Poslansko vprašanje premierju

Golob: Na lažne novice se lahko odzovemo le z vztrajnim ponavljanjem resnice

A.S./STA
8. 7. 2024, 14.58
Posodobljeno: 8. 7. 2024, 15.01
Deli članek:

Proti širjenju lažnih ali parcialnih informacij in novic in širjenju strahu se lahko borimo le z vztrajnim ponavljanjem resnice, je v odgovoru na poslansko vprašanje v zvezi z obveščanjem javnosti glede incidentov, ki vodi v stigmatizacijo določenih skupin prebivalstva, in načinom odzivanja uradnih organov, odgovoril premier Robert Golob.

S.R.
Robert Golob

V zadnjih mesecih je bilo v Sloveniji več zelo odmevnih incidentov, ki so povzročili širjenje strahu in stigmatizacijo določenih skupin prebivalstva, je v poslanskem vprašanju premierju izpostavil poslanec Levice Milan Jakopovič. Omenil je spletno grožnjo o napadu na otroke v osnovnih šolah, incident, ko naj bi tuj državljan na avtobusu z neznanim predmetom poškodoval deklico, ter primer 50 zamaskiranih skrajnih desničarjev, "ki so paradirali po središču glavnega mesta, razpihovali sovraštvo s širjenjem nacističnega in rasističnega prepričanja in skandiranjem antimigrantske retorike na izhodišču izmišljenega posilstva v Tivoliju."

Primer incidenta na avtobusu je kasneje policija demantirala, je dodal. V primeru nasilja na eni izmed osnovnih šol pa se je poleg nasilnega incidenta problematiziralo tudi etnično pripadnost otroka, je izpostavil.

Jakopovič ugotavlja, da imamo ob tovrstnih primerih na eni strani "produciranje in širjenje lažnih novic", na drugi pa "neustrezne in nepravočasne reakcije pristojnih organov", zlasti policije, pri obveščanju javnosti. To je, ugotavlja, s pridom uporabila desnica za nabiranje političnih točk, zato je na premierja naslovil vprašanje, ali je zahteval pojasnila glede omenjenih incidentov, širjenja lažnih informacij in nepravočasnega obveščanja javnosti.

Zanimalo ga je tudi, ali Golob razpolaga z informacijami, da je bil kateri od incidentov namenoma insceniran s strani skrajno desne politike, ali dopušča možnost, da je bilo ravnanje policije v teh primerih neustrezno, pa tudi, ali bo vlada sprejela ukrepe, s katerimi bi preprečila oziroma zmanjšala tovrstno širjenje strahu, ter zahtevala od pristojnih organov takojšnje ustrezno ukrepanje, ki vključuje tudi obveščanje javnosti na način, "da se karseda zmanjša širjenje in obseg lažnih ali parcialnih novic".

"Žal moram ugotoviti, da kljub temu, da je Slovenija po vseh pokazateljih mednarodnih inštitucij ena najvarnejših držav v svetu, se med našimi ljudmi širi strah," je odgovoril Golob. Zatiskati si oči pred tem je narobe, odgovor za zmanjšanje strahu med ljudmi pa zagotovo ni to, "da bomo paradirali v črno oblečeni in zamaskirani po Ljubljani" ali da bomo simpatizirali po spletu s tistimi, ki to počnejo, je dodal premier.

Edini pravi odgovor na lažne novice je širjenje resnice, ko se do nje po določenem času končno dokopljemo, je poudaril Golob. Po njegovi oceni omenjeni dogodki niso bili inscenirani, poročanje o njih pa je bilo izkrivljeno. "Za to ne bi nikogar krivil, ker je bilo poročanje in slika v javnosti množična," je dejal.

Premier v celoti zaupa slovenski policiji, saj sicer Slovenija ne bi bila ena od najvarnejših držav na svetu. Verjame pa tudi, da smo policiji včasih sami zavezali roke, ker smo želeli zaščititi najšibkejše, ob čemer je izpostavil pravice otrok in etničnih manjšin.

"Mogoče včasih s preveliko mero zaščite in z dobrimi nameni pripomoremo tudi k temu, da se lažne informacije širijo hitreje. Zato mislim, da je treba nadaljevati s počasnimi koraki, ampak vztrajno, v smer, da začnemo javnosti razkrivati stvari bolj, kot smo jih do sedaj, ker je to v interesu tako teh, ki so obtoženi, kot tudi javnosti," je dejal.

Slabe novice se širijo kot požar

Golob ugotavlja, da dobra novica ni novica, slabe novice pa se širijo kot požar. "Za to ne moremo nikogar kriviti, lahko pa proti temu delamo vsak dan, s tem da ponavljamo resnico takrat, ko jo izvemo," je izpostavil.

Želi si, da bo policija še naprej delala učinkovito in obveščala javnost, ter verjame, da bomo na ta način lahko podobne zlonamerne interpretacije in širjenje strahu preprečili.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste