Koroška

Svinec v krvi koroških otrok - NIJZ bo ponovno izvedel meritve stanja krvi triletnikov

A. M./STA
20. 9. 2024, 13.00
Posodobljeno: 20. 9. 2024, 13.00
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo v prihodnjih dneh pisno povabil starše triletnikov iz občin Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd, da svoje otroke pripeljejo na odvzeme krvi za preverjanje vsebnosti svinca. Na odvzeme krvi bodo povabili 600 otrok, odvzemi so načrtovani v oktobru.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Potem ko so v 15 letih izvajanja programa sanacije s težkimi kovinami obremenjenega okolja Zgornje Mežiške doline zdravstveni delavci izvajali preverjanje vsebnosti svinca v krvi otrok iz občin Črna na Koroškem in Mežica, so po lanskih poplavah odvzeme krvi razširili na tri dodatne občine. Narasla reka Meža je namreč po celotni Mežiški dolini in tudi v Dravsko dolino v poplavah v začetku lanskega avgusta naplavila velike količine mulja z vsebnostjo težkih kovin.

Tokratni odvzemi vzorcev krvi triletnikov iz petih koroških občin bodo potekali v popoldanskem času v enotah Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem in v Zdravstvenem domu Dravograd. V zdravstveni postaji v Črni na Koroškem so odvzemi krvi predvideni 7. oktobra, v Mežica 8. oktobra, na Prevaljah in v Dravogradu 9. oktobra, na Ravnah na Koroškem pa 10. oktobra.

"Starše tri leta starih otrok, ki bodo v prihodnjih dneh prejeli vabilo na odvzem krvi, vljudno naprošamo, da se odzovejo. Dogovorili se bomo za termin in izvedli odvzem na čim bolj prijeten in varen način," vabijo iz ravenske območne enote NIJZ. Če njihov triletnik pričakovanega vabila ne bi prejel, naj se starši obrnejo na ravensko območno enoto NIJZ.

"Upamo, da bo tudi letos odziv vsaj tako dober kot v prejšnjih letih in da bodo izmerjene vrednosti čim nižje," so še dodali pri NIJZ.

Medtem NIJZ nadaljuje različne preventivne aktivnosti, s katerimi ozavešča o problematiki izpostavljenosti otrok svincu. Tako v teh dneh maskoti Mici in Bica obiskujeta vrtce v omenjenih petih občinah in otrokom na igriv način predstavljata preventivne ukrepe. Med te spadajo umivanje rok, varovalna prehrana, mokro čiščenje in varno vrtnarjenje, pa tudi obisk laboratorija z namenom odvzema krvi za preverjanje vsebnosti svinca v krvi.

Sicer pa je že novembra lani ravenska območna enota NIJZ na odvzeme krvi povabila otroke v starosti od 24 do 48 mesecev, ki imajo stalno bivališče v omenjenih petih občinah. Vabila na odvzeme krvi so poslali 583 otrokom, odziv pa je bil razmeroma slab, odzvalo se je zgolj dobrih 16 odstotkov vabljenih otrok. V analizi odvzetih vzorcev krvi pa NIJZ ni ugotovil, da bi zaradi poplav prišlo do višjih vrednosti svinca v krvi otrok. Je pa zaznal, da so v povprečju v poletnem času v krvi otrok nekoliko višje vrednosti svinca kot pa v jesenskem času.

V času izvajanja programa sanacije okolja Zgornje Mežiške doline od leta 2008 do izteka leta 2022 pa je spremljanje vsebnosti svinca v krvi otrok Zgornje Mežiške doline pokazalo, da se je vsebnost svinca v krvi otrok v tem obdobju v povprečju precej znižala.

Sanacijski program je v občinah Črna in Mežica potekal z namenom zmanjšanja izpostavljenosti prebivalstva svincu, država pa je v času 15-letnega izvajanja programa za izvedbo ukrepov namenila 14,4 milijona evrov. Ob izteku programa so v obeh občinah navajali, da so kljub izteku programa potrebni še dodatni ukrepi, zavzemanje za to pa se je po lanski ujmi okrepilo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste