Zimske gume

Kako se z zimskimi gumami ubadajo v večjih voznih parkih?

Andraž Zupančič
15. 11. 2023, 18.45
Deli članek:

Jesen je tukaj, zima pa le za vogalom. In vozniki bi morali te dni svoje avtomobile preobuti v ustrezne zimske gume, 15. november je že nekaj časa »dan D«. To še posebno velja za tiste, ki morajo na cesto ne glede na vremenske razmere. Državne službe so na to pozorne.

Primož Lavre
Solidne zimske gume so vredne vsakega evra.

Nihče seveda ne želi kar tako zapravljati svojega denarja in povsem logično je, da se vozniki ob vsakoletni (zimski in pomladni) menjavi pnevmatik sprašujejo, zakaj je to potrebno in ali namen upravičuje ceno. Odgovorimo lahko le, da je to pač nujno in da cena ne sme biti edino merilo, kajti varnost je na prvem mestu in že manjši zdrs na cesti v zimskih razmerah lahko pomeni katastrofo. Dovolj dober argument, da se nakup zanesljivih zimskih pnevmatik izplača.

Zimske gume spadajo med obvezno zimsko opremo, in kdor je veliko na cesti, se ne sprašuje, zakaj je tako. Ni nujno, da je na cesti le sneg, lahko je poledica, več vode; tudi vožnja pri nizkih temperaturah zahteva dobro zimsko gumo. Tudi če je cesta suha, je asfalt lahko hladen, in le zimska pnevmatika zagotavlja varnejšo zavorno pot. Zimske pnevmatike postanejo pomembne pri zunanjih temperaturah pod 7 stopinj Celzija, kajti v takih razmerah letne gume postanejo trše in je njihov stik s podlago slabši. Zavorna pot z letnimi gumami je pri nižjih temperaturah v primerjavi z zimskimi gumami v povprečju skoraj deset metrov daljša.

Reševalna vozila imajo absolutno prednost

Zato ne preseneča dejstvo, da so državne službe pri oskrbi vozil s primernimi pnevmatikami zelo dosledne. Mi pa smo si natančneje ogledali, koliko to na koncu stane davkoplačevalce.

Logično je, da reševalna vozila spadajo med pomembnejša; za UKC Ljubljana, ki uporablja 29 reševalnih vozil, to pomeni 116 gum. »Nekatera vozila so malce manj obremenjena in lahko z istimi gumami shajajo po dve sezoni, zato jih na sezono kupimo 80. Pnevmatike nameščamo sami, v naši mehanični delavnici,« so povedali v UKC Ljubljana. Za vse potrebe so lani pri družbi Avto Svetek kupili za dobrih 17.000 evrov gum, letos pa so za pnevmatike pri isti firmi porabili 9286 evrov ter pri podjetju Euroton 11.623 evrov brez DDV.

V UKC Maribor pnevmatike menjajo na tri ali štiri leta. Letos so kupili 20 zimskih in skupaj z montažo, demontažo, centriranjem in zamenjavo ventila porabili 2158 evrov, osem letnih pnevmatik pa so kupili za malo manj kot 700 evrov. »Pri nakupu gum zahtevamo, da so v ponudbeno ceno zajeti montaža in demontaža na platišča, centriranje in po potrebi zamenjava ventila. Nameščanje na vozila pa opravimo sami,« dodajajo v Mariboru.

Jure Kljajić
Tudi policija vedno znova preverja, ali imate na vozilu nameščene prave gume. Večina voznikov k sreči odgovorno poskrbi za pravo »obutev«.

Tudi na ministrstvu za obrambo pravijo, da so seveda pri takih nakupih vezani na zakonska določila; letos so nabavili 100 letnih in 96 zimskih gum. »V Slovenski vojski je bilo lani kupljenih 1020 kosov pnevmatik za vozila, pri čemer je tudi tu razmerje med zimskimi in letnimi približno pol-pol,« so povedali. Tudi v Slovenski vojski večino premontaž gum opravijo v lastnih delavnicah.

Policija in vojska z največ vozili in največ gumami

Na ministrstvih so odgovorili različno, odvisno seveda od tega, koliko službenih vozil imajo. Logično je, da sta ministrstvo za obrambo (Slovenska vojska) in ministrstvo za notranje zadeve (policija) med večjimi porabniki, imajo tudi največji vozni park. Vsi pa se morajo držati črke zakona in za vse te nakupe objaviti javne razpise. Pri izbiri gum si tudi pri njih informacije pridobivajo iz merodajnih testov, kot je denimo test gum združenja avtomobilskih klubov, katerega del je tudi slovenski AMZS. In nato glede na rezultate testov, namen uporabe vozil ter seveda ceno izberejo v povprečju tri »kandidate« in iščejo najcenejšo ponudbo.

Podobno je z izvajalci premontaž, različnimi vulkanizerskimi ali servisnimi podjetji, nekatera ministrstva pa morajo imeti že zaradi narave dela tudi lastne delavnice, kjer lahko premontaže opravijo sami.

Tudi pri njih imajo službeni avtomobili po pravilih ločene komplete letih in zimskih gum, le včasih na vozila namestijo tudi celoletne gume, ki so, kot vemo, še vedno le kompromis: poleti slabše od letnih in pozimi slabše od klasičnih zimskih. Kot zanimivost naj omenimo, da pri policiji kupujejo tudi veliko gum za motocikle, na leto okoli 220 kosov; strošek teh je na leto v povprečju 21.000 evrov.

Pazijo tudi na starost pnevmatik

Prestara pnevmatika seveda ni varna, tega se zavedajo vsi odgovorni vozniki in upravljavci voznih parkov. Taka guma počasi izgublja prave lastnosti; proizvajalci jih zagotavljajo za dobo najmanj šest do sedem let. Če je pnevmatika starejša od deset let in ima profil manj kot štiri milimetre, je zrela za odpad. Po izkušnjah vulkanizerjev naj bi povprečna zimska guma zdržala štiri sezone oziroma okoli 40.000 kilometrov, vseeno pa je dobro, če vozniki pri vulkanizerju vsaj preverijo, v kakšnem stanju so pnevmatike.

Vsega tega se najbolje zavedajo tam, kjer je življenjsko pomembno, da v vsakem vremenu pridejo na cilj. V reševalnih službah si ne morejo privoščiti, da ne bi v pravem času prispeli na cilj zaradi snega ali ledu ali da bi vozilo na nujni vožnji zdrsnilo s ceste.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste