Dvig cen

Vrtci v Ljubljani bodo dražji za skoraj 30 odstotkov

S.Š./STA
5. 9. 2023, 15.26
Posodobljeno: 5. 9. 2023, 15.35
Deli članek:

V Ljubljani se obeta podražitev vrtcev za 27 odstotkov, uvajajo draginjsko subvencijo

arhiv Media24
Fotografija je simbolična.

Ljubljanski mestni svetniki bodo na septembrski seji med drugim odločali o povišanju cen vrtcev, saj je v zadnjih dveh letih prišlo do izrazitega povečanja stroškov v vrtcih. Občina bi programe v vrtcih podražila za 27 odstotkov, starši pa bi zaradi uvedbe draginjske subvencije v povprečju plačevali 15 odstotkov več, je razvidno iz gradiva.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da razlika med stroški, ki jih Mestna občina Ljubljana nima v cenah programov, in tistimi, ki jih plačujejo iz proračuna, znaša 27 odstotkov, "zato predlagamo takšno podražitev”.

Dodatni stroški

Ocenjujejo, da bodo letos v vrtcih imeli 9.980.000 evrov več dodatnih stroškov kot leta 2022. "Vseh 27 odstotkov ne bodo krili starši, starši bodo v povprečju krili nekoliko manj kot 15 odstotkov," je dejala.

Razliko do 27 odstotkov bodo krili iz mestnega proračuna. "Gre za draginjsko subvencijo, ki jo v letošnjem letu uvajamo zaradi teh izrazito visokih stroškov," je pojasnila. Ob sprejetju podražitve na mestnem svetu bo 15 odstotkov višja cena vrtcev naslednje leto na letni ravni pomenila 3.400.000 evrov dodatnih plačil staršev za programe vrtca, občina pa bo iz proračuna dodala 6.600.000 evrov.

Višje plače in delovna uspešnost

Med bistveno povečane stroške v vrtcih sodijo povečanje minimalne plače iz 886,63 evra na 1203,36 evra, povečanje izhodišč v plačni lestvici in s tem povečanje plač za 4,5 odstotka, povečanje plač za en plačni razred za vse javne uslužbence in povečanje za pomočnice vzgojiteljic za dodatne tri plačne razrede.

Na povečane stroške so vplivali tudi sprostitev izplačila redne delovne uspešnosti, povečanje plač zaradi rednega napredovanja, povečanje regresa za letni dopust, povečanje regresa za prehrano in sprememba načina plačila povračila stroškov prevoza na delo in iz dela.

"Na področju materialnih stroškov, torej ogrevanja, vode, plina, elektrike, smo v lanskem letu beležili izrazito rast stroškov, prav tako na področju živil, ki je presegla inflacijo, ki je v tem času od 1. septembra 2019 do konca julija znašala 20 odstotkov," je dodala Fabčič.

Opozorila je, da bodo morali vrtci z notranjimi rezervami sami kriti določen del materialnih stroškov, saj jim mestna občina ne bo priznala vseh stroškov, ki so jih prinesli inflacija in podražitve. Janković pa je dejal, da bo k zmanjšanju stroškov pripomogla tudi reorganizacija vrtcev v Ljubljani, ki je v pripravi. Pričakuje, da bo ta omogočila nižje materialne stroške in prehrano "iz domačih logov", torej kratke prehrambene verige.

Zadnje zvišanje cen leta 2019

Fabčič je dejala, da je mestna občina nazadnje povišala ceno vrtcev leta 2019, tudi takrat pa so staršem dali dodatne popuste. Pred tem pa so ceno povišali leta 2008. "V 16 letih je to tretja podražitev vrtcev, prva je bila minimalna, leta 2019 druga in zdaj tretja. To bi morali razumeti," je podražitev komentiral Janković.

Občina je sicer pozvala vlado, naj država krije del stroškov v javnih vrtcih, ki so nastali zaradi povišanj plač zaposlenih v vrtcih. Janković je danes dejal, da so z državo "še v pogovorih". Isto je vlado pozvalo tudi Združenje mestnih občin Slovenije, a so nekatere občine že pred odgovorom povišale cene vrtcev, v Ljubljani pa so počakali na september.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov