Vročinski val

Deli Evrope v primežu peklenske vročine, švicarski meteorologi ničto izotermo izmerili na rekordni višini

S.R.
21. 8. 2023, 10.11
Posodobljeno: 21. 8. 2023, 10.14
Deli članek:

Predvsem v državah ob Sredozemlju zaradi velike toplotne obremenitve gorijo alarmi. Vrhunec vročinskega vala gre pričakovati sredi tega tedna. Medtem so švicarski meteorologi pri merjenju temperature visoko v Alpah zabeležili rekord.

Profimedia
Na Iberskem polotoku naj bi se temperature približale 45 stopinjam Celzija.

»Radiosonda vremenske postaje Payerne je v noči z 20. na 21 avgusta 2023 ničto izotermo izmerila na 5298 metrih nadmorske višine, kar je rekordna višina od začetka merjenja leta 1954,« so danes zjutraj navedli v švicarskem državnem uradu za meteorologijo in klimatologijo MétéoSuisse. Tudi alpska država Švica se je podobno kot številne evropske države, na čelu s Španijo, Italijo, Francijo in državami severnega Balkana, znašla v primežu vročinskega vala. Tako so se morali švicarski vremenoslovci »podati« na skoraj 5300 metrov nadmorske višine, da so izmerili 0 stopinj Celzija. S tem so podrli prejšnji rekord z lanskega julija, ko so ničto izotermo izmerili na 5184 metrih nadmorske višine. »To območje, znano kot ničta izoterma, ločuje plasti zraka s temperaturami nad 0 stopinjami Celzija na nižjih nadmorskih višinah od tistih s temperaturami pod zmrziščem na višjih nadmorskih višinah,« so pojasnili ter dodali, da ta meja igra ključno vlogo pri napovedi vremena v alpskih regijah, saj močno vpliva na višino snežne meje, vegetacijo in hidrološki cikel oziroma vodni krog.

Za Primorsko oranžni alarm

Dneve s peklensko temperaturo napovedujejo v številnih državah, tudi v Sloveniji. Agencija RS za okolje (Arso) je za danes zaradi velike toplotne obremenitve po nižinah Primorske za ta del države že izdala oranžno opozorilo. Ob tem so dodali, da bo vroče tudi drugod, predvsem v mestih. Enako opozorilo Arsa za jugozahodni del države velja za vse dni do vključno petka, medtem ko za preostale dele države v teh dneh velja opozorilo rumene stopnje. Danes bodo sicer najvišje dnevne temperature od 30 do 34, na Primorskem do 36 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne od 31 do 36 stopinje Celzija, še napovedujejo pri Arsu. Dodajajo, da bo sončno in vroče tudi v sredo in četrtek, pri čemer lahko v sredo popoldne v goratem svetu nastane kakšna vročinska nevihta.

Arso
Modelska napoved za Slovenijo za naslednjih 10 dni.

Na Iberskem polotoku do 45 stopinj Celzija

Tudi v hrvaškem hidrometeorološkem zavodu (DHMZ) opozorili, da je državo že zajel nov vročinski val, vrhunec pa pričakujejo v sredo in četrtek. Večino dni se bo najvišja dnevna temperatura gibala med 31 in 36 stopinjami Celzija, pri čemer bodo postopno vse bolj tople tudi noči. DHMZ je za danes izdal rdeči alarm za dubrovniško območje, za jutri pa tudi za območje Reke.

Medtem meteorologi za Iberski polotok napovedujejo temperature tudi do 45 stopinj Celzija, tudi na jugu Francije, v delih Italije in ponekod na območju južnega in srednjega Balkana pa lahko presežejo 40 stopinj Celzija. Z ekstremno vročino se še naprej srečujejo v Turčiji in na Bližnjem vzhodu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov