1.november

Nagrobne sveče so breme za okolje, najbolje se jim je popolnoma izogniti.

M.G./STA
26. 10. 2023, 12.09
Posodobljeno: 26. 10. 2023, 13.54
Deli članek:

Ministrstvo za okolje poziva k čim manjši uporabi nagrobnih sveč, fundacija Svečka pa bo organizirala ekološko-humanitarno akcijo.

Bobo
Število nagrobnih sveč se sicer iz leta v leto zmanjšuje, a vendarle so še vseeno breme za okolje.

Trend masovnega prižiganja nagrobnih sveč ob dnevu mrtvih, ki ga vsako leto obeležujemo 1.novembra, se sicer iz leta v leto zmanjšuje, vendar je prižganih in nato zavrženih sveč še vedno preveč in so breme za okolje.

Zato ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pred 1. novembrom poziva k čim manjši uporabi nagrobnih sveč, najbolje pa se ji je po njihovih navedbah povsem izogniti.

Leta 2022 smo Slovenci kupili za 3992 ton sveč

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu, smo v Sloveniji lani kupili 3992 ton nagrobnih sveč, od tega večino parafinskih (elektronskih je bilo manj kot deset odstotkov). Podatki sicer kažejo, da se letna količina kupljenih nagrobnih sveč zmanjšuje. V primerjavi z letom 2010 se je količina lani zmanjšala za skoraj 40 odstotkov, v primerjavi z letom 2021 pa za štiri odstotke.

Odpadne nagrobne sveče so sestavljene iz ohišja, ki je običajno iz plastike ali stekla, kovinskega pokrovčka, ostankov voska in v primeru elektronskih nagrobnih sveč tudi iz elektronske komponente. Leta 2021 je bilo od 4177 ton sveč, danih na trg, skupaj zbranih za 2064 ton odpadnih nagrobnih sveč. Od tega je bilo recikliranih 1097 ton.

Noben odpadek ni dober odpadek

Odpadne nagrobne sveče sicer niso nevaren odpadek, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju izpustov v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju polivinil klorida.

Največje težave po navedbah ministrstva povzroča kopičenje odpadnih sveč pri upravljavcih pokopališč in izvajalcih občinske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov. Velike količine skladiščenih odpadnih nagrobnih sveč povečujejo tudi požarno ogroženost, kar se je pred časom pokazalo pri požarih odpadkov.

Predniki vam ne bodo zamerili

"Število prižganih sveč na grobu ne bi smelo biti merilo našega spoštovanja do pokojnih," so poudarili na ministrstvu. Obiskovalce pokopališč zato pozivajo, naj prižgejo čim manj sveč oziroma se temu v celoti izognejo. "Predniki vam ne bodo zamerili, potomci pa vam bodo za to hvaležni. Če pa želite na vsak način prižgati svečo, potem uporabite sveče, ki jih je mogoče znova napolniti, ali takšne z daljšim časom gorenja," so dodali.

Akcija Manj svečk za manj grobov

Fundacija Svečka bo ta teden v 27 slovenskih krajih znova organizirala ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. Namen akcije je zmanjšati količino sveč na pokopališčih v času 1. novembra in zbrana sredstva preusmeriti v dobrodelne namene. Sredstva bodo med drugim letos namenjena prizadetim v poplavah.

V projektu sodeluje 150 organizacij in več kot 500 prostovoljcev iz vse Slovenije. Fundacija bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu, in sicer bodo namenjena za nakup medicinskih pripomočkov ter za zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste