Dolgotrajna sanacija plazu

Se bo mlada slovenjegraška družina z 10-mesečnim dojenčkom lahko vrnila v hišo še pred zimo?

D.K.
31. 8. 2023, 15.45
Posodobljeno: 31. 8. 2023, 15.46
Deli članek:

V začetku avgusta, ko je neurje s poplavami zajelo Koroško, se je življenje spremenilo tudi družini iz Slovenj Gradca, ki za prepočasno sanacijo občinske ceste, krivi Mestno občino Slovenj Gradec.

Facebook
Plaz je nevaren, a kdaj bo saniran?

"4. avgusta, ko se je začelo neurje, smo imeli na naši gozdni cesti nekaj manjših plazov, o čemer smo obvestili gasilce in ji prosili, da cesto očistijo in uredijo, da bo pot v dolino prevozna, saj imamo doma 10-mesečnega dojenčka," pravi Diana, mama 10-mesečnega malčka. Že naslednji dan se je ob obilnem deževju sprožil večji plaz, družina pa je morala za štiri dni zapustiti dom.

"Ko smo se po štirih dneh vrnili domov, ceste niso zaprli, pa je bilo javljeno na občino, saj je cesta, ki ogroža našo gozdno cesto in hišo, občinska. Po našem pozivu so cesto še isti dan ob 20. uri zaprli gasilci," pove sogovornica, ki poudarja, da je uporaba ceste nevarna tudi za tiste, ki se vozijo po njej do vrha Rahtela, vključno s tovornim prometom. Hkrati na omenjenem območju grozi plaz.

Geologa odločila, da je potrebna evakuacija

Ob prvem obisku geologa in pristojnih iz MO Slovenj Gradec so po njenih navedbah dobili navodila, da lahko, kadar je lepo vreme, živijo doma, ob dežju pa ne. To pa je zelo težko izvedljivo, saj imajo dojenčka. Kasneje sta se pri njih oglasila še geologa in odločila, da je potrebna popolna evakuacija, cesto pa je treba sanirati.

Diana pravi, da nima uradnega podatka, kdaj se bo cesta sanirala, kako dolgo ne bodo smeli živeti doma, v hiši, ki jo odplačujejo s kreditom. Bo to sploh rešeno pred zimo, se sprašuje. Zato smo se za izjavo in pojasnilo obrnili tudi na MO Slovenj Gradec.

Plaz je nevaren, delo naj se opravi strokovno

"V Mestni občini Slovenj Gradec je 167 plazov. V času ujem smo morali evakuirati 70 ljudi iz 29 stanovanjskih hiš. Za eno med njimi že vemo, da se stanovalci ne bodo mogli vrniti vanjo," so povedali na slovenjegraški občini.

"Razmere na terenu, ne le na tej lokaciji Gmajna 43d - v podobi situaciji je namreč še veliko drugih občank in občanov - ves čas spremljajo naše strokovne službe v spremstvu geologov. Zaradi narave plazu v fazi intervencij hiše žal ni mogoče učinkovito zaščititi, lahko pa zaščitimo njene stanovalce, kar smo tudi storili. Evakuacije družine ne bi bilo, če plaz ne bi bil nevaren," so na poizvedovanje Facebook strani Koroška Čveka zapisali na MO Slovenj Gradec.

"Takoj, ko je geolog na terenu odločil, da bo za družino bolj varno, če hišo zapustijo, smo sprožili akcijo iskanja primerne nastanitve zanje. Na terenu smo že od prve ure neurja. Ponovno poudarjamo, da smo v fazi intervencij, kot večji del Slovenije. Faza sanacije se v naši občini še ni pričela," so poudarili. "Sanacija plazu je po oceni geologov dolgotrajna in zahtevna. Zahteva geomehanske raziskave, na podlagi katerih strokovnjaki pripravijo načrt sanacijskih ukrepov. Tudi cesto si je projektant že ogledal, v teku je izdelava geodetskih načrtov območij za več ogrožajočih plazov na območju občine, na podlagi katerih se nato nadaljuje z raziskavami terena in izdelavo projektne dokumentacije. Če želimo doseči trajne rešitve za oba problema, bomo strokovnjakom morali pustiti čas, da svoje delo opravijo strokovno," menijo na MO Slovenj Gradec.

Za učence varna pot v šolo

"Geolog in prevoznik sta relacijo (Gmajna) pregledala in po cestišču, kjer poteka prevoz otrok in drugih, nista opazila nevarnosti. Prevozi potekajo po asfaltiranem delu cestišča do končne postaje Kun. Velik izziv pred novim šolskim letom je bila organizacija šolskih prevozov zaradi poškodovanih cest po ujmi. A nam je uspelo. Za nekatere učence bo pot v šolo nekoliko daljša, a varnejša, kar je najpomembneje," dodajajo na MO Slovenj Gradec.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste