Pritožbe občanov

Gostinci v središču Portoroža: kdor bo preglasen, bo moral zapreti prej

Alenka Penjak
9. 8. 2024, 06.05
Deli članek:

Župan Andrej Korenika je zaradi vse pogostejših pritožb občank in občanov zaradi hrupa, ki stresa Portorož v poznih večernih urah, sklical izredni operativni sestanek, namenjen problematiki nadzora nad prekomerno in nedovoljeno obremenitvijo s hrupom v občini.

Občina Piran
Sestanek pri županu Andreju Koreniki, namenjenem preglasni glasbi v nočnem Portorožu

Sestanka pri županu Andreju Koreniki, namenjenemu preglasni glasbi v nočnem Portorožu, so se udeležili komandir Policijske postaje Piran Matjaž Žerjal, njegov namestnik Branko Soršak, predstavnik Medobčinske uprave Istra Denis Udovič, poveljnik Civilne zaščite Občine Piran Robert Zirnstein, direktor Okolja Piran Nesi Dulai in predsednica KS Portorož Tatjana Fakin. Dogovorili so se, da bodo sklicali sestanek z vsemi gostinci, ki poslujejo v središču Portoroža. Skupaj želijo poiskali rešitev za zmanjšanje hrupa. Poleg tega bo občina pripravila spremembo odloka o varstvu javnega reda in miru. Pred občinski svet bo prišel na eni od naslednjih sej, spremembe pa naj bi prinesle boljši nadzor nad hrupom iz lokalov v poznih večernih urah.

»Brez glasbe je poletje žalostno«

Občina bo v času turistične sezone zagotovila tudi več preventivnih meritev hrupa in naslednje ukrepe sprejela na podlagi natančnih podatkov o obremenitvi s hrupom in v sodelovanju s strokovnjaki s tega področja. Župan Andrej Korenika je ob tem poudaril, da občina pritožbe jemlje zelo resno in bo storila vse, kar je v njeni moči, da občanom zagotovi ustrezno kakovost življenja.

Tomaž Primožic
Občina Portorož bo pripravila spremembo odloka o varstvu javnega reda in miru.

Tatjana Fakin, predsednica KS Portorož, nam je povedala, da si v krajevni skupnosti ne želijo, da bi Portorož obmolknil, vendar pa bi veljalo decibele malo zmanjšati. »Vsi si želimo, da bi v Portorožu slišali tudi glasbo. Brez glasbe je poletje prav žalostno. Si pa tudi želimo, da bi bila ta glasba primerno glasna, torej ne preglasna. Upajmo, da bodo našli skupno besedo z lastniki in najemniki lokalov.«

»Vsi morajo znižati glasnost«

Da bo glasnost glasbe iz portoroških lokalov kmalu dosegla vrelišče, je bilo slutiti že v začetku poletja. Odlično ozvočenje je nabavil novi najemnik lokala Bungalow, ki je v poletno sezono stopil tako z elektro zabavami priznanih didžejev kot s koncerti izvajalcev balkanske glasbe.

Tomaž Primožič
Novi najemnik Bungalowa je zasnoval pester program elektronske glasbe in popularnih izvajalcev z Balkana, vendar je ozvočenje, usmerjeno proti hotelu Metropol, marsikomu preglasno.

V imenu najemnika, podjetja Club 49 UG, ki ga vodi Igor Divjak, smo se pogovarjali z Jesenkom Balto, sodelavcem Bungalowa. Podčrta, da so edini, ki so zahtevali in od občine dobili dovoljenje za čezmerno onesnaževanje s hrupom do 1. ure. »Veselimo se enotnih pravil za vse in enakih pravic. Pogodbeno smo se obvezali, da priredimo pet koncertov na leto. Prilagajamo se zahtevam in obveznostim. Radi bi izpeljali še štiri koncerte, če nam bo, seveda, uspelo dobiti dovoljenja. Trudimo se po najboljših močeh, da pritegnemo obiskovalce, seveda pa se lahko lokalna skupnost odloči, da si želi bolj miren Portorož, v katerem bo slišati samo akustične kitare, in še to le do 23. ure,« o napovedanih ukrepih občine pravi Jesenko Balta.

Z glasnostjo že vrsto let izstopa lokal Kapelca, ki mu še nihče ni uspel zmanjšati glasnosti, v istem košu pa se je po skoraj letu dni delovanja brez pritožb zdaj znašel lokal Rock'n'Roll Circus, nekdanja Oštarija, ki je v portoroško nočno življenje prinesel pogrešane rock koncerte v živo.

Rock'n'Roll Circus
V Rock'n'Roll Circusu, ki živi od lanskega oktobra, so se letos prvič srečali z očitki o preveliki glasnosti.

Najemnik lokala Samo Markežič je prepričan, da ne onesnažujejo s hrupom: »Naj vsem izmerijo decibele, ne samo nam. Glasbo, ki jo izvajajo naši glasbeniki, zlahka preglasijo sosedi s svojim ozvočenjem, zato je primerno vprašanje, kdo je preglasen. Vsekakor pa se moramo odločiti, ali bomo turistično mesto ali spalno naselje. Vsi si ne nazadnje prizadevamo, da bi obogatili ponudbo Portoroža.« Slavko Franca, ki je lokal Rock'n'Roll Circus opremil z rokenrol spomini, pa odločno dodaja: »Občina mora vsem ukazati, naj stišajo glasnost. Če ne, bo še huje, saj bodo vsi hoteli preglasiti drug drugega. Zato naj kar merijo.« 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste