Nevarnost poledice

Prihajajo padavine, narasle reke bodo prestopile bregove

D.K.
29. 11. 2023, 10.54
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 14.59
Deli članek:

Kot kaže, bo konec tedna precej moker.

Bobo
Poplave v Brodu na Kolpi

Vreme se bo ob koncu meteorološke jeseni in začetku zime hitro spreminjalo. Vremenske napovedi so v preteklih dneh še posebej za prihajajoči petek in soboto ponujale zelo velik razpon različnih scenarijev. Od zelo obilnih padavin, poledice, do močne odjuge in ob koncu poslabšanja do sneženja. Razlog za tako velik razpon je izrazita fronta, ki bo v bližini naših krajev. Temperaturna razlika med hladnim in toplim zrakom bo okoli 15 °C! Pred nami je vremenska situacija, ki je zelo nehvaležna za napovedovanje, so zapisali na straneh Agencije RA za okolje in prostor.

Jutri zjutraj ponekod po nižinah sprva sneg

Zvečer bo še nekaj jasnine, zato se bo po nižinah ohladilo do okoli ledišča. Že ponoči nas bo dosegel vpliv tople fronte, pooblačilo se bo. Začele se bodo pojavljati padavine. Zlasti v osrednjem delu Slovenije in na Gorenjskem bo v začetku poslabšanja rahlo do zmerno snežilo. V neprepihanih legah v notranjosti Slovenije bo možen tudi kratkotrajen pojav poledice. Po zimskem začetku bo sledila hitra otoplitev. Sneg bo tudi v severni Sloveniji najkasneje dopoldne povsod prešel v dež. Meja sneženja se bo dvignila nad 1500 m, proti večeru bo celo na okoli 2000 m. V južni polovici bo od 8 do 12, v severni polovici od 2 do 6 °C. Največ padavin bo do petka zjutraj v jugozahodni in južni Sloveniji, kjer bo do petka zjutraj padlo od 40 do 70 mm dežja, drugod večinoma od 10 do 40 mm, na severovzhodu le okoli 5 mm padavin, še napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Začetek meteorološke zime zelo topel 

V noči na petek in v petek čez dan bo predvsem na Notranjskem, Dolenjskem in v Beli krajini pihal topel jugozahodnik. V prevetrenih krajih bo zjutraj okoli 10, morda celo blizu 15 °C, kar je za začetek meteorološke zime izjemno toplo. Za petek čez dan se napovedi začnejo med seboj precej razlikovati. Glavnina napovedi sedaj kaže, da bo velik del Slovenije tudi v spodnjih plasteh ozračja pod jugozahodnim zračnim tokom, kar pomeni, da se bo ozračje bolj feniziralo oz. sušilo in ogrelo. Marsikje bo vetrovno. Najvišje temperature bodo večinoma od 10 do 15, na jugu Slovenije morda celo do 18 °C. Bistveno hladnejši klin hladnega zraka bo morda ostal na severovzhodu ali pa bo celo ostal višje v Avstriji. Ob močnem višinskem jugozahodniku in veliki vlažnosti zraka bo ob takšnem scenariju izrazit padavinski maksimum na severozahodu Slovenije.

V noči na soboto se bo dež okrepil in zajel vso državo. Od severovzhoda se bo hladilo. Zaenkrat je še velika negotovost kdaj točno nas bo dosegel dovolj hladen zrak, da bo dež prešel v sneg. Ob počasnem prehodu klina s hladnim zrakom bo večji del nižin ostal brez snežne odeje, ob hitrem prehodu pa se poveča možnost obilnejšega sneženja. Večja verjetnost za ta scenarij je v severni in severovzhodni Sloveniji, kjer je približno 50:50, da se bo to zgodilo.

Rumeno opozorilo

Arso je zaradi dežja za petek in soboto izdal rumeno opozorilo za celotno državo. 

Arso
Rumeno opozorilo zaradi dežja

Hidrološka napoved

Reke po državi so večinoma srednje vodnate in ustaljene. Posamezni manjši vodotoki v severovzhodni, zahodni in jugovzhodni Sloveniji so malo vodnati. Po včerajšnjem zmernem porastu, danes upadajo Kolpa, Idrijca in Trebuša.

Jutri popoldan bodo začele naraščati reke najprej v južnem, ponoči tudi v zahodnem in deloma osrednjem delu Slovenije. Ponoči in v petek zjutraj bo večina rek na teh območjih dosegla velike pretoke. V petek se bo naraščanje pretokov rek še nadaljevalo in stopnjevalo. V petek zjutraj bo že možno razlivanje Kolpe v zgornjem toku, preko dneva tudi dolvodno. Naraščanje rek se bo nadaljevalo tudi v soboto, ko se bo razširilo tudi na osrednjo in del vzhodne Slovenije.

V Posočju do 150 mm padavin

Na straneh Neurje.si pa so objavili skupno količino padavin do nedelje. Kot napovedujejo bo po večini padlo med 50 in 70 mm padavin, največ pa na zahodu države - v Posočju do 150 mm.

Količina snežnih padavin do nedelje 

Neurje.si
Količina snežnih padavin do nedelje

Severnemu Jadranu do nedelje grozi "potop"

Deževno in mokro pa ne bo le v Sloveniji. "Ob vseh zadnjih objavah glede verjetnega sneženja pozabljamo na dejstvo, da tovrstni cikloni na Jadranu prinašajo tudi obilo padavin. Nevarnost tokrat preti severnemu Jadranu, ki ga najverjetneje čaka “potop”. Skupna količina padavin do nedelje bo enormna, kar bo razlog za poplave na sosednjem Hrvaškem," še napovedujejo na Neujre.si.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste