Kaprica direktorja

UKC ujet na laži: Prodajalec potrdil, da so razpis ponovili zaradi napačne barve

Nataša Markovič, Barabara Pance
10. 11. 2023, 18.25
Posodobljeno: 10. 11. 2023, 19.05
Deli članek:

Direktor UKC Ljubljana si je omislil nov službeni avto in pri tem je bil zelo izbirčen, zato so morali razpis celo ponoviti. V kliničnem centru se zdaj izgovarjajo, češ da so želeli ravnati predvsem gospodarno, a kaj, ko jih dokumenti in izjave postavljajo na laž.

Preiskovalno.si
Avto za skoraj 50.000 evrov smo posneli pred stavbo uprave UKC Ljubljana.

Po objavi članka, v katerem smo razkrili, kako si je generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dr. Marko Jug ob 29-milijonski luknji na kliniki naročil električni terenec za 50 tisočakov, so iz ljubljanske bolnišnice v svoj bran napisali, »da je bil razpis ponovljen, a ne zaradi barve vozila, temveč zaradi odločitve o gospodarnejši nabavi, ki bo omogočala manjšo izgubo vrednosti vozila z uporabo, saj so pogoji novega razpisa glede na predhodni razpis vključevali nabavo starejšega rabljenega vozila, z več prevoženimi kilometri«. 

Druga plat

To seveda ne drži. Poklicali smo direktorja družbe PAN-JAN, ki je bil dobavitelj tega avtomobila, in nam je med daljšim pogovorom povedal, kako je potekalo naročilo avtomobila. UKC jim je s spreminjanjem pogojev razpisa povzročil finančno škodo, saj so po tem, ko so zmagali na prvem razpisu, kupili novo modro škodo enyaq in jo pripravili za UKC, potem pa so presenečeno ugotovili, da je bil razpis razveljavljen. Iz naše največje bolnišnice so jih naknadno klicali in se zanimali, ali imajo še kakšen avto na zalogi, vendar druge barve. »Imamo samo enega črnega, rabljenega,« so jim povedali v podjetju. 

Toliko o gospodarnosti

Direktor podjetja PAN-JAN je za portal Preiskovalno.si dodal, da jih je v podjetju še zanimalo, ali bo sledil nov razpis, v UKC pa so jim pritrdili in dejali, naj spremljajo razpise. Razpis so potem res ponovili in v podjetju PAN-JAN so se znova prijavili. Tokrat je črn avto povsem ustrezal razpisnim pogojem. Vendar je v njihovem salonu ostala modra škoda, ki je v dolenjskem podjetju še niso uspeli prodati, kar jih žalosti. Ovržemo lahko tudi trditev iz UKC, da so razpis ponovili zaradi gospodarnejše nabave. To je čista neresnica. Kot je razvidno iz obeh razpisov, se je nakup avtomobila na koncu pocenil le za 190 evrov. Na prvem razpisu je bila ponujena cena nove modre škode enyaq 47.690 evrov, na drugem pa je bila cena rabljenega črnega vozila 47.500 evrov. Za rabljen avto so v UKC tako plačali le 190 evrov manj, kot bi plačali za novega! Toliko o navidezni gospodarnosti, ki potrjuje tudi navedbe prodajalca, da je direktor zahteval »posebno barvo«.

preiskovalno.si
S tem dopisom so v UKC zavrnili modro vozilo Škoda enyaq in razveljavili prvi javni razpis.

Direktorja zmotila barva

O nabavi službenega vozila smo sicer podrobneje pisali pred dvema dnevoma. Takole je šlo: 23. maja letos je stekel prvi razpis male vrednosti za »nakup službenega vozila za potrebe UKC Ljubljana«. Slabega pol leta za tem že vemo, da ni šlo za potrebe UKC Ljubljana, temveč za zahtevo in željo direktorja dr. Marka Juga. Naročilo je oddal svojemu zavezniku, šefu nabave Dragu Krešu. V kliničnem centru za vsak razpis določijo komisijo. Ta je sestavila pogoje, ki so ustrezali več različnim električnim avtomobilom, kar je bil eden od pogojev Juga. Na razpisu so iskali terensko, električno vozilo oziroma SUV, lahko novo ali rabljeno, ni pa smelo imeti več kot 50.000 prevoženih kilometrov. Ena od zahtev je bila tudi, da avto ni starejši od dveh let. V osmih dneh po objavi se je na razpis prijavilo podjetje PAN-JAN, ki je izpolnjevalo vse pogoje. Ponudili so električno vozilo škoda enyaq, cena pa je bila 47.690 evrov. Zataknilo pa se je pri barvi. Podjetje je za vodstvo namreč pripravilo vozilo v modri barvi, a naročniku ni bila všeč, saj je bila »preveč modra«, zato so morali v bolnišnici razpis ponoviti.

Najprej so morali v pisno obrazložitev »odločitve o oddaji razpisa« zapisati, zakaj javnega naročila ne bodo oddali, kljub temu da je dobavitelj ustrezal vsem pogojem. Med drugim so navedli: »Naročnik bo javno naročilo ponovil, pri čemer bo bistveno spremenil tehnične lastnosti.« Med spremenjene tehnične lastnosti pa so dodali, da bo »v ponovljenem razpisu opredeljena barva vozila«. In res je bila. Tako je direktor nabave Drago Kreš moral po naših informacijah organizirati izvedbo novega razpisa.

preiskovalno.si
Na ponovljenem razpisu je bila cena vozila nižja za 190 evrov.

Spremenili razpis

Objavili so ga 27. julija, na vrhuncu poletnih dopustov. V razpisu je tokrat pisalo, da mora biti barva avtomobila črna, siva ali temno modra. Da bi zakrili direktorjevo kaprico po drugačni barvi vozila, zaradi česar je padel prvi razpis, so v ponovljeni objavi spremenili še nekaj tehničnih zahtev. Med drugim so povečali moč motorja, število dopustnih kilometrov, zmanjšali so jamstvo na baterijo na 12 mesecev. 

Primorska naveza

Do 4. avgusta se je na razpis ponovno prijavilo podjetje PAN-JAN, ki je edino oddalo ponudbo za električno škodo enyaq v vrednosti 47.500 evrov. Tokrat je bila škoda črne barve, kot je želel direktor dr. Marko Jug. Zakaj se je generalnemu direktorju dr. Marku Jugu ob 29-milijonski proračunski luknji UKC zdelo upravičeno naročiti avto v vrednosti skoraj 50 tisoč evrov, pa bo moral še pojasniti javnosti. Njegove odgovore čakamo tudi na našem portalu. Kot še poročajo naši viri, naj bi se Jug in Kreš po UKC hvalila, da skupaj z dr. Robertom Golobom tvorijo »primorsko navezo«.  Ali ima dr. Marko Jug, ki je sicer izjemen travmatolog, zares zaslombo pri predsedniku vlade? Tudi po treh dneh iz kabineta predsednika vlade ni nobenega odziva na vprašanja o trošenju davkoplačevalskega denarja v bolnišnici, ki beleži nekajdesetmilijonsko izgubo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste