Minister za zdravje

Kdo bo nasledil Bešiča Loredana? V igri zaenkrat dva kandidata

Luka Mlakar
24. 8. 2023, 17.30
Posodobljeno: 24. 8. 2023, 21.58
Deli članek:

Med najresnejšimi kandidati za naslednika Danijela Bešiča Loredana za vodenja zdravstvenega ministrstva sta omenjena predvsem Dorjan Marušič in Marjan Pintar.

Sašo Švigelj
Kdo bo zasedel izpraznjen sedež ministra za zdravje, ki ga je moral zapustiti Danijel Bešič Loredan, premier Robert Golob še ne ve.

Po odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je vodenje zdravstvenega ministrstva začasno oziroma največ za tri mesece prevzel predsednik vlade Robert Golob. Ker gre za enega od najpomembnejših resorjev v tem vladnem mandatu, zdravstvena reforma je ne nazadnje ena od glavnih prioritet zdajšnje vladne koalicije, se je sprva pričakovalo, da bo do kadrovske zamenjave na vrhu ministrstva prišlo hitro in da bo Golob javnosti kmalu sporočil ime Bešičevega naslednika. A to se ni zgodilo, ob novici, da bo nad zdravstvenim resorjem začasno bdel premier, je postalo jasno, da bo novi minister za zdravje v delo zagrizel šele po koncu poletnih počitnic oziroma jeseni.

Nagovarjali naj bi Marušiča, v igri tudi Pintar

Golob, čigar prioriteta so v tem trenutku vladni ukrepi za pomoč prizadetim v poplavah, naj neuradno še ne bi izbral kandidata za novega zdravstvenega ministra. V javnosti je takoj po odstopu Bešiča Loredana zaokrožilo več imen potencialnih kandidatov, v zadnjih tednih pa se najresneje omenjata predvsem nekdanji zdravstveni minister Dorjan Marušič in aktualni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar.

STA
Marjan Pintar se o mestu ministra ni pogovarjal še z nikomer.

Marušič, ki je bil na čelu zdravstvenega ministrstva že v času vlade Boruta Pahorja, ni hotel komentirati navedb, ali je med potencialnimi kandidati za novega ministra. Nekateri od naših virov sicer dvomijo, da si Marušič želi ministrske funkcije, a hkrati ne izključujejo možnosti, da bi ga Golobovemu krogu uspelo prepričati o tem, da spet zasede ministrski stolček. Po informacijah necenzurirano.si naj bi ga sicer k temu že nagovarjali, ali so bili pri tem uspešni, pa ni znano. Marušič je sicer trenutno tudi član in podpredsednik Golobovega strateškega sveta za zdravstvo, v preteklosti pa je večkrat sodeloval tudi s sedanjo državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Valentino Prevolnik Rupel.

Arhiv Media24
Marušič je že bil minister za zdravje, o novem mandatu ne želi govoriti.

Pintar je bil devet let direktor zdravstvenega doma v Novi Gorici, bil je tudi član sveta zavoda tamkajšnje bolnišnice, zadnjih pet let pa je direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Z Golobom se poznata še iz obdobja, ko je bil Pintar med letoma 2015 in 2019 direktor Soških elektrarn Nova Gorica, sedanji premier pa šef uprave Gen-I in mestni svetnik v Novi Gorici.

Pintar je bil v preteklosti tesno povezan predvsem z nekdanjim novogoriškim županom Matejem Arčonom, ki je danes minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Novogoriška občina je v času, ko jo je vodil Arčon, Pintarja kot predstavnika občine imenovala v nadzorni svet Hita, slednji pa je pozneje postal tudi prvi nadzornik novogoriškega igralniškega velikana. Na naše vprašanje, ali je med kandidati za novega zdravstvenega ministra, je Pintar odgovoril, da se o tem ni nikoli z nikomer pogovarjal: »Odkrito povedano, nisem razmišljal v tej smeri. Bil sem pozvan, ali sem pripravljen prevzeti nalogo državnega sekretarja. V to sem privolil in to je tudi edini fokus, ki ga trenutno imam.«

Kovačića ni klical še nihče, Kozlovičeva ni kandidatka

Naši sogovorniki ocenjujejo, da bi bil poleg Marušiča tudi Pintar lahko primeren kandidat za novega zdravstvenega ministra, saj da velja za dobrega poznavalca slovenskega zdravstvenega sistema, hkrati pa je velik zagovornik javnega zdravstva. Kot je znano, sta se Golob in Bešič Loredan razšla zaradi različnih pogledov na to, kako krepiti javno zdravstveno mrežo. Bešiču Loredanu so njegovi kritiki očitali (pre)tesne povezave z Markom Bitencem, ki velja za najvplivnejšega zasebnega zdravnika pri nas, in ga kritizirali, da je kot minister v zdravstvu dajal prednost zasebnikom. Med potencialnimi kandidati za novega ministra se je v medijih omenjal tudi direktor celjske bolnišnice Dragan Kovačić, a tudi z njim v zvezi s tem do zdaj še nihče ni uradno vzpostavil stika.

Spomnimo, da se je Golobu za vodenje zdravstvenega ministrstva nedavno že drugič ponudil tudi infektolog Andrej Trampuž, ki že vrsto let dela v tujini. Da bi bil pripravljen postati zdravstveni minister, je Golobu prvič sporočil po lanskih volitvah, a slednji na njegovo pobudo ni odgovoril. Iz Golobovega kabineta so Trampuževo potezo tokrat komentirali z besedami, da ima predsednik vlade trenutno na mizi več predlogov kandidatov, da bo opravil temeljit premislek in da bo predlog kandidata za novega ministra za zdravje v državni zbor posredoval v začetku jeseni.

Marko Vavpotič/M24
Predsednica Pirc Musarjeva meni, da je področje zdravstva eno od temeljnih strateških področij.

Med potencialnimi kandidati za novega ministra oziroma ministrico se je omenjala tudi poslanka Svobode Tamara Kozlovič, ki vodi parlamentarni odbor za zdravstvo in posebno delovno skupino za zdravstveno reformo, a nam je Kozlovičeva pojasnila, da to ne drži. »Lahko komentiram samo, da imajo ljudje veliko domišljije, absolutno nisem kandidatka za ministrico za zdravje,« pravi poslanka Kozlovičeva.

Se bo novi minister moral ukvarjati tudi s covidom?

Medtem ko je pozornost domače javnosti v zadnjih tednih usmerjena v ukrepe vlade za odpravo škode ob poplavah, pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) opozarjajo na vnovičen porast okužb s koronavirusom. Število obolelih za covidom-19 je na globalni ravni prejšnji mesec naraslo za 80 odstotkov, vzrok za to pa je pojav nove različice koronavirusa, ki so jo v ZDA poimenovali eris.

Število hospitalizacij zaradi covida se je čez lužo od junija povečalo za približno 40 odstotkov, a jih je kljub temu za 90 odstotkov manj kot januarja lani, ko se je pojavila različica omikron. Kljub temu namerava administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna ljudi pozvati, naj se jeseni cepijo z novo različico cepiva proti covidu. V Sloveniji so za zdaj zaznali malo novih primerov okužb, so pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozorili, da je obseg testiranja na covid pri nas trenutno zelo omejen.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste