabiti kemično orožje.

Pri Severni Koreji je drugače. Država, ki je tehnično še vedno v vojni z ZDA, je dokazala, da ima jedrsko orožje, režim pa je pokazal pripravljenost na oboroženi spopad. Pred dvema letoma je Severna Koreja potopila vojaško ladjo južne sosede in bombardirala sporni otok, pri čemer je bilo ubitih okrog 50 ljudi.

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice je dejala, da gre za jasno kršitev dveh resolucij, kar dokazuje, da je Severna Koreja odločena nadaljevati raketni program ne oziraje se na mednarodne obveznosti.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je obsodil izzivalno dejanje in dejal, da gre za obžalovanja vredno odločitev. Podobno je izjavila tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland in dodala, da bodo takšna dejanja prebivalce Severne Koreje še bolj osiromašila.

Konkretnih posledic ni omenjal nihče. Carney je namignil na širitev obstoječih sankcij, Riceova pa je govorila o "ustreznih ukrepih", ki jih mora sprejeti Varnostni svet ZN. V Varnostnem svetu ima Kitajska, ki je sicer izrazila obžalovanje zaradi dejanja svoje zaveznice, pravico veta in vprašanje je, kako daleč bodo lahko šle sankcije.

Varnostni svet je sankcije uvedel leta 2006. Takrat je šlo za embargo na prodajo težkega orožja, orožja za množično uničevanje, raketne tehnologije in luksuznega blaga. Prav tako velja prepoved potovanj in zamrznitev premoženja v tujini za vse osebe, ki so povezane z jedrskim in raketnim programom Severne Koreje.

Leta 2009 je Varnostni svet sankcije zaostril z izdajo dovoljenja za preiskave ladij in letal, če obstaja sum, da prevažajo prepovedano blago v Severno Korejo. Tokrat bodo morda sprejeli dodatne ukrepe za uveljavitev sankcij in še kakšen embargo ali zamrznitev premoženja.

Ameriški mediji zdaj predvsem omenjajo možnost, da Severna Koreja razvije raketo, s katero bi lahko do zahodne obale ZDA poslala jedrsko bombo. Pjongjang je še daleč od te možnosti, prav tako tudi ni verjetno, da bi se režim odločil za napad na ZDA, saj bi bile posledice zanj katastrofalne.

Obrambni minister ZDA Leon Panetta je skušal javnost pomiriti z zagotovilom, da imajo ZDA dovolj zmogljivosti, da preprečijo morebiten napad.

Pjongjang trdi, da je v sredo v vesolje izstrelil vremenski satelit.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan