Propadajo

Letos se ne bomo ravno nazobali češenj, vremenskim tegobam namreč ni videti konca

Alenka Tratnik
31. 5. 2024, 19.10
Posodobljeno: 31. 5. 2024, 21.19
Deli članek:

Primorski kmetje nemočno zrejo v nebo. Pomladanskega sonca je letos le malo, neprestano deževje jim uničuje pridelek, češenj je le za vzorec.

Alenka Tratnik
Bogdan Slokar, ki ima v Lokavcu največji nasad češenj v Vipavski dolini, je zelo zaskrbljen.

»Prosimo za sonce. Pozeba in toča sta nam prizanesli, dež pa je problem. Pri prvih sortah je bil izpad približno polovičen, na drevesih imamo še približno dve toni češenj, a vse je odvisno od narave. Zdaj so lepe, debele, če bo dež, bodo popokale, začenja se gniloba,« je sredi ponedeljkove plohe zaskrbljeno ocenil Bogdan Slokar, ki ima v Lokavcu največji nasad češenj v Vipavski dolini.

Pozeba, toča, dež, vinska mušica, češnjeva muha, marmorirana smrdljivka – seznam tegob, ki tudi letos tarejo primorske pridelovalce češenj, je vsak dan daljši. »Na kratko rečeno, na terenu je veliko težav. Letino je zelo krojilo vreme. Med cvetenjem zlasti zgodnjih sort je bilo slabo, mrzlo in deževno, kar je vplivalo na cvetenje in oploditev. Zaradi temperaturnih nihanj so se češnjeva drevesa močno trebila, dež in plohe so tudi v času dozorevanja, sadeži pokajo, gnijejo, več ocetne kisline pritegne škodljivce in tu je začaran krog. Na splošno lahko rečemo, da je letina podpovprečna, so pa razlike od nasada do nasada, zelo je odvisno od sortnega izbora,« je pojasnila specialistka za sadjarstvo na novogoriškem kmetijsko-gozdarskem zavodu Sara Spačal Dovžak.

Nekateri nasadi si po lanski toči še niso opomogli 

Terenska kmetijska svetovalka KGZ Nova Gorica Darja Marc je spomnila, da si marsikateri nasad še ni opomogel po lanski toči. »V Vipavski dolini ponekod ni bilo niti nastavka. Slabo vreme ob cvetenju, zmrzal v nekaterih nižinskih delih in še toča 23. marca so precej zmanjšali pridelek, zdaj pa je problem dež,« je povedala. »Letos se ne moremo hvaliti. Na določenih drevesih ni niti ene češnje, druge sorte so obrodile, a češnje zdaj pokajo in gnijejo. Je treba odbrati dobre, dela je veliko,« je povedala Rožica Žižmond iz Stare Gore, ki prodaja češnje na novogoriški tržnici, kjer so cene za kilogram tega sadeža od šest do sedem evrov. »Niti deset odstotkov lanske letine jih ni. Cvetele so lepo, samo čebel ni bilo zaradi mraza in ni bilo nastavkov,« je pristavila branjevka Ljudmila Bavcon, prav tako iz Stare Gore.

Alenka Tratnik
Pozeba, toča, dež, vinska mušica, češnjeva muha, marmorirana smrdljivka – seznam tegob, ki tudi letos tarejo primorske pridelovalce češenj, je vsak dan daljši.

Zaradi dežja češnje pokajo

Drugačno podobo ima te dni nasad z 800 češnjevimi drevesi, ki ga je v Lokavcu uredil Bogdan Slokar. Po koreniti obnovi sadovnjaka in usmeritvi v sadnjo debelih sort je trenutno v rodni dobi približno 200 dreves. Veje so obložene, a skrbi so večje od zadovoljstva. »Zdaj zorijo tri sorte, približno 130 dreves, na drevesih imamo še približno dve toni češenj, a vse je odvisno od narave. Če bo dež, bodo popokale, začenja se gniloba. Izpad bo velik. Pri prvih sortah je bil približno polovičen, zdaj bomo videli, kaj bodo naredile sorte, ki so bolj debele in že same po sebi bolj podvržene pokanju,« je pojasnil Slokar. Izpostavil je še, da so češnje zaradi prevelike vsebnosti vode in pomanjkanja mikroelementov tudi manj obstojne. »Kadar češnja normalno dozori, jo imaš lahko v hladilnici dva, tri dni, v takih razmerah je manj obstojna. Kupci pa želijo velike, lepe in sladke češnje,« je dodal.

S pobiranjem češenj te dni hitijo tudi v Goriških brdih, kjer bodo temu sadežu s številnimi dogodki v okviru Festivala briške češnje posvetili posebno pozornost ta in prihodnji konec tedna. Po lanski sezoni, ko je bilo tam češenj za približno 80 odstotkov manj kot leto prej, tudi letos ne kaže najbolje. Številna drevesa so prazna, tam, kjer češnje so, je zdaj največji problem dež. »Katastrofa,« je dejal Aleksij Mavrič iz Kojskega. »Češnje so, a nam zaradi dežja propadajo pred očmi,« je pojasnil in ocenil, da bo pridelka za 70 odstotkov manj. »Zgodnje sorte smo že pobrali, a so bile zaradi dežja poškodovane. Zdaj so napite z vodo. Bomo videli, kako bo s poznimi sortami,« je pojasnil.

Problem je tudi vinska mušica

Sadjarji se zdaj bojijo, da se bo med dozorevanjem češenj ob nadaljevanju slabega vremena, ki pospešuje gnitje sadežev, povečal tudi napad škodljivcev, zlasti vinske mušice, ki je lani še posebej velike preglavice povzročila sadjarjem v Brdih. »Žal je prisotna tudi na našem koncu, opažamo jo na sorti burlat. Izključiti ne moremo niti marmorirane smrdljivke, ki jo že opažamo na marelicah,« je povedala Darja Marc iz ajdovske izpostave kmetijskosvetovalne službe.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste