Uradno odprtje

Slovenjgraški fakulteti novi prostori, največ zanimanja za program fizioterapije

D.K./STA
16. 2. 2024, 13.27
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 13.30
Deli članek:

Na Fakulteti za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec so danes, poleg tega da imajo organiziran informativni dan za bodoče študente, tudi uradno odprli nove prostore v prenovljeni stavbi nekdanje srednje šole. Vpis na fakulteto je velik, največ je zanimanja za fizioterapijo, je ob tem povedala dekanica fakultete Danica Železnik.

MO Slovenj Gradec
Na Fakulteti za zdravstvene in socialne vede Slovenj Gradec so danes uradno odprli nove prostore v prenovljeni stavbi nekdanje srednje šole.

Fakulteta, ki je bila pred 15 leti ustanovljena kot Visoka šola za zdravstvene vede Slovenj Gradec, v letu 2018 pa se je preoblikoval v fakulteto, nove prostore uporablja že od novembra lani, danes pa so jih tudi uradno odprli. Pred tem so imeli prostore na drugi lokaciji v mestu, ki pa so z leti in širitvijo programa postali pretesni.

"Tukaj imamo zdaj resnično prostore za vse programe, ki jih izvajamo," je dejala dekanica. Ob tem je poudarila, da so edina fakulteta v Sloveniji, ki združuje zdravstvo in socialo.

Študenti lahko na tej fakulteti na prvi stopnji študirajo na študijskih programih zdravstvena nega in fizioterapija. Magistrski študijski program druge stopnje pa ponuja možnosti izobraževanja na sedmih študijskih smereh, to so javno zdravje, zdravstvena nega, fizioterapija, nujna stanja v zdravstvu, skrb za starejše, dolgotrajna oskrba in skrb za duševno zdravje.

Trenutno na fakulteti študira 276 študentov, od teh jih je velik del s Koroške, so pa tudi od drugod. "Vpis na našo fakulteto je velik, res pa je, da zdaj, ko smo se širili, pričakujemo še več študentov," je dodala dekanica. Z dopoldanskim delom današnjega informativnega dne je zelo zadovoljna.

Večina študentov študira izredno in izobraževanje plača sama oz. njihovi starši, le 12 mest programa zdravstvena nega plača država. Na fakulteti si prizadevajo, da bi se to število povečalo, ker interes za tovrstni študij na Koroškem je, prav tako so velike potrebe po tem kadru. Šolnina na izrednem študiju znaša 2800 evrov za dve leti magistrskega študija, za dodiplomski študij pa je šolnina že 15 let enaka, to je 3600 evrov za en letnik.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je danes izrazil prepričanje, da bodo prenovljeni prostori stavbe fakultete na Gosposvetski cesti, v neposredni bližini tamkajšnje bolnišnice in zdravstvenega doma, tudi pripomogli k odločitvi marsikaterega študenta za vpis na to fakulteto, katere ustanoviteljica je občina.

Spomnil je tudi, da je obnova stavbe poleg zgrajenih prizidkov k dvema osnovnima šolama tretji večji projekt na področju šolstva v občini v zadnjem letu dni. Še malo pred tem pa je Slovenj Gradec dobil tudi nove prostore šolskega centra, kamor so se preselili dijaki, ki so se prej izobraževali v prostorih, danes namenjenih fakulteti za zdravstvene in socialne vede.

Energetsko obnovo stavbe fakultete je občina izvedla v okviru okoli tri milijone evrov vrednega projekta energetske sanacije treh javnih stavb. Pri tem je za približno polovico naložbe pridobila nepovratna sredstva na razpisu države, preostalo pa odpade na javno-zasebno partnerstvo s podjetjema Eso energija in Tames. Naložba zasebnega partnerja se bo v naslednjih 15 letih pokrivala iz prihrankov, ki bodo nastali pri stroških, ki so zaradi energetske sanacije nižji kot prej.

Obnovo notranjosti stavbe pa je občina financirala neposredno iz proračuna, in sicer v višini okoli 185.000 evrov, je povedal župan.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov