Incident

Učenec na eno od kraških šol prišel z nožem in grozil vrstniku

Sijan Pretnar
16. 2. 2024, 20.55
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 21.27
Deli članek:

Pred dnevi se je na eni od primorskih šol zgodil incident, v katerega naj bi bil vpleten učenec višjih razredov. Na šolo naj bi prišel z nožem in grozil vrstniku, je sporočil vir, ki želi ostati anonimen.

Zdravko Primožič/Fpa
Osnovna šola je bila prisiljena najeti varnostno službo (fotografija je simbolična).

Na šoli, kjer so dogodek potrdili, so najeli varnostno službo. Po naših informacijah se je to zgodilo zadnje dni januarja, učenec je v šolo prišel z nožem, o čemer so iz šole obvestili policiste. Ker so bili v incident vpleteni otroci, šole ne bomo izpostavljali z imenom. Gre za eno od kraških šol.

Ravnateljica je potrdila, da je do nasilnega dogodka prišlo v njihovi šoli. »Ne drži, da staršev nismo obvestili. To smo storili prek e-asistenta,« je pojasnila. Staršem so sporočili, da zaradi težjih varnostnih razmer uvajajo dodatne varnostne ukrepe, s katerimi želijo zagotoviti večjo varnost učencev in zaposlenih, zato so najeli tudi varnostno službo. »Na šoli se dobro zavedamo, da je spodbudno in varno okolje zelo pomembno,« poudarja ravnateljica. Zato v šoli izvajajo preventivne ukrepe; ko izvedo za kakšen izreden dogodek, ravnajo po predpisanih pravilih in protokolu.

Ravnateljica: »Razmere so obvladljive«

Zagotavlja, da takšnih primerov ne pometajo pod preprogo in tudi sicer dobro sodelujejo z vsemi pristojnimi službami, ki so jih vključili tudi tokrat. V začetku leta so opazili, da je nekaj več neupravičenega izostajanja od pouka, ob novem letu so v dveh primerih zasegli petarde, pri nekaterih učencih so opazili elektronske cigarete (vejpe). V vseh primerih so se takoj odzvali (učencem so izrekli skupno osem opominov). Ravnateljica ocenjuje, da je razmeroma malo takšnih primerov. »Razmere so zelo obvladljive, večjih vzgojnih problemov nimamo, razen enega, ki pa je hud,« je dodala.

Pestra preteklost učenca

Omenjenemu učencu, ki je letos znova začel obiskovati njihovo šolo, so letos izrekli že tri vzgojne opomine. Aktivno sodelujejo s pristojno enoto centra za socialno delo, ki obravnava učenčevo družino. Ko so bili konec januarja obveščeni o sumu hujše kršitve, so poklicali policiste, ki zdaj preiskujejo okoliščine. Podrobnosti o tem, kar se je zgodilo, naša sogovornica zaradi vpletenosti otrok ne more razkrivati. Dejala je, da učitelji in drugi zaposleni noža, s katerim naj bi učenec prišel v šolo, sicer niso videli. Obvestili so tudi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje oziroma inšpektorat za šolstvo. Sledili so njihovim nasvetom in najeli varnostno službo, s tem se je strinjalo tudi vodstvo občine.

Učencu dodelili dodatno pomoč

Učenec se pri njih šola od prvega razreda, pred letošnjim šolskim letom je bil tri leta vključen v drugačno obliko izobraževanja. Konec lanskega poletja pa je sodišče odločilo, da bo šolanje znova nadaljeval v njihovi šoli. Dogovorili so se za hibridni model, dodelili so mu dodatno strokovno pomoč, na šolo je prihajal na individualne ure. Že v začetku šolskega leta so oblikovali multidisciplinarni tim, v katerem so sodelovali tudi strokovni delavci centra za socialno delo. »Otrok je prišel v zelo podporno okolje,« poudarja ravnateljica, a dodaja, da je žal nekaj otrok tudi »vzgojno neodzivnih«. Po njenih besedah ne gre za »pedagoško nemoč«, temveč za zelo kompleksno zadevo. V primerih, ko z družinami dobro sodelujejo, kmalu ugotovijo, da gredo stvari v pravo smer.

V začetku tedna so o tej problematiki govorili tudi na seji sveta staršev. Starši so izrazili zaskrbljenost in podprli vodstvo šole pri prizadevanjih za večjo varnost, hkrati pa predlagali kadrovske okrepitve, s katerimi bi učencem zagotovili še več ustrezne podpore.

Od družine je odvisno, ali bo pomoč sprejela

Z družino omenjenega učenca se že več let ukvarja tudi pristojna enota centra za socialno delo Južna Primorska. Direktorica Tjaša Rodman je povedala, da so vsi deležniki, ki sodelujejo v tem primeru, uporabili vse možnosti s področja socialne varnosti ter varstva pravic in koristi otrok, da bi podprli in okrepili družino. A je v takih primerih vedno odvisno od družine, ali bo pomoč sprejela. »Vsi si želimo, da bo otrok svoje ravnanje in vedenje spremenil,« je dodala.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste