Seja DZ

Poslanci bodo obravnavali tudi vračila neustavnih covidnih glob

D.K./STA
17. 9. 2023, 10.19
Posodobljeno: 17. 9. 2023, 10.23
Deli članek:

Prihodnji teden v parlamentu: DZ tudi o povračilu glob zaradi covidnih odlokov, zaščiti živali in duševnem zdravju.

Profimedia
covid mask

DZ bo v ponedeljek začel prvo redno sejo po počitnicah, na kateri bo med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali, duševnem zdravju in preoblikovanju Vzajemne.Kot običajno bodo prvi dan na vrsti poslanska vprašanja, uvodoma pa se bodo seznanili tudi z odstopom dveh poslancev.  

Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta namreč v četrtek sporočila, da sta odstopila s poslanske funkcije. Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva. 

DZ v torek o zakonu o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov 

DZ bo v torek obravnaval predlog vladnega zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi s prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi nalezljive bolezni covid-19. Zakonski predlog med drugim predvideva povrnitev plačanih oz. izterjanih glob v postopkih, ki so bili v mandatu prejšnje vlade uvedeni na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. 

Predlagana ureditev temelji na analizi pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev t. i. protikoronskih ukrepov. V analiziranem obdobju od 7. marca 2020 do 30. maja 2022 je bilo na neustavnih pravnih podlagah uvedenih nekaj več kot 62.000 prekrškovnih postopkov, skupen znesek izrečenih glob je znašal okoli 5,7 milijona evrov, je ob predstavitvi predloga navedla ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan

Zakona v opoziciji ne podpirajo, saj menijo, da so bili ukrepi v času prejšnje vlade sprejeti z legitimnim ciljem varovanja življenja in zdravja državljanov ter so bili usklajeni tudi na ravni EU in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). 

V torek pred poslanci tudi novela zakona o duševnem zdravju 

DZ bo torkov del zasedanja sklenil z obravnavo predloga novele zakona o duševnem zdravju. Z njim želi vlada odpraviti neustavnost ter zagotoviti varstvo človekovih pravic na področju osebne svobode, varstva človekove osebnosti in dostojanstva ter svobode gibanja. Izboljšati želijo dostop do storitev in preprečiti podaljšanje čakalnih dob za namestitev v varovane oddelke. 

Na matičnem odboru so predlog novele podprli poslanci koalicijskih Svoboda, SD in Levica, proti so bili poslanci opozicijske SDS, saj da se pri pripravi novele ni slišalo stroke. Zveza organizacij pacientov Slovenije pa je bila kritična, da zakon ne govori o načinih pomoči osebam s težavami v duševnem zdravju zunaj zaprtih in varovanih oddelkov, pač pa o nadaljnjem nameščanju bolnikov v zavode in bolnišnice proti njihovi volji. 

Odbor je sprejel tudi več dopolnil, ki so jih predlagali koalicijski poslanci. Soglasje k njim je podala tudi vlada, po besedah državne sekretarke z ministrstva za zdravje Valentine Prevolnik Rupel pa z njimi med drugim jasneje določajo mrežo izvajalcev, ki izvajajo storitve in programe za duševno zdravje, vzpostavljajo domnevo privolitvene sposobnosti za vse odrasle osebe in opredeljujejo pravice zakonitega zastopnika mladoletne osebe. 

Sreda v znamenju novele zakona o zaščiti živali 

DZ bo v sredo obravnaval predlog novele zakona o zaščiti živali. Predlog zakona, o katerem je julija v DZ že potekala javna predstavitev mnenj, med drugim predvideva ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, prepoved privezovanja psov in uporabe živali v cirkusih ter vzpostavitev obveznega internega video nadzora v klavnicah. Predlagatelji, poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot (SD), kot glavni cilj navajajo večjo zaščito živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja. 

Vse od vložitve v parlamentarni postopek predlog v javnosti dviga nemalo prahu. Medtem ko med nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju varstva in zaščite živali, uživa podporo, so do njega kritični predvsem veterinarji in kmetje. Tudi po spremembah, ki so jih s koalicijskimi dopolnili v zakonsko besedilo vnesli ob obravnavi na matičnem parlamentarnem odboru, namreč ocenjujejo, da se s predlaganimi rešitvami v pravni red vnaša veliko nejasnosti in odpira možnost za nesporazume. Kritični so tudi v zakonodajnopravni službi.

S sprejetimi dopolnili se sicer institut pooblaščenega svetovalca spreminja v institut kvalificiranega prijavitelja. Gre za osebe, katerih naloge bodo primarno v odkrivanju ter prijavljanju mučenja in zanemarjanja živali, osveščanju in sodelovanju v inšpekcijskih postopkih. Kvalificirani prijavitelji pa ne bodo smeli vstopiti na zasebno zemljišče. Prav tako so z dopolnilom iz zakona umaknili obvezno čipiranje mačk. 

Predlagani noveli v opoziciji nasprotujejo. Vlada medtem podpira osnovne cilje in vsebinske rešitve novele, a predlaga nekatere spremembe in dopolnitve.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov