Deževni dnevi

Obeta se izdatna pošiljka padavin, na udaru predvsem zahod države

S.R.
21. 9. 2023, 13.49
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 14.06
Deli članek:

Do sobote utegne zlasti v zahodni polovici Slovenije zapasti veliko dežja, mokri dnevi pa se bodo nadaljevali do ponedeljka.

Bobo
/

Agencija RS za okolje (Arso) je včeraj napovedala »festival jesenskega vremena,« ki da mu bomo priča te dni. Doživeli bomo vse od »predfrontalnega jugozahodnika do prehoda vremenske fronte in na koncu še odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka.« Skupni imenovalec dogajanja pa bo dež. Do petka zvečer naj bi težišče padavin vztrajalo nad zahodno polovico Slovenije, so še pojasnili ter dodali, da bomo morali do ponedeljka prestati štiri »mokre dni in upati, da na območjih, ki jih je prizadela vodna ujma, dež ne bo povzročil prevelikih posledic.«

V svoji današnji napovedi so pri Arsu navedli, da bo četrtkovo popoldne zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v južni in zahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju se bo krepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 25 stopinj Celzija. Jutri bo v zahodni in osrednji Sloveniji zmerno do pretežno oblačno, predvsem na zahodu in jugu bodo občasne krajevne padavine, ki se bodo pozno popoldne ali zvečer okrepile. V vzhodnih krajih bo dokaj sončno vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju do 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na severozahodu okoli 19 stopinj Celzija.

V noči na soboto bodo padavine z nevihtami postopno zajele vso državo. V soboto bo pretežno oblačno in deževno. V nedeljo se bo od zahoda deloma jasnilo, predvsem na vzhodu pa bo občasno še deževalo.

Arso je rumeno vremensko opozorilo za jugozahod države za danes nekje do 15. ure izdal zaradi napovedanega deževja, močnejšega vetra in možnih krajevnih neviht. Za severozahod države pa je za danes izdal rumeno opozorilo do večera zaradi močnejšega vetra. Za petek in soboto je rumeno vremensko opozorilo izdano za celotno državo, poroča STA.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Hidrološke razmere

Kar zadeva hidrološke razmere, so pri Arsu navedli, da bodo reke danes čez dan v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji pričele naraščati, in sicer bodo na teh območjih naraščale predvsem manjše reke in hudourniški vodotoki. Večje reke v tem delu države in reke v vzhodni polovici Slovenije bodo še ohranjale še ustaljeno vodnatost. Podobne hidrološke razmere se bodo nadaljevale tudi jutri dopoldan.

Bo pa jutri popoldan in v noči na soboto »ob nevihtah z nalivi možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek.« Verjetnost za ta pojav bo manjša v severovzhodni Sloveniji. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. V soboto se bo naraščanje rek še nadaljevalo, pri čemer bo predvidoma bo najbolj izrazito v vzhodnem delu države, so še napovedali.

Kvarnerski dimnik

Svoj lonček so danes prislonili tudi ljubiteljski vremenarji na portalu Neurje.si, ki so zapretili, da »vremenski model ICON-D« za dele zahodne Slovenije do sobote napoveduje veliko skupno količino padavin. Ker bo še vedno deževalo tudi v soboto, bodo ponekod količine še večje. »Ob vplivu jugozahodnika smo vajeni takih prizorov, saj je proženje padavin najmočnejše nad hribovitim predelom zahodne Slovenije, kjer se vlažen in topel zrak preko gorskih pregrad ali hribovij ohladi, kar vodi do dolgotrajnejših nalivov,« na kar po njihovih navedba vpliva jugozahodni veter. Dodali so, da bo »na delu znova 'kvarnerski dimnik', ki ob takih postavitvah večkrat povzroči močne padavine v severnem delu Kvarnerja, kakor tudi južnemu delu Slovenije. Veter namreč iznad morja prinaša več vlage in posledično konvektivne energije za dolgotrajno proženje padavin.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov