Razočaranje kmetov

Ko je Denis Hrga odprl na videz lep storž, je doživel šok!

Mojca Vtič
30. 8. 2024, 06.00
Posodobljeno: 30. 8. 2024, 06.10
Deli članek:

V teh dneh naj bi kmetje začeli spravilo koruzne silaže, najpomembnejšega pridelka na živinorejskih kmetijah za prehrano goveda. Ob preverjanju zrelosti koruznega zrnja pa so številni onemeli. Ugotovili so namreč, da so na videz razviti koruzni storži skoraj brez zrnja.

Črtomir Goznik
Denis Hrga iz Juršincev na kmetiji redi 200 glav goveda. Opozarja, da je koruzna silaža temelj krmnih obrokov in da bo zaradi praznih koruznih storžev primoran v dokup koruznega zrnja.

Koruza z razlogom raste na približno 40 odstotkih njivskih površin po Sloveniji, gre namreč za temeljno živilo v prehrani goveda. »Sedemdeset odstotkov krme temelji na koruzni silaži, 30 odstotkov na travni,« je pojasnil Denis Hrga, govedorejec, ki v Juršincih redi 200 repov govedi. Podatki orisujejo pomen te žitarice v prehrani živali, posledično pa tudi obseg škode ali katastrofe, ki so jo letos utrpeli številni govedorejci, ki so spomladi v zemljo posadili med kmeti priljubljen in preizkušen hibrid 9911 podjetja Corteva.

Koruza na zunaj odlična, storži popolnoma prazni

»Koruza je bila na zunaj videti odlično, ko pa sem odprl storž, da bi preveril zrelost zrnja, sem doživel šok. Storž je bil brez zrnja, prazen. Na 30 hektarjih popoln – stoodstotni izpad,« pravi Hrga. In nikakor ni edini. Kmetje se z enakimi ugotovitvami glede letošnjega pridelka dotičnega hibrida oglašajo iz vse Slovenije – Litije, Domžal, ormoškega konca, Pesniške doline, z Bistriškega. »Na 17 hektarjih sem sadil hibrid 9911 in na teh 17 hektarjih nimam pridelka. Ne vem, ali je smiselno koruzo zasilirati in imeti stroške s siliranjem koruze ali je bolje površine kar zmulčiti,« je izgubljeno dejal eden izmed slovenjebistriških kmetov. »Na ostalih šestih hektarjih raste hibrid druge oznake, tam pridelek je,« je pomenljivo dodal.

Črtomir Goznik
Več živinorejcev, ki so tudi letos izbrali sicer priljubljen hibrid 9911 z obljubljenim vrhunskim pridelkom, odpornostjo na sušo in prilagojenostjo na vse pogoje rasti, poroča o praznih storžih.

Spet neki drugi kmet se je oglasil z izkušnjo, da se mu je koruza iz letos kupljenih vreč hibrida 9911 izrodila, koruza iste oznake lanske serije pa je uspela. Hrga je za nameček dodal: »Omenjeni hibrid sem sadil tudi v okviru poskusov, tam je obrodila, vendar zato, ker je prišlo do medsebojnega opraševanja.« Indici, namigi, za nekatere dokazi, da so kmetje drago (pre)plačali seme, ki jih je po vseh izvedenih tehnoloških opravilih, po boju z naravo in škodljivci, na koncu še oropalo pridelka.

Kmetijski strokovnjaki previdno molčijo

Medtem ko kmetje s prstom kažejo na semenarsko korporacijo, kmetijski strokovnjaki previdno molčijo. Nekateri za neoblikovanje zrnja krivijo močo, prevelike količine padavin, spet drugi visoke temperature v času cvetenja, tretji pravijo, da gre za splet neugodnih okoliščin. Pa seme? »Nehvaležno je uradno izreči, da je seme krivo, če nimaš znanstvenih dokazov,« je rekel eden izmed njih.

Črtomir Goznik
Denis Hrga, govedorejec, ki v Juršincih redi 200 repov govedi.

Toda Hrga je vse ostale možnosti zavrnil: »Suše v pesniški dolini ni bilo, prav tako ne moče, saj so bile padavine lepo razporejene. Krivo je seme in nič drugega. Zakaj bi bila moja njiva brez pridelka koruznega zrnja, medtem ko je koruza druge sorte na sosednji njivi brez napak?! Ne vem, ali je bilo morda prodano seme sterilno, da ni prišlo do oprašitve in nato razvoja zrnja, ali kje je bila v semenu težava. Toda dokazovati naš prav proti multinacionalkam … vemo, kako se bo končalo.«

Hrga bo moral dokupiti za 28 tisoč evrov zrnja

Nekako gre za boj Davida proti Goljatu, a zdi se, da v tej bitki šibkejši ne bo zmagal oziroma je že izgubil. Kmetje so izgubili pridelek, ob tem pa bodo primorani v dokup koruznega zrnja, ki je nujno za energetsko vrednost same krme. »Pred dnevi smo poslali analizo krme v laboratorij, da pridobimo potrebne rezultate o energetski vrednosti silaže, o optimalnem času žetve in primanjkljaju, ki ga moramo nadomestiti z odkupom.«

Črtomir Goznik
Kmetje so izgubili pridelek, ob tem pa bodo primorani v dokup koruznega zrnja, ki je nujno za energetsko vrednost same krme.

Denis Hrga bo moral po prvih izračunih dokupiti 200 ton koruznega zrnja oziroma mokrega zdroba, čez palec bo zanj odštel okrog 28 tisoč evrov in to zgolj zato, je prepričan Hrga, ker seme, za katero je multinacionalki v spomladanskih mesecih naštel devet tisoč evrov, ni bilo ustrezno. Hrga ob tem še dodaja: »Spomladi, ko kmet kupuje seme, so ves čas dosegljivi, dostopni, pripravljeni odgovoriti na vsako morebitno dilemo, zdaj je odgovorne nemogoče dobiti.«

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste