25-letnica Fiha

Luka Mesec: "Slovenija je zgled v Evropi"

S.Š./STA
10. 10. 2023, 12.50
Posodobljeno: 10. 10. 2023, 15.56
Deli članek:

Danes je v Ljubljani potekala slovesnost ob 25-letnici delovanja Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij FIHO.

Sašo Švigelj
Minister Luka Mesec je nagovor sklenil z mislijo, da moramo s svojim delom na tem področju nadaljevati, da bomo lahko še naprej zgled celotni EU.

Gre za krovno fundacijo, ki vsako leto več kot 120 organizacijam sofinancira programe za pomoč med 350.000 in 400.000 ljudem. Slovesnost je bila zaradi nedavnih uničujočih poplav posvečena predvsem v zahvalo vsem organizacijam, ki v primeru stiske hipno priskočijo na pomoč tistim, ki pomoč potrebujejo. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije ter podpredsednik Vlade Republike Slovenije Luka Mesec se je uvodoma zahvalil vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki že preko 25 let soustvarjajo delo Fundacije FIHO. Minister je izpostavil, da je socialno varstvo v Sloveniji zgled številnim državam v EU, med drugim Islandiji in Češki. "Čestitam Fundaciji FIHO, da je tako pomemben gradnik socialnega in invalidskega varstva v Sloveniji", je ob tem izpostavil minister. "Obenem številke govorijo same zase, Fundacija FIHO skupaj s številnimi organizacijami pomaga preko 400.000 ljudem po vsej Sloveniji", je opozoril minister in dodal, da "so nedavne poplave vnovič pokazale, kako pomembne so humanitarne organizacije. Fundacija FIHO je med prvimi preko Karitasa in Rdečega križa nudila pomoč na terenu, za kar se Fundaciji najlepše zahvaljujem". Minister Mesec je nagovor sklenil z mislijo, da moramo s svojim delom na tem področju nadaljevati, da bomo lahko še naprej zgled celotni EU.

"Vsa Evropa nas sprašuje, kako je Sloveniji uspelo urediti financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij," je dejal. Fundacija je lani pomagala 118 invalidskim in humanitarnim organizacijam, med katere je razdelila skoraj 19 milijonov evrov. Tako so pomagali skoraj 400.000 ljudem, je naštel.

Izrazil je željo, da bo nadaljevala uspešno delo. "Tako bomo lahko celi Evropi pokazali, kako se spoštuje načelo nič o invalidih brez invalidov," je povabil.

Predano in vestno pomagajo

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je na današnjem dogodku opozorila, da igra Fundacija preko podpore številnim organizacijam "ključno vlogo pri gradnji bolj sočutne in enakopravne družbe". Dodala je, da dolgoletna prizadevanja Fundacije omogočajo ljudem, da dobijo pomoč, podporo in priložnost za boljše življenje. "To je delo, ki se ne meri samo v številkah in statističnih podatkih, temveč v stiskah, ki jih lajšate in v upanju, ki ga obujate", je izpostavila Predsednica in nadaljevala, da je "v teh časih izzivov, ki jih prinašajo naravne nesreče, zdravstvena kriza, ekonomske težave in druge stiske posameznikov, vaše delo še bolj neprecenljivo." "Ste luč upanja in podpora za tiste, ki se soočajo z najtežjimi preizkušnjami. Vaša predanost, odločenost in srčnost so tiste lastnosti, ki nas navdihujejo", je izpostavila dr. Pirc Musar.

V svojem nagovoru se je spomnila tudi nedavnih katastrofalnih poplav in povedala, da so "prebivalke in prebivalci Slovenije, delovali kot da imajo eno srce. In tako je prav. Ob preizkušnjah s katerimi se soočamo, se moramo vedno znova združiti in graditi mostove med nami". Zaključila je z mislijo, da so dela Fundacije "svetla luč v tem svetu, ki potrebuje več ljubezni in razumevanja. Hvala vam za vaše neprecenljivo delo, za predanost in odločenost. Trdno sem prepričana, da boste nadaljevali svoje poslanstvo z enako strastjo in zagonom kot doslej".  

Sašo Švigelj
Direktor FIHO Borut Sever

Po besedah direktorja Fiha Boruta Severja pot ni bila vedno lahka, a so jo prehodili z vztrajnostjo in predanostjo. Tudi v Združenih narodih jim priznavajo uspeh, je povedal. Dobra zgodba se po njegovem zagotovilu nadaljuje tudi v sedanjosti.

"S sofinanciranjem svojih programov smo zgolj v preteklem letu pomagali več kot 400.000 osebam in tako mnogim posameznikom omogočili človeka vredno življenje ter prenekaterim bolnikom tudi preživetje", je poudaril direktor. "Danes se tu oziramo na 25 let dolgo prehojeno pot, ki ni bila lahka, vendar smo jo z vztrajnostjo in trdim delom uspešno tlakovali. Naša pot je pot predanosti, solidarnost in sočutja do tistih najranljivejših med nami", je izpostavil gospod Sever in dodal, da je v teh 25ih letih država doživela veliko preizkušenj in kriz.

"Naravne nesreče so preizkušale našo odpornost, zdravstvena kriza nas je postavila pred povsem nove izzive in ekonomske težave so vplivale na številne družine", je povedal direktor in ob tem izrazil zadovoljstvo, da je FIHO v vseh teh krizah uspela upravičiti svoja sredstva ter tako ohraniti poslanstvo Fundacije. Zaključil je z mislijo, da je "delo Fundacije FIHO inspiracija družbi, da stremimo k istim ciljem – ciljem, ki vključujejo boljšo prihodnost za vse nas, ne glede na naše omejitve. Le skupaj namreč lahko gradimo bolj sočutno in pravično družbo". 

Ljudje smo rojeni za skupnost

Fiho je organizacija, ki ima svojo dušo in srce, ki bije za vse, je prepričana predsednica sveta Fiha Nataša Sorko. Organizacije s sredstvi Fiha pomagajo ranljivim skupinam, med njimi otrokom, invalidom, brezdomnim in osebam s težavo v duševnem zdravju, je pojasnila. Spomnila je, da se je število humanitarnih organizacij povečalo, kar kaže na večje potrebe v družbi po različnih psihosocialnih in drugih programih, kot je denimo fizična rehabilitacija.

Sašo Švigelj
Predsednica Sveta FIHO Nataša Sorko

"FIHO ni le ustanova, temveč srce in duša, ki bijeta za tiste, ki so v naši družbi najranljivejši. FIHO omogoča boljše življenje številnim otrokom, kroničnim bolnikom, odvisnikom, razbitim družinam, socialno najbolj ogroženim in še mnogim drugim". Dodala je, da ne smemo pozabiti, da programi Fundacije FIHO in sicer "programi psihosocialne in fizične rehabilitacije nastopijo tam, kjer se državna skrb neha. Naši programi zagotavljajo, da imajo ljudje dostop do zdravil, hrane ter osebne asistence, ki jim zagotavljajo človeka vredno življenje". Predsednica Sveta je opozorila, da "število humanitarnih organizacij iz leta v leto narašča, kar kaže na naraščajoče potrebe po humanitarnem delu v naši družbi. Tako je poslanstvo Fundacije FIHO – omogočiti življenje sočloveku – še kako aktualno in nepogrešljivo".

Sašo Švigelj
Nevropsihiatrinja Marija Vegelj Pirc

Na slovesnosti je spregovorila tudi ambasadorka Fiha Marija Vegelj Pirc, ki je pionirka psihoonkologije v Sloveniji. Prepričana je, da ima vsak od nas v sebi nekaj dobrega. "Da je to res, se je pokazalo med poplavami," je opozorila. Po njenem prepričanju smo ljudje rojeni za skupnost, odgovorni zase in za druge.

Fiho je krovna fundacija, ki vsako leto preko razpisa sofinancira programe približno 120 invalidskim in humanitarnim organizacijam. Tako pomagajo približno 400.000 ljudem. Odlok o njegovi ustanovitvi, sprejet leta 1998, je določil, da je samostojna pravna oseba.

Sašo Švigelj
Zapela je Eva Boto

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste