Slabi obeti

Arso prižgal rdeči alarm, obetajo se izredne razmere, šlo bo za »kar intenziven vremenski dogodek«

S.R.
26. 10. 2023, 10.48
Posodobljeno: 26. 10. 2023, 14.31
Deli članek:

Za noč na petek in tudi sam petek so predvidene izredne meteorološke in hidrološke razmere, so napovedali meteorologi Agencije RS za okolje (Arso).

Robert Balen
Meteorolog Branko Gregorčič je opozoril, da se bodo pojavljale tudi »nevihte z nalivi, ki lahko vztrajajo tudi nekaj ur.«

V noči na petek bo namreč ob približevanju atlantske vremenske motnje nad severno Italijo in severnim Jadranom nastalo »samostojno in globoko ciklonsko območje, ki se bo v petek zjutraj pomikalo prek Slovenije proti severovzhodu,« so pojasnili ter dodali, da lahko pri nas predvsem v drugem delu noči na petek in v petek zjutraj pričakujemo »zelo burne vremenske procese.« Močno se bo okrepil jugozahodni veter, zajelo pa nas bo tudi intenzivno deževje z nalivi. Na nadmorski višini 1500 metrov je mogoče pričakovati veter s hitrostjo 100 kilometrov na uro, zaradi »turbulence, ki jo povzroča orografija, pa lahko podobne največje hitrosti pričakujemo tudi ponekod po dolinah.«

Najhuje po polnoči

Že v prvem delu noči se bo krepilo deževje, ki bo sprva še razmeroma enakomerno. Verjetnost močnih nalivov se bo povečala predvsem v petkovem jutru. »Skupaj lahko v dobrih 12 urah v hribovitem svetu pade od 60 do 140 l/m^2, na bolj ravninskem vzhodu države pa večinoma od 20 do 50 l/m2,« so napovedali meteorologi, ki na Obali poleg vetra in dežja pričakujejo veliko vzvalovanost in visoko plimovanje morja. Dopoldne bo morje lahko naraslo kar okoli 50 centimetrov nad obalno črto.

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki je napovedal izdajo odredbe za dvig pripravljenost celotnega sistema. Vključili bodo tudi določeno število pripadnikov Slovenske vojske. Obenem je občine pozval, naj opazujejo plazove, ki že ogrožajo pomembno infrastrukturo in objekte, po potrebi pa naj sprožijo alarmni sistem.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Branko Gregorčič z Arsa, v prvem delu noči, nekje do polnoči, ne pričakujejo ekstremnih nalivov, a se bodo nato razmere hitro poslabšale. Pojavljale se bodo tudi »nevihte z nalivi, ki lahko vztrajajo tudi nekaj ur.« Po njegovih navedbah največ težav pričakujejo predvsem v predgorju Julijskih Alp, a pozneje v pasu preko Škofjeloškega hribovja tudi proti Kamniško-Savinjskim Alpam, torej na območju, ki so ga prizadele avgustovske poplave. »Želimo poudariti, da bo šlo za kar intenziven vremenski dogodek,« je poudaril ter dodal, da pa se bo vreme že sredi dneva hitro umirilo, popoldne pa bo marsikje že posijalo sonce. Gregorčič se sicer izpostavil še, da je okoli tega, koliko padavin bo padlo na katerem območju, veliko negotovosti, pri čemer je z vidika ogroženosti pomembno predvsem, v kako kratkem časovnem obdobju zapade.

Zaradi pričakovanega intenzivnega vremenskega dogajanja so na Arsu razglasili visoko stopnjo vremenskih opozoril, ki jih bodo po regijah sproti prilagajali dogodkom na terenu. Trenutno za petek za dele Slovenije velja rdeče opozorilo.

Svarilo pred poplavljanjem rek

Na Arsu so še pojasnili, da bodo reke ponoči najprej na zahodu, nato tudi drugod po državi, začele močno naraščati. Predvsem »manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale.« Ob močnih krajevnih nalivih je verjetno tudi poplavljanje zaledne in padavinske vode. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Drugod po državi lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav, so še opozorili.

Andrej Golob z Arsa je opozoril, da je namočenost tal po Sloveniji že velika, torkove izdatne padavine so razmere še poslabšale. Vode bodo po njegovih navedbah površinsko odtekale hitro in bodo prav tako hitro polnile reke. Prebivalce je pozval, naj še danes poskrbijo za samozaščitne ukrepe, kot so umik vozil in vrednejših predmetov. Obenem naj upoštevajo vsa navodila pristojnih služb. Med območji je Golob izpostavil porečje Vipave, Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega hribovja in Kamniško-Savinskih Alp.

Neža Kodre z Direkcije za vode je glede stanja na vodotokih pojasnila, da še vedno potekajo izredni ukrepi za pretočnost strug in sanacijo. Težko mehanizacijo bodo nato v popoldanskih urah umaknili, ekipe pa bodo v pripravljenosti. K umiku mehanizacije in raznih materialov je pozvala tudi državljane. Sicer pa je po njenih navedbah trenutno na terenu več kot 200 ekip oziroma več kot 1200 delavcev. Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec pa je opozoril, da je morda z izjemo jugovzhoda po vsej državi znatno povečana verjetno proženja zemeljskih plazov, pri čemer so posebej ogrožena območja, prizadeta v avgustovskih poplavah. Bavec je državljane pozval, naj »ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja.«

Spregovoril je tudi direktor Zavoda za gozdove Gregor Danev, ki je izpostavil, da so trenutne razmere za »slovenske gozdove eden najhujših scenarijev,« saj so tla razmočena in razrahljana, veter lahko tako hitro povzroči nove vetrolome. Danev je zato prebivalce pozval, naj se od danes zvečer nikar ne odpravljajo v gozdove, naj kakšen delovni dan izpustijo, pa je pozval tudi vse delavce, ki delajo v gozdovih. Razmere so preprosto prenevarne.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste