Podpis v petek

Upravne enote vendarle podprle stavkovni sporazum, stavka se končuje

S.R./STA
4. 7. 2024, 18.09
Posodobljeno: 4. 7. 2024, 18.40
Deli članek:

Nekatere upravne enote so kot kaže s podporo stavkovnemu sporazumu počakale na pojasnila vlade o interventnem zakonu. Zdaj podpis sporazuma podpira 40 upravnih enot, stavka pa se bo predvidoma zaključila v ponedeljek.

Jure Klobčar
/

Stavkovni sporazum je podprlo 40 upravnih enot. Sporazum bi lahko podpisali v petek, predvidoma v ponedeljek pa bi lahko upravne enote že prekinile s stavko. Vlada je sicer danes sprejela predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, napoved katerega je v zadnjih dneh razburila nekatere sindikate. Kot kaže v predlogu zakona, ki ga je na današnji novinarski konferenci predstavil podpredsednik vlade Matej Arčon, ni nič spornega. Kot je sicer pojasnil Arčon, je šlo za šum v komunikaciji, sindikati pa da bodo s predlogom zakona zadovoljni, saj gre izključno za razbremenitev dela najbolj obremenjenih upravnih enot. "To nima nobene zveze s stavkovnimi zahtevami," je povedal Arčon.

Da je podpis stavkovnega sporazuma podprlo 40 upravnih enot, dve sta izrecno proti, preostale bodisi ne stavkajo bodisi so stavko že prekinile, je za STA potrdil predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. "Imamo kvalificirano število, to pomeni več kot tretjina upravnih enot oziroma njihovih stavkovnih odborov bo pristopila k podpisu. 40 upravnih enot je izrazilo soglasje za podpis," je pojasnil Verk.

Stavkovni sporazum z vlado bosta v imenu upravnih enot v petek ob 13. uri podpisala Verk in predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stanković. Še pred tem se bo vlada na dopoldanski dopisni seji seznanila z informacijo o stavkovnem sporazumu in za podpis slednjega pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po Verkovih navedbah bo stavkovni sporazum veljal za vse upravne enote. "Vse pogodbe v javnem sektorju, ki jih sklenemo reprezentativni sindikati, veljajo za vse, tudi tiste, ki teh pogodb ne podpišejo. Prepričan sem, da je to edini način, da je zadeva verodostojna in transparentna za vse," je poudaril Verk.

Stavkovni sporazum bo nato predvidoma v ponedeljek objavljen v uradnem listu, s tem pa bodo upravne enote tudi prekinile stavko.

"Po podpisu sledi zamrznitev stavke in uresničevanje tega sporazuma, ki zna biti tudi naporno in porajati kakšne težave," je ocenil Verk. Po njegovih besedah se namreč zavedajo, da je ocenjevanje posameznikovega prispevka k delu lahko zelo subjektivno, zato bodo tudi ustanovili komisijo, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva, načelniku upravnih enot in predstavniki sindikata ter bo postavila okvirna merila, kako sredstva za povečan obseg dela razdeliti med javne uslužbence.

Kot je še dejal, stavkovni sporazum prinaša udejanjanje določil 22. člena zakon o sistemu plač v javnem sektorju, ki govorijo o sredstvih in plačilu delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Verk je pojasnil, da stavkovni sporazum predvideva razdelitev sredstev, ki ostajajo zaradi nezasedenega kadrovskega načrta in bolniških odsotnosti, daljših od enega meseca. Nekaj sredstev bo najverjetneje primaknila tudi vlada, da se bo primanjkljaj zaradi preobremenjenosti oz. več deset tisoč nerešenih upravnih postopkov razrešilo, meni Verk.

Kaj Verk meni o interventnem zakonu

Pričakuje pa še, da se bo tudi v novem sistemu plač v javnem sektorju krepil oz. izboljšal položaj referentov in svetovalcev na upravnih enotah. Glede na vladi danes potrjenega predloga zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, s katerim bi vlada med drugim najbolj obremenjene upravne enote razbremenila z odpravo krajevne pristojnosti pri izdajanju bivalnih in delovnih dovoljenj tujcem, pa je Verk ocenil, da nikogar izmed strank na upravnih enotah, bodisi tujcev bodisi slovenskih državljanov, ni mogoče na silo preusmeriti na drugo upravno enoto.

"Tisti, ki je prišel v Ljubljano iskati zaposlitev, bo to želel urediti v Ljubljani, sploh če je našel delodajalca v Ljubljani, in ga bo težko nekam prekanalizirati, ali v Kamnik ali ilirsko Bistrico ali Logatec ali Idrijo, kamorkoli drugam, kjer so manj obremenjeni," meni Verk. Želi pa si, da bi predlagateljem zakona, vsaj do neke mere, s temi ukrepi uspelo rešiti problem obremenjenosti.

Obenem pa je še opozoril na komuniciranje ukrepov, ki bi jih prinesel interventni zakon. Ob napovedi slednjega je namreč prišlo do nerazumevanja, saj so ljudje napačno razumeli, da bo "država z vsiljenim zakonom prepovedala stavko". "Govorilo se je pač o stavki, ki pa s tem, kar vlada rešuje z interventnim zakonom, nima prav nobene zveze," je pojasnil Verk.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste