Po dolgem premoru je v Istri v soboto znova zaživela Odprta kuhna, tokrat prvič v Izoli. Ljubitelje dobre hrane je na Lonki pričakala raznolika ponudba jedi z vseh koncev Slovenije in sveta. Tokratna Odprta kuhna, ki je v 12. sezoni svojega delovanja, se ponaša s pestro ponudbo več kot dvajsetih obedovalnic iz vse Slovenije, ki so predstavile jedi za vse okuse – od rib in morskih sadežev do veganskih specialitet in sladic.
Skrb za okolje in dobrodelnost na dogodku
Organizatorji so v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola poskrbeli za bogato kulinarično doživetje, obarvano tudi s skrbjo za okolje, saj so vse jedi postregli izključno v biorazgradljivih materialih. Poleg tega so lahko obiskovalci podprli dobrodelno društvo Palčica pomagalčica, ki je na srečelovu zbiralo prispevke za dečka Urbana.
Med obiskovalci pa ni manjkalo konstruktivnih predlogov. »Izbire je res veliko, ampak hrano bi bilo lažje uživati sede namesto stoje,« je opozoril eden od obiskovalcev, češ da bi organizatorji morali poskrbeti za več sedišč. »Kljub vsemu je hrana res dobra, pa tudi lepo vreme imamo,« je pripomnil.
Promocija in prepoznavnost na kulinaričnih dogodkih
»Na takšnih dogodkih sodelujemo predvsem zaradi promocije, a so priprave za prodajo na stojnici veliko zahtevnejše kot pri običajnem gostinskem obratovanju,« so povedali na stojnici Kralj šmorna, ki jo vodi Dvor Jezeršek. »Vedno znova opažamo, da ljudje raje posegajo po tradicionalnih domačih okusih, ker imajo lepe spomine na domačo, slovensko hrano,« so dodali. »Takšni dogodki so odlična priložnost, da mali podjetniki predstavimo svoje izdelke širši javnosti in krepimo svojo prepoznavnost,« je povedala Maruša s stojnice Pie shop, ki se je prvič predstavila slovenski Istri.