Pogled nazaj, korak naprej

Na paradi ponosa odvržen solzivec, metali so tudi jajca, a brez večjih incidentov

A.S./STA
16. 6. 2024, 12.40
Posodobljeno: 16. 6. 2024, 12.47
Deli članek:

Na včerajšnji paradi ponosa v Ljubljani so policisti obravnavali primer, ko je oseba v prepiru uporabila solzivec, nekoga drugega pa so obmetavali z vodo in jajci. Šlo je za posamezne spore pred dogodkom, med samim shodom pa je nekaj posameznikov izražalo svoja nasprotna mnenja.

Bobo photo agency
Letošnja parada ponosa je minila brez večjih incidentov.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi Ljubljana, so policisti ob shodu v največji možni meri preprečevali vsakršna kazniva ravnanja ter zagotavljali uresničevanje ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja ter do mirnega zbiranja in javnih zborovanj. Po njihovih navedbah je policija pred in med dogodkom tesno in tvorno sodelovala z organizatorjem.

Obravnavali so kršitvi javnega reda in miru, kjer policisti zoper znana osumljenca zbirajo obvestila. Po prvih podatkih je v enem primeru znani osumljenec v prepiru zoper oškodovanca uporabil solzivec, v drugem primeru pa je znani osumljenec oškodovanca polil z vodo in vanj metal jajca, so pojasnili. Po dosedanjih informacijah je šlo "za posamične dogodke pred začetkom samega shoda, ki jih vnaprej ni bilo mogoče predvideti".

Policisti so med shodom sicer zaznali nekaj posameznikov, ki so izražali nasprotna mnenja in so v okviru pooblastil ugotavljali identiteto teh oseb, neposredno pa niso zaznali kršitev, so navedli. Zbiranje obvestil nadaljujejo in bodo v primeru drugih zaznanih kršitev oziroma kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali. Ob tem so poudarili, da imajo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, "v tej zvezi še posebej, če gre za sum kaznivih ravnanj javnega spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti".

So pa na sobotni incident opozorili tudi v SDS, kjer so jim neznanci popisali zid pri vhodu na dvorišče stavbe, v kateri ima stranka sedež. Fotografijo napisa je predsednik stranke Janez Janša objavil na omrežju X in pripisal: "Včeraj so 'ponosni in spoštljivi' pustili tole pred vhodom v Hišo dr. Jožeta Pučnika, kjer je sedež SDS." Kot je razvidno iz fotografije, so narisali simbol srpa in kladiva ter pripisali črke ueer, kar skupaj sestavlja besedo queer, ki označuje posameznike, ki se umeščajo zunaj spolnih in seksualnih norm. Temu je dodan še zapis Smrt fašizmu.

Letošnja parada ponosa je potekala pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, z njo pa je skupnost obeležila 40. obletnico gibanja LGBT na Slovenskem. Začela se je v Parku zvezda in na Kongresnem trgu, popoldne se je dogajanje premaknilo na Metelkovo, od koder je nazaj proti mestnemu središču krenila povorka. Končala se je s prireditvijo na Kongresnem trgu.

Estrada

saša-lendero-in-miha-hercog
Prijatelja za vedno

Saša Lendero o odnosu po ločitvi: »Kadar sva bila skupaj v prostoru, skoraj nisva mogla dihati!«

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?