Kje na Ptuju dobro jesti?

V centru mesta le redki ponujajo malico, stalna ponudba pa je pestra

Dženana Kmetec
14. 8. 2024, 21.14
Deli članek:

Številni gostinci se v zadnjih letih, sploh po epidemiji, srečujejo z velikimi kadrovskimi težavami. Večina tistih, ki vztrajajo, v dejavnost vloži ogromno časa, truda in dela. Kuhajo, strežejo, pospravljajo, pripravljajo, mnogi živijo za gostinstvo. Kar nekaj ptujskih lokalov ima dolgoletno tradicijo, na kar smo lahko še posebno ponosni. Trenutna ponudba jedi v mestu je precej pestra, zelo malo pa je gostiln, ki ponujajo malice.

Č. G.
Čeprav velikokrat potarnamo, je dejstvo, da je v mestu kar nekaj dobrih ponudnikov takšnih in drugačnih jedi. Trenutno je izbira precej pestra.

Zaprtje restavracije Perutnine Ptuj v središču mesta pred leti je pustilo grenak priokus. Tudi nekajmesečno zaprtje gostilne Pri pošti je nakazovalo, da stanje v gostinstvu ni rožnato. A k sreči se je hitro našla in opogumila gostinka iz Italije, ki je oživila zgodbo, za katero smo se bali, da je končana. Gostilna Pri pošti ponovno obratuje. S popolnoma prenovljenim, drugačnim konceptom. Ponujajo italijansko, sveže pripravljeno hrano. Čez teden vsak dan ponujajo raznolike malice, ob petkih in sobotah pa posebne šesthodne večerje z vključeno pijačo. »Trudim se zmeraj pripraviti kaj dobrega, novega. Ljudje so se hitro navadili na našo kuhinjo, radi pridejo, a imamo kadrovske težave, zelo težko dobimo pomoč v kuhinji in natakarje, tako da moraš dejansko ogromno narediti sam,« priznava Teresina Veronese, Italijanka iz Vicenze, ki živi v Halozah.

Tradicionalne jedi, predstavljene na sodoben način

V samem centru mesta je tudi izjemno priljubljena, najstarejša ptujska gostilna Rozika. Zagotovo ena najbolj obiskanih na Ptuju. Imajo stalno ponudbo raznih domačih jedi, v nasprotju z mnogimi, ki so to opustili, pa tudi pestro ponudbo malic. Moto lokala, ki ga vodi Aleš Vilčnik, je: lokalno, tradicionalno, domače. Tradicionalne jedi so pri njih predstavljene na sodoben način. Vilčnik poudarja, da popoln krožnik lahko ustvarijo le vsi skupaj, kot ekipa, kar pa gre zaposlenim v Roziki odlično od rok. V zadnjih letih je gostilna s prav posebnim pridihom, poznana predvsem po dobri hrani, ob koncih tedna postala tudi priljubljeno zbirališče mladih, ki očitno spoštujejo njihov trud in željo mestu ponuditi nekaj dobrega.

Še ena gostilna z dolgoletno tradicijo, ki deluje v središču mesta, je Amadeus. Na idilični lokaciji pod gradom skrbijo za pestro kulinarično ponudbo. Malic sicer ne ponujajo, delajo od 12. ure, ob torkih so zaprti. Mira Korošec v Amadeusu piše pomembno zgodbo ptujske kulinarike že več kot 35 let, navdih črpajo iz svežih sestavin, družinske tradicije mlina Korošec in bogate štajerske kulinarike. Ob restavraciji so pred leti uredili tudi pravljične nastanitve tik pod ptujskim gradom.

Štajerski tednik
Zaprtje restavracije Perutnine Ptuj v središču mesta pred leti je pustilo grenak priokus.

Ribje jedi in odlična kitajska hrana

Gostilna Ribič ob reki Dravi se lahko pohvali z izjemnim ambientom in dobro hrano. Prva gostilna na tej lokaciji je bila odprta leta 1985, od leta 2017 pa je vodenje prevzela restavracija Pan in so član skupine Talum, ki je tudi lastnik tega objekta. Njihova ponudba je pestra, poudarek je na ribjih jedeh, pestra pa je tudi ponudba mesnih in drugih. Dnevnih malic v Ribiču ne ponujajo, koncept gostilne je nastavljen drugače, tudi cenovno je to nekoliko višja raven. Ob ponedeljkih je zaprto, preostale dni v tednu delajo od 11. ure. Velik del njihovih gostov so tujci, turisti.

V neposredni bližini Ribiča deluje restavracija Kitajski vrt. Med Ptujčani je izjemno priljubljena, mnogi pravijo, da ponuja najboljšo kitajsko hrano, kar so je preizkusili. Ponujajo razne specialitete, menije, ponudba je raznovrstna in pestra, pa tudi precej cenovno ugodna. Na meniju so vsak dan tudi raznolike malice, ki jih lahko poljubno sestavite sami. 

Č. G.
Ekipa bistoja Lük menda ustvarja prave umetnine na krožniku.

Tudi klobasice in čevapčiči

Ponudbo hrane imajo tudi v okrepčevalnici Njami, ki deluje na Minoritskem trgu. Strežejo pice, burgerje, tople sendviče, tortilje, solate ... Ponujajo dostavo na dom ali uživanje v prijetnem ambientu v notranjosti lokala ali na terasi.

Številni Ptujčani se radi ustavijo »na najboljši klobasi« v restavraciji s hitro prehrano Alexu Imbissu, ki ima lokal v Ulici heroja Lacka. Imajo široko ponudbo klobasic: berlinske, frankfurterice, rdeče curry, bele curry, krainerjeve in sirove, izberete lahko tudi cheese burger, vegi burger ali pomfrit.

Drugačne, nostalgične balkanske okuse ponujajo v gostilni Jugo. Davorin Topolovec je v lokalu v Trstenjakovi ustvaril poseben koncept: čez dan pripravljajo odlične jedi z žara in marsikaj drugega, ob koncih tedna pa se lokal v nočnem času spremeni v prostor druženja, za zabavo in ples.

Na svoj račun lahko pridejo tudi ljubitelji mehiške hrane; s pestrim jedilnikom jih bodo razvajali v mehiški restavraciji De Poncho, kjer so poskrbeli tudi za zabaven otroški park z igrali.

Dženana Kmetec
Seveda je pica med najbolj priljubljenimi jedmi.

Ponudba je pestra, za dobro hrano ni treba daleč

Očitno je, da v centru mesta deluje ogromno dobrih gostinskih lokalov, restavracij. Številne, ki jih tokrat nismo omenili, so v neposredni bližini starega mestnega jedra in prav tako izjemno pomembne. Od Pomaranče ob Dravi do Grabarja, gostilne Pri ovinku ... Če želimo priznati ali ne, pa je med Ptujčani in obiskovalci mesta izjemno priljubljena tudi svetovno znana veriga s hitro prehrano McDonald's. Velika prednost sta delovni čas in seveda dostava na dom.

Za vsakogar se najde nekaj, tako za zahtevnejše goste kot tiste, ki se želijo le na hitro okrepčati. Čeprav velikokrat potarnamo, da je ponudba preskromna, očitno ni tako. Ponudba je pestra, je pa dejansko malo takih, ki ponujajo malice. Te so dobrodošle predvsem za tiste, ki delajo v mestu, tako zaradi cenovne dostopnosti kot hitrosti priprave.