Dončić s trojnim dvojčkom

(Video) Pravljica v Pireju: Slovenija nadigrala Novo Zelandijo, ostaja v igri za olimpijske igre!

S.R.
4. 7. 2024, 16.29
Posodobljeno: 4. 7. 2024, 18.55
Deli članek:

Slovenski košarkarji so bili danes pred težko nalogo, za ohranitev upanja na uvrstitev na olimpijske igre v Parizu ni bila dovolj le zmaga, Novo Zelandijo so morali za kaj takega danes povsem nadigrati. Je kdo sploh dvomil?!

KZS
Luka Dončić je dosegel trojnega dvojčka.

Po zmagi Nove Zelandije nad Hrvaško, ki je pred tem močno prekosila naše košarkarje na čelu z Luko Dončićem, je naloga postala še težja. Slovenija se je namreč po slabi predstavi na prvi tekmi proti Hrvaški podala na trnovo pot. Teoretično je bilo še vedno možno tudi prvo mesto v skupini, s čimer bi se v zaključnih bojih izognili domačinom Grkom in se pomerili z Dominikansko republiko, a je bil že preboj na drugo mesto kolosalen zalogaj. Drugo mesto v skupini so si lahko zagotovili le z današnjo zmago z vsaj desetimi točkami razlike, za prvo mesto pa bi morala biti razlika najmanj 29 točk. Novozelandci so se v svojem prvem dvoboju izkazali kot čvrsti, požrtvovalni in nepopustljivi borci, a danes proti razpoloženim slovenskim košarkarjem niso imeli možnosti. Slovenija je z visoko zmago 104 proti 78 ohranila upanje na uvrstitev na olimpijski košarkarski turnir. Dišalo je celo po prvem mestu v skupini, a je za kaj takega zmanjkalo le nekaj točk. 

Odločno v dvoboj

Slovenci tekmo začeli poletno. Novozelandski košarkarji so v prvi četrtini povsem nemočni v napadu, tudi slovenski košarkarji pa so zapravili kar nekaj priložnosti, a so zaprli poti do svojega obroča. Novozelandcem v prvih petih minutah igre uspelo doseči le dve točki, tako je Slovenija po polovici prve četrtine vodila z rezultatom 12:2. Sledilo je opozorilo nasprotnika s trojko, a se Slovenci niso pustili zmesti. Nadaljevali so z nepopustljivo igro in v prvi četrtini, ki se je končala z rezultatom 27:9, poskrbeli za izdatno vodstvo. Dončić je v prvi četrtini dosegel 12 točk, ki jim je dodal še pet skokov in tri asistence.

Slab zaključek druge četrtine

Nasprotnik je v drugi četrtini nekoliko bolj umeril svojo roko, zato je skozi slovenski obroč spolzelo nekaj več žog, a so slovenski košarkarji še naprej uspeli ohranjati prednost. Ta je ob polovici druge četrtine znašala 16 točk (36:20). Sklepni del prvega polčasa se nato ni iztekel po željah slovenskih košarkarjev, ki so popustili tako v napadu kot obrambi. Po več neuspešnih poskusih, na katere so Novozelandci odgovorili s koši, se prednost skopnela na vsega 7 točk (46:39).

Slovenci stopili na plin

V prvih minutah tretje četrtine se je nadaljevala trda igra, pri čemer nobena ekipa ni popuščala, a so nato Slovenci vendarle znova stopili na plin in se nekoliko odlepili. Po dobrih štirih minutah igre so vodili 58 proti 43. Novozelandski selektor je moral vzeti minuto odmora. Slovenija tudi v nadaljevanju ni popuščala in je prednost povečala na 20 točk (77 :57).

Obetal se je napet zaključek

To prednost so nato držali do sredine zadnje četrtine, a so nato Novozelandci z dvema zaporednima trojkama znova poskrbeli za preplah. Dobre tri minute pred konec je Slovenija vodila s 15 točkami razlike, a je uspela ustaviti nalet nasprotnika in si znova zagotoviti udobno prednost. Dobro minuto pred koncem je bil rezultat 98:77 za četo Aleksandra Sekulića. Zadnja minuta je potekala povsem v znamenju Slovencev, saj je upanje v Novozelandcih ugasnilo. Slovenski košarkarji so na koncu slavili s 26 točkami razlike (104:78).

Najboljši igralec na parketu je bil kdo drug kot Dončić, ki je na koncu vknjižil trojnega dvojčka. Dosegel je 36 točk, 11 skokov in 10 asistenc.

Slovence v soboto ob 20. uri čakajo domačini Grki na čelu z izjemnim Giannisom Antetokounmpom. V drugem polfinalu se bosta pomerili Hrvaška in Dominikanska republika. Na olimpijske igre odhaja le zmagovalec finala, ki je na sporedu v nedeljo.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste