Vprašanje brez odgovora

V Delfinu o tanjših oljnatih plasteh, o načrpanih litrih pa molčijo

Mirjana Cerin
7. 8. 2023, 17.55
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 17.58
Deli članek:

Pri hotelu Delfin so junija začeli poskusno črpati kurilno olje, ki jim je iz rezervoarja v okolje steklo ob koncu prejšnjega leta. V 16 vrtinah, globokih od štiri do sedem metrov, so olje našli v štirih (na treh različnih lokacijah) in iz njih testno izčrpali 200 litrov. Koliko olja jim je uspelo načrpati do zdaj, glede na to, da naj bi pogrešali kar 30 tisoč litrov?

Tomaž Primožič/FPA
Čeprav je fotografija nastala 19. maja, se od takrat ni veliko spremenilo: ob pomolu E je namesto plovil še vedno videti baraže, za njimi pa so še pivniki in vpojna čreva. V ozadju je hotel Delfin.

Vprašanje ostaja brez odgovora, saj nam je direktor hotela Delfin Miloš Milivojević prek svoje tajnice pisno sporočil le, da so večinoma odstranili olje, ki je ostalo ujeto v večjih količinah, in da bodo odstranjevanje nadaljevali, »dokler se bodo pojavljali preostanki olja«.

V to, da bi se z nami sestal na kraju samem in nam ter javnosti pojasnil vse, kar nas zanima, pa ni privolil. Niti po telefonu se ni želel pogovarjati z nami.

»Oljno plast stanjšali z 20 na nekaj centimetrov«

Najdena oljna plast naj bi se od junija precej stanjšala. »Prvotna plast je bila ponekod debela tudi od 15 do 20 centimetrov, zdaj pa največ nekaj centimetrov.« Odstranjevanje olja s pomočjo črpanja bodo zato počasi obesili na klin. »S črpanja neposredno s črpalko smo prešli na etapo, ko bomo tanko oljno plast črpali s tehniko posnemanja. V nadaljevanju bomo preostanek olja odstranjevali le še z oljnim lovilcem,« je napovedal.

Prepričan je, da so s tem, ko so odstranili večji »oblak« olja, ki se je zadrževal v večcentimetrski oljni plasti, odpravili glavno grožnjo, da bi prišlo do škodljivih posledic za okolje. »Treba pa bo redno nadzirati ves kanalizacijski in odvodni sistem ter vzdrževati oljne lovilce, kot je predpisano.«

Tomaž Primožič/FPA
Madež dokazuje, da kurilno olje po izdatnejših nalivih in ob visokih plimah še vedno curlja v akvatorij ob pomolu.

Skladno s sanacijskim načrtom imajo izvrtanih 16 vrtin, kurilno olje so zaznali v štirih – v ožjem pasu med hotelom in objektom Amfora, v katerem je recepcija marine. Glede sanacije je dodal, da poteka po programu, ki ga je pripravil geološki zavod, in da o aktivnostih redno poročajo Agenciji RS za okolje (Arso).

V marini izračunali dosedanje stroške sanacije

V hotelu nazadnje omenjajo odškodninske zahtevke in napovedujejo: »O upravičenih odškodninskih zahtevkih se bomo odločali na podlagi strokovnih dejstev, zavarovalnih in pravnih argumentov.« Že zdaj naj bi se pogovarjali z zavarovalnico povzročitelja škode, to naj bi bil pooblaščeni serviser, ki je zamenjal ventil rezervoarja, in z zavarovalnico, s katero sami sodelujejo.

So jim morda iz marine že poslali kakšen odškodninski zahtevek? »Ne,« odgovarja Vladimir Gavran, prvi človek obeh tamkajšnjih podjetij, Portinga in Marinvesta. Ob tem priznava, da so v teh dneh izračunali delno škodo, ki so jo utrpeli do zdaj, in da bodo zahtevek v kratkem naslovili hotelskemu podjetju. »Ker bo šlo za povračilo neposrednih stroškov, ki smo jih imeli s sanacijo do zdaj, brez upoštevanja izgubljenega dobička, mislim, da ta zahtevek za hotel ne bo sporen,« je prepričan Gavran, ki pa zneska ne želi razkriti.

V marini tudi po zadnjih silovitih padavinah v torek zvečer in pogosto ob visokih plimah opažajo, da kurilno olje še vedno curlja v akvatorij ob pomolu E, od koder so plovila že pred časom prestavili ob novi pomol B, potem ko so jim s trupov sprali kurilno olje. Skoraj 30 lastnikov plovil tako še vedno ne more uporabljati privezov, ki so jih najeli. Onkraj valobrana 1, ki marino loči od kopališča Delfin, pa se že od začetka poletja tare kopalcev.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan