Policija opozarja

Širjenje laži, mejno početje "vaških straž" in dejstva o kaznivih dejanjih v Ljubljani

R.T.
20. 5. 2024, 16.35
Posodobljeno: 20. 5. 2024, 16.48
Deli članek:

Policisti preverjajo, kaj so počeli mladeniči, ki so se oklicali za Slovensko obrambno stražo (SOS).

Profimedia
Noč v Ljubljani.

»Po do sedaj izvedenem preverjanju o dogodkih, ki izhajajo iz posnetkov nismo bili obveščeni prav tako nismo prijeli prijave morebitnih oškodovanih oseb. Okoliščine nastanka posnetka ter njegov namen intenzivno preverjamo in bomov primeru zaznanih in potrjenih elementov kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali. Vse, ki imajo kakršne koli informacije o ravnanjih iz konkretnega posnetka oziroma o posnetku samem pozivamo, naj o tem obvestijo policijo,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

»Vlada je spustila v državo horde migrantov, ki delajo tukaj kar hočejo. In zdaj je čas, da jih sami ustavimo, ker jih očitno pristojni ne bodo,« so v objavi naznanjali ti desno orientirani mladci (SOS), posvečeni 27-letnici, ki naj bi jo v ljubljanskem Tivoliju posilili trije migranti, odgovorni pa naj bi primer pometli pod preprogo (na policiji zatrjujejo, da se ta primer ni zgodil in da posamezniki z lažno novico vznemirjajo javnost). Na posnetku se fantje sprehajajo po središču Ljubljane ob zvokih težkometalne glasbene skupine Judas Priest. Videti je, kako so moškega, domnevno migranta, s folijo privezali na drog ulične svetilke, mu okoli vratu namestili zanko, v rokah pa drži napis "Remigracija".

Policisti so danes še enkrat poudarili, da ne obravnavajo primera domnevnega posilstva v Tivoliju, saj niso prejeli takšne prijave. »Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo,« so dodali.

Vse manj kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana

Ker nekateri politiki in anonimneži na družbenih omrežjih pisarijo o ekstremnem povečanju različnih kaznivih dejanj v Ljubljani, po ulicah katere si ob mraku ne upajo stopati (mimogrede, kako da je potem toliko turistov) so policisti postregli s podatki. »Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana je v letošnjem letu za okoli 8%  manj kot leto poprej in se stanje kriminalitete ne povečuje, ter je primerljivo oziroma celo manjše kot v ti. »predkoronskem« času ko smo na splošno beležili manj kaznivih dejanj. Glede storilcev so v veliki večini državljani Republike Slovenije, med državljani tretjih držav pa prevladujejo državljani iz območja Balkana,« so zapisali na PU Ljubljana.

Na policiji na določenih »kritičnih« točkah, v okolišu azilnega doma na Viču, na avtobusnih postajališčih, avtobusni in železniški postaji v Ljubljani, Logatcu, … zagotavljajo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujejo varnostne razmere in posledično prilagajajo ukrepe.

Samozaščitna ravnanja občanov so lahko koristna

Instagram/Slovenska obrambna straža
Slovenska obrambna straža (SOS)

Glede t.i. vaških straž in podobnih oblik samoorganiziranja občanov pa poudarjajo, da »lahko predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje, zato v Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj je kaznivo.«

Sicer pa v policiji podpirajo samozaščitna ravnanja občanov, s pomočjo katerih se lahko »zazna ravnanja, ki lahko predstavljajo pripravljalna dejanja za izvrševanje kaznivih ravnanj, izvajanja samozaščitnih ukrepov za varovanje premoženja (npr. namestitev varnostnih kamer, angažiranje varnostnih služb, idr...) in tesno sodelovanje s policijo.« Občane pozivajo, da o zaznavi oseb, ki s svojim ravnanjem/obnašanjem na določenem območju vzbujajo sum, da bodo izvrševale ali izvršujejo ali bodo izvršile kazniva ravnanja - prekrške in kazniva dejanja, nemudoma obvestijo policijo na št. 113, najbližjo policijsko postajo ali anonimno na št. 080 1200.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov