Poletni dopust

Slovenci povprečno porabimo okoli tisoč evrov na osebo za počitnice

Petra Znoj
9. 7. 2024, 19.15
Posodobljeno: 9. 7. 2024, 20.01
Deli članek:

V zadnjih letih se dopustovanje na Hrvaškem draži, vendar kljub temu, da gredo cene v nebo, Hrvaška ostaja med najpriljubljenejšimi destinacijami Slovencev. Večina dopust rezervira že pozimi, ko so cene nekoliko prijaznejše. Koliko povprečno porabimo za letni dopust na Hrvaškem?

Profimedia
Rezervacija dopusta v tem trenutku je daleč od ugodne.

Že pred majem so turistične agencije iz »first minute« rezervacij predvidele, da bo letošnja sezona še boljša kot lani, čeprav so analize cen pokazale, da so aranžmaji na Hrvaškem v povprečju dražji celo od osem do 12 odstotkov. Hrvaški portal Index je sicer spomladi preveril, kako hude so podražitve, in ugotovili so, da če izberemo najcenejše namestitve – ki pa niso ob obali –, ni nujno, da zapravimo celotno plačo in še regres. Najem najcenejših apartmajev, ki jih je bilo treba rezervirati že pozimi, je stal okoli 400 evrov, se pravi malo manj kot 70 evrov na noč. Vendar je treba poudariti, da so to majhni apartmaji, precej oddaljeni od obale. Povprečna cena za malo boljši apartma se je takrat gibala od 100 do 110 evrov na noč.

Lastniki in pavšalisti v isti godlji z ostalimi turisti

Rezervacija dopusta v tem trenutku je daleč od ugodne. Na spletni strani Booking smo preverili, kakšne so cene nastanitev. Če bi se v začetku avgusta štiričlanska družina z dvema otrokoma, starima okoli sedem let, odpravila v priljubljeni Pulj, bi za nastanitev za šest noči odšteli med 800 in tisoč evri – odvisno od želenega luksuza. Nižje, v Dalmaciji, na primer v Splitu, so cene višje, gibljejo se med tisoč in 1200 evri. Še dražje so mobilne hiške, ki so povsem ob obali, tam bi za šest nočitev odšteli približno dva tisoč evrov, bivanje v hotelu pa je najdražje – cena je tudi tukaj najbolj odvisna od lokacije in tega, kaj ponuja, giblje pa se od 2300 do kar osem tisoč evrov. Cene tik pred zdajci so seveda najvišje, tudi zasedenost apartmajev in sob je že več kot 90-odstotna, piše na spletni strani Booking, zato je tudi izbira manjša.  

Dreamstime
Tudi tisti, ki imajo na Hrvaškem svoje počitniške hišice, bodo letos občutili podražitev.
Kampiranje je bilo nekoč izbira za tiste, ki so želeli malo prihraniti pri ceni namestitve med dopustom, vendar že dolgo časa to ne drži več. Če je bila še pred nekaj leti povprečna cena za družino na osnovni parceli med 50 in 55 evri na noč, se letos v glavnem delu sezone cena giblje od 60 do 70 evrov na noč, če pa govorimo o najboljših kampih, parcela ob morju stane najmanj 80 evrov na noč. Tudi pavšali v kampih so se podražili in to za povprečno od 500 do 600 evrov. Tudi tisti, ki imajo na Hrvaškem svoje počitniške hišice, bodo letos občutili podražitev. Slovenci imamo namreč na Hrvaškem 120 tisoč nepremičnin, davek na turistične objekte pa se znatno dviguje. Podražitev je kar 150-odstotna – z dva na pet evrov za kvadratni meter.

Turizem in promet gresta z roko v roki

Seveda je treba v računanje cene dopusta poleg nočitev všteti tudi cestnine, ceno bencina, hrane, pijače in, če se odpravljate na otok, trajekta. Eurostat je objavil, da je inflacija na Hrvaškem na letni ravni znašala 4,9 odstotka, kar je najvišja stopnja v območju evra. Prva ocena državnega statistične urada, ki so jo objavili letos marca, je pokazala, da so bile cene blaga in storitev v primerjavi z marcem 2023 v povprečju višje za 4,1 odstotka. Že med prvomajskimi počitnicami so na družbenih medijih krožili zapisi in fotografije, da je treba na bolj priljubljenih točkah za kavo odšteti skoraj štiri evre. Takrat je hrvaški minister za finance Marko Primorec povedal, da pričakujejo upad inflacije in da ne pričakujejo, da bodo cene zaradi tega posebej visoke, saj jih oblikujejo podjetniki na prostem trgu. Kljub temu pa je vse pozval, naj se obnašajo odgovorno in cene oblikujejo na optimalen način.

Profimedia
Z julijem se višajo cestnine na nekaterih delih hrvaške avtoceste.
Z julijem se višajo tudi cestnine na nekaterih delih hrvaške avtoceste. Za vožnjo od Zagreba do Reke bo treba na primer odšteti 26,40 evra, prej pa smo odšteli 24 evrov. Vožnja do Splita vas bo stala 22 evrov, do Pulja nekaj več kot sedem evrov. Če boste dopustovali na katerem od hrvaških otokov, je treba všteti še plačilo za trajekt, ki se giblje od 22 evrov (Korčula) do 44 evrov (Rab). Za trajekt na otok Cres boste odšteli malo manj kot 30 evrov, za Pag 25 evrov, za Brač 38 in za Hvar 27 evrov. Raziskava, izvedena lani, je pokazala, da Slovenci povprečno porabimo okoli tisoč evrov na osebo za počitnice. Kljub višjim cenam pa kaže, da bo tudi letos sezona dobra, saj so kapacitete skoraj popolnoma zasedene.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste