Podpisali aneks

Papirna dejavnost v nov plačni model

A.S./STA
15. 11. 2023, 18.16
Deli članek:

Papirna in papirnopredelovalna dejavnost prehajata na nov plačni sistem, po katerem bodo najnižje osnovne plače po tarifni prilogi kolektivne pogodbe določene najmanj v višini veljavne minimalne plače.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Podpisniki kolektivne pogodbe v panogi so z današnjim podpisom aneksa uredili tudi minimalni nabor dodatkov, so sporočili iz Pergama.

Nov plačni model temelji na načelu "enka je minimalka", po katerem bodo najnižje osnovne plače po tarifni prilogi kolektivne pogodbe določene najmanj v višini trenutno veljavne minimalne plače, so po današnjem podpisu aneksa sporočili iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam.

Zneski najnižjih osnovnih plač po tarifnih razredih se bodo v prihodnje usklajevali z letnimi krogi pogajanj, če do dogovora ne bi prišlo, pa aneks zagotavlja uskladitev zneskov najmanj za 50 odstotkov inflacije preteklega leta, so dodali. Prvi krog pogajanj in prva uskladitev se bosta izvedla leta 2024.

Dogovorili so se tudi o spremembah glede dodatkov. Po novem bo kolektivna pogodba po pojasnilih Pergama urejala minimalni nabor dodatkov za manj ugodni delovni čas, glede katerih zakon o delovnih razmerjih določa, da se njihova višina določa s kolektivno pogodbo dejavnosti. Njihova višina bo kot minimalni standard po novem določena v nominalnih zneskih in ne več v odstotku od osnovne plače.

Po vedenju Pergama gre za prvo kolektivno pogodbo dejavnosti, ki je uporabila to možnost in dodatke določila v zneskih v evrih namesto v odstotkih od osnovne plače. Ključen element dogovora in tudi najtrši oreh v pogajanjih je bil po pojasnilih sindikata dodatek za delovno dobo. Dogovorili so se, da se za obstoječe zaposlene ohranja doseženi dodatek do trenutka prehoda na nov režim v nominalnem znesku, na novo natečeni dodatek pa bo znašal najmanj 0,25 odstotka od osnovne plače za vsako leto dela pri zadnjem delodajalcu po prehodu na nov režim.

Prehod na nov plačni režim bo uveden pri posamičnem delodajalcu s prehodnim obdobjem, vendar najkasneje s 1. januarjem 2027, so še zapisali v Pergamu. "Čeprav so bila pogajanja dolgotrajna, naporna in so terjala veliko strokovnega dela obeh pogajalskih skupin, v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam in Sindikatu papirne dejavnosti Slovenije ocenjujemo, da je kompromis, ki je bil dosežen, prelomen v smislu določanja realne cene dela v zasebnem sektorju," so izpostavili.

Verjamejo, da je dosežen dogovor tudi okrepil zaupanje med socialnimi partnerji v panogi in računajo, da bo v tem duhu potekal tudi socialni dialog na ravni podjetij. "Precej dela bo še potrebnega na terenu v pogajanjih pri posamičnih delodajalcih, kjer računamo, da bomo standarde iz branžne kolektivne pogodbe še nadgradili, in tu se zanesemo na naše strokovne službe Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam," je dejala predsednica sindikata papirne dejavnosti Nives Hrovat.

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek pa je dodal, da želijo z dvigom najnižje osnovne plače v papirni dejavnosti na raven minimalne plače začrtati novo smer v kolektivnih pogodbah v gospodarstvu, ki bo temeljila na realni ceni dela in s katero bodo tarifne priloge kolektivnih pogodb dejavnosti ponovno postale bolj relevantne, kot so bile doslej.

Aneks h kolektivni pogodbi so na Dnevih Slovenskega papirništva danes podpisali Pergam, Sindikat papirne dejavnosti Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije - združenje papirne in papirno predelovalne industrije ter Združenje delodajalcev Slovenije - sekcija za les in papir.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste