Prehranska veriga

Vlada išče "oderuhe," a mesečna poročila ne bodo javna

S.R./STA
22. 8. 2023, 06.44
Posodobljeno: 22. 8. 2023, 07.13
Deli članek:

Projekt vlade Roberta Goloba, s katerim želijo omejiti draginjo na področju prehrane in ki je med gospodarstveniki sprožil nekaj razburjenja, teče s polno paro naprej.

Primož Lavre / M24
Danes je zadnji dan za poročanje o cenah v prehranski verigi za mesec julij, za katero se je vlada odločila z namenom, da bi se omejilo naraščanje cen hrane.

Spremljanje cen hrane v prehranski verigi in iskanje domnevnih vojnih dobičkarjev, ki morda preveč navijajo marže, bo trajalo pol leta, zavezanci za poročanje o teh cenah pa so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, tako fizične kot pravne osebe. Danes tako teče zadnji dan za poročanje o cenah v prehranski verigi za mesec julij. S spremljanjem cen pridelkov in živil, ki ga je konec maja napovedal premier Robert Golob, naj bi se omejilo naraščanje cen hrane. Kot je dejal, želi vlada ugotoviti, "kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže".

Zavezanci morajo podatke sporočati v informacijski sistem, vzpostavljen pri Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP). Za mesec julij je poročanje steklo 1. avgusta in traja le še danes, v naslednjih mesecih pa bodo zavezanci podatke pošiljali najpozneje 15. delovni dan za pretekli mesec.

Z ukrepom namerava vlada spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen, količin in poreklo določenih pridelkov in proizvodov v prehranskih verigah. Zbrani podatki bodo podlaga za pripravo morebitnih dodatnih ukrepov za podporo perspektivnim sektorjem oz. v primeru ugotovitve nesorazmerij za podporo sektorjem v težavah, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Kot so dodali, bo država na podlagi kontinuiranega spremljanja delovanja prehranskih verig lahko pravočasno s ciljnimi ukrepi spodbudila delovanje verig oziroma pomagala ogroženim sektorjem za zagotovitev prehranske varnosti v Sloveniji. To naj bi vplivalo tudi na zmanjšanje draginje, menijo na ministrstvu.

Mesečna poročila ne bodo javna

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotni verigi preskrbe s hrano z obsegom letnega prometa nad določenim pragom. Kot so za STA pojasnili na AKTRP, so s preliminarno analizo določili 179 zavezancev, od tega 31 pridelovalcev. Poročati morajo podatke o cenah in količinah ter poreklu v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave.

Preliminarna mesečna poročila na podlagi zbranih podatkov bo pripravljala AKTRP, končno analizo pa bo pripravil zunanji izvajalec, ki bo izbran z javnim naročilom. Kot so pojasnili na agenciji, mesečna poročila ne bodo javna. Poudarili so, da lahko takšna analiza pomaga identificirati ključne dejavnike, ki vplivajo na cene živil, in prepoznati morebitne težave v dobavni verigi.

Zavezance, ki imajo dejavnost okrnjeno ali zaustavljeno zaradi nedavnih ujm in imajo sedež proizvodnje oziroma dejavnosti na prizadetih območjih, na AKTRP ob tem prosijo, naj jih na to opozorijo. "Skupaj s pristojnimi organi bomo njihova obvestila ustrezno obravnavali in tem zavezancem po potrebi prilagodili rok za poročanje," so zapisali v objavi na svojih spletnih straneh.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste