Branjevke pod "marelami"

Na koprski tržnici novi nadstrešek z okni, skozi katera poleti neusmiljeno bijejo sončni žarki

Nataša Hlaj
22. 8. 2023, 06.12
Posodobljeno: 17. 10. 2023, 11.37
Deli članek:

Ko tolče poletno sonce, jim sveže obrana zelenjava in sadje venijo, ko pada dež pa morajo pridelke pokriti, da jim ne zgnijejo. To je realnost, s katero se soočajo branjevke in branjevci na koprski tržnici, ki opozarjajo, da je težko pričakovani nadstrešek le deloma izpolnil njihova pričakovanja.

Nataša Hlaj
Bež, rdeč, zelen, velik, majhen. Dokaj nenavadno je videti senčnike vseh barv in oblik pod novo streho tržnice, ki so jo namestili prav s ciljem, da branjevke drugih zaščit ne bodo več potrebovale.

Sobota dopoldan. Koprska tržnica, ki je lani tik pred lokalnimi volitvami dobila obljubljeno streho, je polna prodajalcev, kupcev in ... senčnikov. Da, senčnikov. Po domače platnenih 'marel' različnih barvnih odtenkov in oblik. Na prvi pogled popoln nesmisel, saj so prodajalci vendar zaščiteni s streho, a se po pogovoru z razočaranimi branjevkami izkaže, da so senčniki edina hitro izvedljiva rešitev v boju s pripekajočim soncem, ki jim uničuje trdo prigarane vrtnine in drugo blago.

Okna brez senčil so kot povečevalno steklo

Ko so zgradili nastrešek, so na konstrukcijo namestili 56 točkovno razpršenih oken, skozi katera pa poleti neusmiljeno bijejo vroči sončni žarki. Svetlobne niše nimajo niti senčil niti niso izdelane iz, denimo, peskanega stekla, ki bi lahko omilil učinek povečevalnega stekla. Dobronamerni svetlobni učinek, tudi z vzdolžnim svetlobnim hodnikom, se poleti sprevrže v nočno moro tamkajšnjih prodajalcev. »Senčnik smo si najprej priskrbeli sami, saj smo morali zagotoviti varnost in kakovost izdelkov,« pravi Marko Boštjančič, ki na stojnici ponuja izdelke domačega čebelarstva iz Ilirske Bistrice. Zadovoljen je, ker je minule dni Marjetica, ki upravlja tržnico, začela razdeljevati senčnike enotnega videza. »Z njimi korektno sodelujemo. Razumejo naše težave. Upam, da bodo našli tudi kakšno dolgoročno rešitev,« se nadeja Boštjančič. Obenem še opozori, da pod novo streho zelo odmeva, zato se v dnevih, ko je na tržnici veliko obiskovalcev, s kupci ne slišijo in se morajo sporazumevati bistveno glasneje. »Je pa res, da smo pozimi na suhem in ni prepiha,« še izpostavi.

Voda curlja z robov oziroma spojev svetlobnih niš

Na sosednji stojnici, kjer je ponudba sadja in zelenjave prav tako na varnem pod senčnikom od Marjetice, branjevki povesta, da je slednji praktičen, ker ga je mogoče enostavno obračati glede na pozicijo sonca. »Za mnenje vprašajte še gospo na drugi strani. Bo imela kaj povedati,« nam namigneta.

Branjevka je resda zgovorna, a z imenom in priimkom, kaj šele fotografijo, ne želi nastopati v našem časopisu. »Pridite en dan, ko je zunaj 40 stopinj Celzija, in drugič spet, ko močno naliva, in boste sami ugotovili, kako nefunkcionalna je nova streha,« je kritična. Pokaže nam video, ki ga je s telefonom posnela, ko je deževalo. Iz posnetka je razvidno, da voda curlja z robov oziroma spojev svetlobnih niš. »Ni vse v estetiki,« se jezi. »Nadstrešek ni praktičen. Res smo razočarani,« pravi.

Enako menita tudi zakonca iz notranjosti države, ki na stojnici prodajata gozdne sadeže in gobe. »Če bi nas pred načrtovanjem nadstreška vprašali za mnenje, se to ne bi zgodilo. Točno bi jim lahko povedali, kako je z vremenskimi okoliščinami in soncem, in bi temu primerno prilagodili konstrukcijo. Predstavljali smo si, da bodo namestili kakšno hidravlično senčilo, ki bi ga lahko premikali glede na pozicijo sonca.« Spomni še, da je pridelek ob nedavnem nalivu rešil le zato, ker je imel s seboj senčnik. »Ko je začelo deževati, je vse kapljajo na stojnico,« je nezadovoljen. »Res je. Vsi smo bili mokri. Obleči sem si morala pelerino,« pravi branjevka Marija Bužan iz Grinjana.

Nataša Hlaj
Branjevka Marija Bužan

Dodatnih senčil niso predvideli, puščanje bodo sanirali

Kup nepotrebnih nevšečnosti, seznam pomanjkljivosti, slabo izveden projekt, še slabše načrtovana naložba. Kako na te očitke odgovarjajo v koprski občini? Ocenjujejo, da je le za manjši del stojnic moteče jutranje sonce. »Za odpravo te težave je Marjetica Koper do zdaj namestila prvih sedem senčnikov enotnega videza,« pojasnjujejo. Menijo, da je to dobra rešitev, zato montaže dodatnih senčil niso predvideli. Zavračajo navedbe, da konstrukcija nadstreška ustvarja učinek tople grede. Pravijo, da ima slednji vgrajeno toplotno izolacijo, nameščene odprtine pa da omogočajo kroženje zraka. Sklicujejo se tudi na ekstremno vročino in dejstvo, da je tržnica odprt prostor, kjer se vročini po njihovih besedah ni mogoče v celoti izogniti.

Se pa bodo, kot zagotavljajo, posvetili odpravi težav ob puščanju strehe. Za sanacijo bodo poskrbeli še ta mesec. Izvajalec, podjetje Adriaing, bo to odpravilo na svoje stroške v okviru osnovne pogodbe, v katero je vključena tudi garancija na izvedena dela. Sočasno bodo postavili dodatno obrobo oziroma odkapnike med objektom tržnice in nadstrešnico, ki bodo preprečili vdor vode ob straneh.
»To je bilo predvideno že ob gradnji nadstrešnice, vendar do zdaj tega še nismo naredili, ker smo potrebovali potrditev detajla in soglasje vseh lastnikov objekta tržnice oziroma njegovega nadzornega odbora,« pravijo v koprski občini. Za ta dela dodatna bodo odšteli 15.000 evrov, Adriaing pa jih bo sklenil konec prihodnjega meseca.

/
Iz video posnetka, ki nam ga je pokazala ena od branjevk, je razvidno, da voda ob nalivu curlja skozi nekatere svetlobne niše.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste