V času trgatve

FOTO: V Kopru je po Badaševici teklo vino, alge navdušene

Nataša Hlaj / STA
14. 9. 2023, 11.09
Posodobljeno: 14. 9. 2023, 11.15
Deli članek:

V staro strugo koprske reke Badaševice je v torek in sredo stekla večja količina rdeče snovi, najverjetneje vina. Zgodba se ponavlja že tretje leto v času trgatve, zato so sumi zopet padli na bližnje podjetje Vinakoper.

Primorske novice
Že tretje leto v času trgatve se različne službe ukvarjajo z rdeče obarvanim kanalom Badaševice.

Na onesnaženje so opozorili naravovarstveniki bližnjega naravnega rezervata Škocjanski zatok, ki so o dogodku obvestili pristojne organe. Najbolj verjetna je razlaga, da so v Vinakopru izpirali vinske sode, tekočina in usedline pa so nato “ušli” tja, kamor ne bi smeli - v Badaševico, namesto v sistem, ki je povezan s čistilno napravo. "Sprašujemo se, kako je to mogoče, saj smo preverili naš odtok in je bil suh," je za Primorske novice včeraj popoldan zagotovil direktor Vinakopra Borut Fakin. Pravi, da je rdeča tekočina iztekala iz odtoka pri Merkurju in da ni seznanjen, da bi njihov kanalizacijsko-meteorni sistem segal tudi na tisto območje.

Fakin: “Ne bežimo od odgovornosti”

"Tudi sam sem bil na terenu. Vzorec vode je resda rdeče barve, vendar je smrdel po kanalizacijskih odplakah, ne pa po vinu. Danes se bomo sestali z zaposlenimi na Marjetici, ki bodo s kamero preverili, kam odtekajo odplake in ugotovili, ali je možno, da se zbirajo tudi v odtoku na drugi strani ceste," pravi Fakin, ki dodaja, da je njihov kanalizacijski sistem priključen na centralno čistilno napravo na Srminu. "V obnovo našega sistema smo vložili 50.000 evrov, zato nas čudi, da se je zopet ponovila enaka zgodba. Ne bežimo od morebitne odgovornosti, sodelovali bomo z vsemi institucijami, saj je tudi nam v interesu, da ugotovimo, kje tičijo težave," napoveduje.

Ni šlo za izlitje kemikalije

O dogajanju je bil obveščen regijski center za obveščanje, na terenu je bila policija, ki je zavarovala vzorce vode in jih bo predala v analizo laboratoriju. Onesnaženje je vzela pod drobnogled tudi okoljska inšpekcija.

Vodja medobčinske službe za zaščito, reševanje in varstvo okolja Igor Rakar si je prav tako ogledal razmere. "Po okoliščinah sodeč tekočina v kanalu izvira iz proizvodnje vina. Mislim, da ni nevarnosti za okolje, ker ni šlo za iztekanje kakšne kemikalije," ocenjuje. Če bo treba, bodo zagnali prezračevalnike vode, da bodo preprečili morebitno gnitje organske snovi in posledično nastanek neprijetnih vonjav.

Sicer pa je center za obveščanje aktiviral tudi koncesionarja VGP Drava Ptuj. "Obsežnosti in vzrok dogodka pristojne službe na terenu še preiskujejo. Je pa jasno, da gre za onesnaženje, ki je nastalo kot posledica emisije odpadnih voda v vodotok. Ponavljajoča se izlitja na tem območju nakazujejo na to, da problem odvajanja odpadnih voda ni ustrezno rešen," opozarjajo v direkciji za vode.

Primorske novice
Ni bilo kemikalij.

Alge, gnitje in smrad

Dodajajo, da do podobnih dogodkov v tem letnem času prihaja pogosto in pomenijo tako za reko Badaševico kot tudi bližnji Škocjanski zatok veliko obremenitev. Strokovnjaki predvidevajo, da bo najslabši scenarij, ki bo verjetno sledil v prihodnjih dneh, takšen: v vodotok se je naenkrat izlilo zelo veliko hranil, kar pomeni, da se bodo začele razraščati alge, ki bodo nato porabile ves kisik v vodi. Ko se bo to zgodilo, bo voda počrnela, začel se bo proces gnitja in posledično se bodo začele po okolici širiti neprijetne vonjave.


Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!