Skupaj za Kras

Stokilometrska pot bo učila o varovanju narave

Alenka Ožbot Klančič
31. 1. 2024, 21.20
Deli članek:

Zeleno srce Krasa naj bi se imenovala krožna učna in turistična pot, ki jo bodo speljali po sedmih občinah pri nas in v zamejstvu, kjer je predlani poleti divjal požar. Trasa poti je določena, urejali jo bodo z donatorskim denarjem, dokončati pa jo nameravajo do začetka Evropske prestolnice kulture (EPK) oziroma leta 2025.

Leo Caharija
Prek QR-kod bodo lahko pohodniki dostopali do informacij o zanimivostih ob poti, kot je Mirenski grad.

Ob začetku dobrodelne akcije Skupaj za Kras so se v treh občinah, ki jih je poleti 2022 najbolj prizadel največji požar v zgodovini države, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Komen, dogovorili, da bodo donatorski denar namenili za trajnostno obnovo Krasa. Z dobrodelnim denarjem bodo urejali krožno pot, ki bo poleg omenjenih treh občin povezovala še občine Nova Gorica ter Doberdob, Sovodnje ob Soči in Devin - Nabrežina v zamejstvu. Dobrih sto kilometrov dolgo učno in turistično pot so poimenovali Zeleno srce Krasa.

Pot bo čezmejna in bo povezala sedem občin

»Pot bo čezmejna, povezala bo sedem občin, vodila bo po območju, kjer je bil požar, predvsem pa bo označena z informacijskimi tablami, ki bodo predstavljale naravo in biotsko raznovrstnost, pot požara ter kulturne in turistične znamenitosti, denimo Mirenski grad in galerijo Oskarja Kogoja v Mirnu. Pot bo digitalizirana; prek QR-kod bodo pohodniki lahko z mobilnimi telefoni in drugimi napravami dostopali do informacij o zanimivostih,« pojasnjuje župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar.

Iz Sovodenj bo, na primer, pot pripeljala v Miren pri Grabcu, nato čez novi most pri občinski stavbi, mimo okrepčevalnice Adria, čez most pri marketu do gostišča Bric in prek polj v Bilje, nato pod Biljenskimi griči v Bukovico, od tam v Renče in spet na Kras, opiše župan del trase. V novogoriški občini naj bi pot s Trstelja vodila na braniški grad in nato na Pedrovo.

Namenoma je speljana mimo gostišč in prenočišč

Začrtana je tako, da vodi mimo gostiln in prenočišč. »Nekateri bodo prehodili del poti, drugi bodo lahko tudi štiri ali pet dni hodili po tej trasi, ki pride praktično do morja, do Sesljana. Do tam je namreč gorelo,« pove župan in doda: »To bo nov trajnostni produkt, ki ljudi spodbuja, da pazijo na naravo, se v njej odgovorno obnašajo in tudi zdravo živijo ter se rekreirajo.« Trasa poteka po že obstoječih cestah oziroma poteh, stezah, novih ne bodo urejali. Poti bodo označili s poenotenimi markacijami, načrtujejo tudi enotno urbano opremo (mizice, klopi) na najbolj zanimivih oziroma razglednih točkah.

Pot snuje koordinacijska skupina, v kateri so predstavniki vseh omenjenih občin. Želja je, da bi jo odprli leta 2025, v sklopu Evropske prestolnice kulture. Natančne ocene o vrednosti naložbe še nimajo. Na voljo je 230 tisoč evrov, kar bi moralo zadoščati za izvedbo projekta, pravi Humar.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste