Pričevanja zaposlenih

Na oddelku z dementnimi: Tehnik pacienta udaril, drugemu za hrbet zvil roke

Polona Krušec
2. 11. 2023, 22.17
Deli članek:

Letos spomladi so javnost vznemirila pričevanja o domnevnem nasilju na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Razkril jih je portal N1. Kaj se dogaja za štirimi stenami omenjene klinike, naj bi jim zaupali zaposleni, nekdanji zaposleni, pacienti in njihovi svojci.

M24
Študentki sta o dogajanju na kliniki povedali srhljive stvari.

Pričevanja se nanašajo zlasti na primere, ko naj bi bili do bolnikov nasilni zdravstveni tehniki, je poročal N1. Generalni direktor klinike Bojan Zalar je navedbe o nasilju zavrnil, saj da zaupa v strokovne nadzore, ki jih na kliniki uvajajo redno, sploh pa po vsaki prijavi nasilja, in prav v nobenem primeru »nepravilnosti niso pokazali«, je spomladi dejal Zalar.

Po naših informacijah so v zadnjih petih letih v zvezi z incidenti, ki so se nanašali na pritožbe pacientov ali njihovih svojcev glede domnevnega nasilja zaposlenih, izvedli pet izrednih strokovnih nadzorov. Po Zalarjevih navedbah noben nadzor ni potrdil nasilnega ravnanja zaposlenega oziroma več zaposlenih nad pacienti.

Ostal na funkciji

Ob spomladanskih razkritjih domnevnega nasilja je takratni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan direktorja klinike pozval k odstopu, ta pa se je odzval z besedami: »Svoje naloge direktorja opravljam dobro, celoten tim klinike je zavezan delu, motiviran in odlično strokovno usposobljen. Vse informacije o očitanih domnevnih incidentih smo večkrat in podrobno preverili in pri tem doslej nismo pridobili indicev, ki bi očitkom pritrjevali. Kot direktor sem v minulih letih na vsak najmanjši indic odstopanja od strokovnih smernic reagiral hitro, strogo in učinkovito. Ne morem in ne bom pa posegal v delo sodelavcev zgolj zaradi pavšalnih informacij v javnosti in pritiskov.« 

Ministrstvo za zdravje je odredilo sistemski nadzor klinike (ta še ni zaključen, op. p.), še pred tem so izvedli notranjega, ki ni pokazal, da bi se odkloni dogajali. Kaj se dogaja na kliniki, (še vedno) preiskuje tudi policija. 

Spregovorili študentki

Zalarjeva zagotovila, da se nasilni incidenti ne dogajajo, resno spodkopava to, kar dosega javnost: portal N1 je namreč po prvih spomladanskih pričevanjih o nasilju zaposlenih nad pacienti zdaj objavil nova, in sicer dveh izrednih študentk z dolgoletnimi izkušnjami v zdravstvu, ki sta že decembra 2022 prijavili fizično nasilje nad starejšimi pacienti na enoti za gerontopsihiatrijo. Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana je po novih očitkih uvedla nov izredni strokovni nadzor, prijavo je prejela tudi policija.

M24
Generalni direktor klinike Bojan Zalar.

Kaj sta povedali?

N1 sta študentki zaupali, da sta decembra 2022 na enoti za gerontopsihiatrijo, kjer sta opravljali klinično prakso, videli, kako je zdravstveni tehnik večkrat udaril starejšega gospoda z demenco, gospe z demenco, ki se je upirala merjenju tlaka, pa je zvil roke za hrbet in jo obvladal, da bi meritev lahko izpeljali. Po besedah študentk je starejša ženska ob tem jokala in vpila. Pričevalki omenjata še nekaj drugih primerov nasilja.

Že med opravljanjem prakse sta o tem obvestili glavno sestro oddelka in ta naj bi jima dejala, »da se to dogaja, a je to nesprejemljivo«, in da je prav, da sta povedali. Dodala je, da imajo »s temi zaposlenimi že ves čas težave«. Nato je v zgodbo vstopila koordinatorica zdravstvene nege enote za gerontopsihiatrijo in obe študentki poklicala na pogovor. Menda jima je potrdila, da so že imeli težave z zaposlenimi, ki sta jih izpostavili kot problematične.

Epilog 

Potem ko sta spregovorili študentki, je sledil še en izredni strokovni nadzor, v katerega je klinika vključila pogovore s 16 zaposlenimi. V poročilu nadzora naj bi bilo navedeno, da jih 15 ni potrdilo, da bi osebno videli, slišali oziroma zaznali neprimerna ravnanja, en zaposleni pa je bil priča dvema neprimernima ravnanjema enega zdravstvenega tehnika. Oba dogodka naj bi se zgodila pred več kot enim letom. Ta zaposleni, ki mu očitajo nasilno ravnanje, je že sam podal odpoved. Pa še to: študentki, ki sta prijavili nasilje, nista bili med 16 povabljenci na razgovor. 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste