Zanimivosti

Alpacem Cement eden najboljših inovatorjev v goriški regiji

Oglasno sporočilo
8. 7. 2024, 15.50
Posodobljeno: 8. 7. 2024, 15.56
Deli članek:

Severno Primorska gospodarska zbornica je nedavno podelila priznanja najboljšim inovatorjem goriške regije. Alpacem Cement, edina cementarna v Sloveniji, je prejela srebrno priznanje za razvoj trajnostnega cementa z nižjim ogljičnim odtisom. »Ta nagrada je dokaz naše zavezanosti k skrbi za okolje«, poudarjajo v podjetju. Cement bo namreč v prihodnjih letih igral eno ključnih vlog pri zniževanju okoljskega odtisa našega grajenega okolja.

Predstavniki podjetja Alpacem Cement in Severno Primorske gospodarske zbornice ob prevzemu priznanja.

Alpacem Cement je prejel srebrno priznanje za razvoj cementa CEM II/C-M (S-LL) 42,5 N. Gre za enega najnovejših razvojnih uspehov podjetja na poti manjših vplivov na okolje in razogljičenja. Cementarna v Anhovem že danes sodi med eno najuspešnejših cementarn v Evropi – tako po energetski kot okoljski učinkovitosti. Povprečni ogljični odtis cementa Alpacem Cement je 18 % nižji od povprečja v Evropski uniji, medtem ko je ogljični odtis novega cementa kar 36 % nižji od povprečja evropske konkurence. Zaradi nadomeščanja klinkerja z žlindro podjetje zasleduje cilj krožnega gospodarstva, kar viša regijsko konkurenčnost in nudi dobro osnovo za nadaljnje trajnostne rešitve.

Razvojni inženir v Alpacem Cement, ki je sodeloval pri razvoju tega inovativnega cementa, Sašo Seljak, pravi: »Z razvojem novega cementa smo slovenskemu gradbeništvu ponudili rešitev, ki omogoča nizkoogljično gradnjo v skladu s cilji Evropske Unije«. Na letošnjem razpisu za inovacije je sicer sodelovalo več kot 100 inovatorjev iz 13 podjetij s skupno 16 inovacijami, ki tlakujejo pot do bolj trajnostne slovenske industrije.

Najpomembnejša lastnost nagrajenega cementa je prav njegov nižji ogljični odtis, saj je ta še za približno 20 % nižji od odtisa povprečnega cementa proizvedenega v Alpacemu. Zaradi tega, dobrih mehanskih lastnosti in seveda odlične kakovosti je bila ta vrsta cementa že uporabljena pri enem največjih in najpomembnejših infrastrukturnih objektov v državi, saj so z njim zgrajene notranje obloge tunelov na projektu drugi tir. Med drugim je bil ta cement uporabljen tudi pri gradnji dela novega Stolpa Kristal v Rogaški Slatini in pri gradnji ključne družbene infrastrukture kot je prizidek Zdravstvenega doma v Novi Gorici.

Da podjetje Alpacem Cement sodi med eno najuspešnejših podjetij v Sloveniji in da njihove inovacije sodijo med pomembne dosežke pri vpeljevanju ciljev zelenega prehoda priča dejstvo, da je to že druga nagrada, ki jo je podjetje prejelo preko Gospodarske zbornice Slovenije.

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča