Prenova Ulice 5. prekomorske

Nadzorniki pri naložbi leta 2022 na Ptuju odkrili pomanjkljivosti in nepravilnosti

Dženana Kmetec
17. 1. 2024, 21.30
Deli članek:

Druga faza prenove Ulice 5. prekomorske je bila vredna skoraj 850.000 evrov. Gre za največjo infrastrukturno naložbo leta 2022, financirano iz proračuna Mestne občine Ptuj. Izvedbo del oziroma celotno naložbo je pod drobnogled vzel nadzorni odbor občine in odkril številne nepravilnosti. Med drugim predlagajo, da se v prihodnje tudi v primeru in-house naročil pridobijo ponudbe tudi zunaj regije. Podvomili so namreč o tem, da dve ponudbi zadostujeta za realno preverjanje cen na trgu, sploh za naložbo tako visoke vrednosti.

Č.G.
Za tekoči meter prenove ceste je občina svojemu podjetju Javne službe Ptuj plačala 2650 evrov.

Vrednost obnove 320 metrov ulice je bila ocenjena na 809.000 evrov (od tega okrog 145.000 evrov davka). V tem znesku so izvedbena dela, geodetske storitve in nadzor. Končna vrednost je bila za okrog 38.000 evrov višja in je znašala 847.000 evrov. Tekoči meter prenove ceste je torej zahteval 2650 evrov.

Nadzorni odbor Mestne občine Ptuj sestavljajo Nejc Iljevec kot predsednik, Dušan Kričej kot namestnik predsednika ter člani Marko Meznarič, Helena Jaušovec, Dijana Alibabić, Janko Čuš in Martina Haring. Poročilo o ugotovitvah nadzora omenjene naložbe je bilo mestnemu svetu predloženo konec lanskega leta.

Občina naj se izogne drobljenju naročila

Kričej in Haringova, nosilca nadzora, sta ugotovila nekaj pomanjkljivosti oz. nepravilnosti in predlagala izboljšave, predvsem večjo skrbnost pri pripravi ocene vrednosti investicij. Kot pravita, se je treba izogibati izdajanju naročilnic in aneksov k pogodbi, ki podražijo celotni projekt. Vnaprej je treba predvideti določena dela, ki bi lahko nastopila (npr. zaradi dotrajanosti sistema), in tako že vnaprej zagotoviti ustrezno vsoto denarja, predvideti potek teh del in doseči ugodnejšo ceno ter se izogniti drobljenju javnega naročila.

Mestna občina Ptuj
Celotno naložbo je pod drobnogled vzel nadzorni odbor občine in odkril številne nepravilnosti.

Iz analize stroškov je razvidno, da je razlika med ocenjeno vrednostjo in realizacijo nastala predvsem zaradi izdanih dodatnih naročilnic in višjih računov, kot so bili predvideni s predhodno oceno izvajanja projekta. »Višja cena od ocenjene vrednosti je nastala predvsem pri izvedbi arheoloških raziskav, z naročilnico so naročali storitve varstva pri delu, izdelavo obvestila za javnost, sanacijo kanalizacijskih cevi v Ulici 5. prekomorske ter čiščenje in snemanje primarne kanalizacije,« sta nadzornika ugotovila razliko. Prepričana sta, da bi naročnik moral predvideti tudi morebitna dodatna dela in se izogniti drobljenju javnega naročila.

Najprej bi bilo dobro preveriti tržne cene (tudi) zunaj regije

Čeprav je šlo za in-house naročilo, gradbeni del je namreč prevzelo občinsko podjetje Javne službe Ptuj, nadzorniki menijo, da bi morali ob tako visoki vrednosti projekta zadeve urediti drugače in pridobiti več ponudb. Šele tako bi zagotovili smotrno in gospodarno porabo javnih sredstev: » Zato je že v fazi planiranja treba izvesti preverbo na trgu, da se ne pojavijo tako velika razhajanja med planiranimi sredstvi in realizacijo.« Posebej izpostavljajo, da bi bilo smiselno v primeru in-house naročil pridobiti ponudbe tudi izven regije, pri neodvisnih institucijah, da se lažje izključijo očitki o konkurenčnih cenah in možnih manipulacijah.

Se je občina slabo zavarovala za primere napak?

Nadzorniki so občini predlagali še, da v prihodnje poskrbi za potrditev zapisnika o kvalitativnem pregledu del, predvsem v primeru odprave neskladij. Menijo, da bi bilo treba ta zapisnik podpisati še pred dokončnim plačilom za izvedena dela. Na občini so sicer povedali, da je skladno s sklenjeno gradbeno pogodbo izvajalec odgovoren za morebitne napake v gradnji na podlagi določil obligacijskega zakonika. Garancijski rok za konstrukcijske elemente je deset let, za ostala izvedena dela in vgrajeni material pa pet let od prevzema del. Nadzorniki pa vztrajajo, da je to premalo in da naročnik nima jamstva, da bodo napake odpravljene: »Naročnik nima vzvoda, s katerim bi si lahko zagotovil odpravo napak, razen s tožbo na sodišču, ki pa terja svoje stroške in tudi čas. Ker gre pri tej izvedbi za in-house naročilo, menimo, da je tako, kot je bilo izpeljano, kljub temu ustrezno.«

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste